שתף קטע נבחר

רגע השיא במשפט: אלאור אזריה יעיד הבוקר

החייל שמואשם בהריגת מחבל מנוטרל בחברון ינסה לשכנע את השופטים בקולו כי חש סכנת חיים ממשית, ולתאר את הסערה הנפשית בתקופה שקדמה לפיגוע. התובע יחקור אותו וינסה להוכיח כי אזריה משקר. דעת הקהל תשפיע?

 

 

המחצית השנייה במשפטו של סמל אלאור אזריה, הנאשם בהריגת מחבל מנוטרל, תחל הבוקר (יום א') בעדותו שלו, שתתפרס על פני שלושה ימים. תחילה ישיב לשאלות עורכי דינו, ובהמשך יידרש לחקירה הנגדית של התובע סא"ל נדב וייסמן, שמטרתו אחת - להוכיח לשופטים אל"מ מאיה הלר, סא"ל ירון סיטבון וסא"ל כרמל וואהבי, כי אזריה משקר בטענותיו שלפיהן חש סכנת חיים ממשית מצדו של המחבל השרוע מולו, במורד הכביש שביישוב היהודי בחברון.

 

התמונה באמצע הדרך של משפט אזריה נוטה לטובת התביעה, באופן טבעי משום שעד כה עדים מטעמה עלו להעיד: הראיות שלפיהן אזריה ירה והרג את המחבל הן חד-משמעיות, ולגבי שאלת המניע, מוצדק או לא, השיבו מפקדיו תשובות דומות. מהמ"כ, דרך המ"מ שהיה בזירה ועד למ"פ, למג"ד ולמח"ט אמרו כולם: לא הייתה סכנת חיים מצד המחבל. גם חבריו של אזריה בזירה, למרות ניסיונותיהם לרכך את גרסתם לטובתו, העידו באופן דומה.

סמל אלאור אזריה (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
סמל אלאור אזריה(צילום: דנה קופל)

החמירו לעשות המג"ד סא"ל דוד שפירא שאמר שחש כי אזריה שיקר לו כאשר טען שחשש שהמחבל ישתמש בסכין בקרבתו, וכן מח"ט חברון אל"מ יריב בן עזרא, שהבהיר כי לא הייתה שום הצדקה מבצעית לביצוע הירי. ה"מסמרים" האחרונים של התביעה ננעצו בעדויות מכיוונים מפתיעים: אנשי הביטחון האזרחיים של היישוב היהודי בחברון שהיו ראשונים לזהות בפני מפקדי הגזרה כי היה "ירי חריג", והחברים לכוח שהעידו כי אזריה אמר להם אחרי הירי: "הוא מחבל שניסה לדקור חבר שלי ולכן היה עליו למות".

 

התחמושת של ההגנה

הבסיס שעליו נשען צוות ההגנה, עורכי הדין אילן כץ ואייל בסרגליק, הוא תחושתו של אזריה, שהובילה אותו לבצע את הירי הקטלני במחבל. המטרה תהיה לשכנע את השופטים שגם אם אזריה שגה (בין היתר על רקע הסערה הנפשית שבה היה נתון בזירה, מצוקתו בתקופה שקדמה לתקרית והעובדה שלא ישן בלילה שקדם לפיגוע), ההחלטה שלו נבעה מעיקרון מרכזי בהוראות הפתיחה באש: תחושה של חייל כי נשקפת סכנה לחייו או לסובבים אותו משאירה מרחב לשיקול דעתו להפעיל כוח קטלני כדי לנטרל את האיום.

 

צוות ההגנה: עורכי הדין אייל בסרגליק ואילן כץ ( צילום: רועי עידן ) ( צילום: רועי עידן )
צוות ההגנה: עורכי הדין אייל בסרגליק ואילן כץ( צילום: רועי עידן )
לצורך הוכחת תזה זו, ההגנה תעלה לדוכן העדים כמה קצינים בכירים במילואים, בהם שני אלופים לשעבר. אלו יספרו על המציאות המורכבת בזירה חיה שבה יש מחבלים חמושים, שמובילה חיילים להחלטות רגעיות, גם אם בהמשך יסתברו כשגויות, אך בזמן אמת הן היו מחויבות המציאות.

 

בהגנה ינסו עוד לגייס מומחים מתחום הפתולוגיה שיוכיחו כי יש חורים בחוות הדעת שהציגה המשטרה הצבאית, ולפיה המחבל בהכרח מת מהכדור שירה אזריה לראשו. עד סוף חודש ספטמבר צפויה פרשת ההגנה להסתיים, ולאחר סיכומי הצדדים יתפנו שלושת השופטים לקבוע אם להרשיע או לזכות את אזריה בסעיף ההריגה.

 

דעת הקהל

בתחילת המשפט הגיעו רבים לתמוך באזריה. באחד מדיוני הארכת המעצר של אזריה, אי שם בשלהי חודש מרס, אף הצטופף בספסל אחורי באולם בית הדין בקסטינה חבר הכנסת מהאופוזיציה אביגדור ליברמן, כיום כבר שר הביטחון. בחוץ היו אז מאות מפגינים שתמכו באזריה והעצרת בכיכר רבין היוותה המשך קולני לאווירה התומכת בחייל היורה. 

 

ליברמן מחוץ לדיון, בתחילת המשפט (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
ליברמן מחוץ לדיון, בתחילת המשפט(צילום: אבי רוקח)

מאז ניתן לספור על שתי ידיים את כמות המפגינים התומכים שמתייצבים כמעט בכל דיון במשפט המתנהל בבית הדין ביפו. גם קולם של הפוליטיקאים בפרשה נדם. בדיונים האחרונים אף היה ניתן למצוא מקומות פנויים באולם, וההתעניינות בפרשה נרשמת כעת יותר בקרב עיתונאים זרים.

 

יחד עם זאת, חלקים גדולים בציבור עדיין תומכים באזריה אף שבכירי צה"ל, ובהם הרמטכ"ל, יצאו נגד מעשהו. יכולה להעיד על כך התרומה שהצטברה מהציבור בתוך פחות מיממה למימון ההגנה במשפטו, כחצי מיליון שקלים, לפני כשבועיים.

 

רוח השופטים

סיקור מקרוב של הדיונים עד כה מלמד כי שלושת השופטים - ראש ההרכב אל"מ הלר, שופט הצד (סמח"ט אפרים) סא"ל סיטבון והשופט השני ממערכת המשפט הצבאי, סא"ל ווהאבי - מרבים להתלוצץ עם הצדדים, בעיקר עם ההגנה, והמשפט מתנהל ברוח חיובית. אך אין בכך כדי להעיד על אשר עובר במוחם של השופטים.

השופטים: אל"מ מאיה הלר וסא"ל ירון סיטבון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השופטים: אל"מ מאיה הלר וסא"ל ירון סיטבון(צילום: מוטי קמחי)

השופט סא"ל כרמל ווהבי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השופט סא"ל כרמל ווהבי(צילום: מוטי קמחי)

וואהבי נחשב לשופט שמעדיף את דרך הגישור והפשרה, אך רמזים מצד השופטים לצדדים

להעדיף עסקת טיעון, טרם נשמעו. השופטים מודעים לסיקור התקשורתי ולעניין הציבורי הגדול שיש במשפט, וכמעט לא קוטעים את סנגוריו של אזריה בעת החקירות הנגדיות הארוכות.


פורסם לראשונה 23/07/2016 20:28

 

יהונתן בניה השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
סמל אלאור אזריה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים