שתף קטע נבחר

הפסיפס קם לתחייה בירושלים

אחרי בית הכנסת "החורבה", גם הפסיפסים של ירושלים שוחזרו בדיוק מירבי - ומעתה תוכלו ללמוד את סיפורה של העיר העתיקה דרך העבודות המיוחדות בקארדו בירושלים. צפו

מאות אלפי מבקרים מגיעים לרובע היהודי בירושלים מדי שנה, נפעמים מיופייה העצום של העיר, מהריחות, מהשווקים ומהמבנים ההיסטורים. חלקים מרכזיים בחוויה הם אתרים משוחזרים, כדוגמת בית כנסת "החורבה" ששוחזר לאחר שנהרס כליל והחל מהשבוע - גם פסיפסי החנויות ששוחזרו בקארדו. בטקס רב רושם שנערך הבוקר (ב') בנוכחות אישי ציבור ונכבדים הוסר הלוט מעל שני פסיפסים במלאות 50 שנה לאיחוד העיר.

ירושלים של פסיפס (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
ירושלים של פסיפס(צילום: אלי מנדלבאום)
 

פרוייקט הפסיפסים בקארדו הינו חלק מיוזמה רחבת היקף המקודמת בשנים האחרונות על ידי החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בירושלים, הקרן לירושלים והחברה הממשלתית לתיירות במטרה לשדרג את החוויה התיירותית ברובע. במיזם הפסיפסים יצר האמן דודו הראל מבחר של תשע חנויות בהן מוצרים או בעלי מקצוע האופייניים לתקופה, שעוצבו בהשראת ממצאים ארכיאולוגיים.

 

על ביצוע הפסיפסים הופקדה חברת "אילון-מוזאיקה" מקיבוץ אילון. הפיקוח המדעי על הפרוייקט הופקד בידי ד"ר אייל מירון. בפרוייקט נעשה שימוש בשפה אמנותית חדשה-ישנה של אבני פסיפס המעניקה למבקר טעימה מעושרה של הארץ ותרבותה החומרית של אותה תקופה. במהלך הקיץ יתאפשר למבקרים ליטול חלק בבניית פסיפסים חדשים בקארדו - ולהוסיף את אבני הפסיפס שלהם לסמל העיר ירושלים אשר יוצב במקום.

הקארדו בירושלים (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
הקארדו בירושלים(צילום: אלי מנדלבאום)

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

"פרוייקט הפסיפסים הינו שלב נוסף במיתוג הרובע היהודי כמקום המספר סיפור. בפרוייקט זה ביקשנו להוסיף צבע ואמנות לסיפור, לתת למבקרים להכיר את המקום בצורה חווייתית אחרת. אבני הפסיפס מייצגות אמנות עתיקה ולכן משתלבות בצורה מעוררת התפעלות עם ציורים מהתקופה הביזנטית", אומר איתי בצלאל, מנכ"ל החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי.

 

לצד פסיפסי החנויות הוכן העתק חדש ומדוייק של ירושלים וסביבתה במפת מידבא, אותה ניתן לראות כבר בימים אלו ברחבת הקארדו. מפת מידבא היא פסיפס רצפה מן המאה ה-6, שבו מופיעים ארץ ישראל, עבר הירדן המזרחי וחלקים ממצרים. ירושלים מופיעה בהבלטה מיוחדת.

 

מפת הפסיפס של ירושלים נמצאה ברצפת כנסייה מסוף התקופה הביזנטית בערי מואב שבעבר הירדן, והיא גם המקור הגרפי הקדום ביותר להכרת מראה ירושלים. עיצוב הפרטים והדמויות נעשה בהשראת ממצאים ארכיאולוגיים מרחבי האימפריה הביזנטית, ובהשראת דימויים ויזואליים המופיעים בפסיפסים בבתי כנסת, בכנסיות, במבני ציבור ובבתי האמידים בני התקופה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
הפסיפס המחודש בירושלים
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים