שתף קטע נבחר

ישראל כיכבה בתחרות סטארט אפים בינ"ל

הסטארט אפ EyeControl, העוזר לחולי ALS לתקשר עם הסביבה, הגיע למקום גבוה בתחרות היזמות החברתית THE VENTURE שנערכה בניו יורק בחסות "שיבאס ריגאל". "ליזמים חברתיים ישנה הזדמנות לתפוס גל עכשיו ויש יותר תמריצים"

סטארט אפ ישראלי זכה במקום השלישי בתחרות היזמות החברתית THE VENTURE, אשר עוסקת בחיפוש היזמים המבטיחים ביותר. זו השנה השנייה שבה מתקיים הפרויקט (מבית "שיבאס ריגאל"), כשהשנה ניגשו אליו 2,500 מיזמים חברתיים מעשרים ושבע מדינות. 

 

 

עשרים ושבעה היזמים שעלו לאירוע המרכזי הוזמנו בין השאר גם לשבוע באוקספורד שבו נפגשו עם מנטורים בתחום היזמות החברתית ורכשו כלים שנועדו לחמש אותם בכלים שיסייעו להם להוציא מן הכוח אל הפועל את הרעיונות שלהם.

 

כחודשיים לפני האירוע המרכזי נערכה הצבעה ברשת, שכבר במסגרתה חולק רבע מהסכום. EyeControl, הסטארט אפ הישראלי, הגיע בהצבעה הפתוחה למקום השני עם יותר מ-24,000 הצבעות, שני רק למיזם הקולומביאני; הישג משמעותי בהתחשב בכך שישראל היא מהמדינות הקטנות שלקחו חלק בתחרות. הדבר זיכה את מובילי המיזם ב-32,000 דולר.

 

מוצר שמתרגם תנועות מבט לקול וטקסט

EyeControl הוא למעשה סטארט אפ קטן שמפתח מכשיר עבור חולי ALS וחולים נוספים הכלואים בגופם ואינם יכולים לתקשר עם הסביבה. המוצר מאפשר תרגום תנועות המבט של החולים לקול ולטקסט. זאת, בעזרת מצלמת אינפרא אדום המחוברת לראש באמצעות אזנייה או משקפיים ומזהה את תנועות האישונים. בהשוואה למוצרים אחרים בשוק, וזאת גם הסיבה לאימפקט הפוטנציאלי שלו על הסביבה, הוא זול משמעותית ולא מסורבל – דבר שהופך אותו לנגיש הרבה יותר עבור אוכלוסיות רבות, הן בישראל והן בעולם.

 

אור רצקין והמשלחות של ישראל וקולומביה ()
אור רצקין והמשלחות של ישראל וקולומביה

 

ביחד עם ארבעה מיזמים נוספים, עלה EyeControl גם לגמר הסופי, שם זכה מנכ"ל הסטארט אפ אור רצקין להציג את המוצר. המתמודדים דורגו לפי הצגת המודל הכלכלי-חברתי שלהם, פירוט ההשלכות החברתיות של המוצר, ולפי המסוגלות שלהם עצמם להוביל אותו ולתפעל את הפרויקט.

 

האירוע המרכזי זכה לתהודה יתרה בשל זהות המנחה והשופטים. טרוור נואה, מגיש התוכנית הסאטירית "הדיילי שואו", הנחה את הערב, ובצוות השיפוט ניתן היה למצוא את השחקנית אווה לונגוריה.

 

במקום הראשון זכה סטארט אפ מקולומביה. הרעיון של המייסד אוסקר אנדרס מנדז היה לייצר לבני בנייה מפלסטיק ממוחזר שיאפשרו לבנות בתים עמידים, כמו בלגו. באופן הזה, מתווסף לתרומה לאיכות הסביבה גם פתרון מסוים לבעיית הדיור באזורים מוחלשים ונחשלים.

 

"כל אחד בתחום החברתי מגיע מהפן האישי"

EyeControl הישראלי קטף את המקום השלישי, וצירף לסכום שזכה בו בהצבעה הפתוחה 100,000 דולר נוספים. פגשנו את רצקין יום למחרת הפרזנטציה על הבמה, עם ירידת המתח הקלה. "כמובן שרציתי שהשם שלי יגיע אחרון, אבל ברגע שהכריזו על EyeControl והגעתי לבמה, כבר הופתעתי מהסכום ושמחתי", הוא משתף.

  

אז מה גורם לישראלי שקורא את הכותרות הכלכליות המפרגנות על אקזיטים, לפנות דווקא ליזמות חברתית?

"זה תחום צומח. התרבות של הטכנולוגיה החברתית בישראל היא מאוד מפותחת. לאט לאט מתגברת המודעות וגם מגיעים משקיעים חברתיים", מדגיש רצקין, אך מציין במקביל כי "כל אחד בתחום החברתי מגיע מהפן האישי". וגם מפתחי EyeControl אינם יוצאי דופן. "זה מה שהוביל אותנו לעשות את הפרויקט. גם אני וגם השותפים שלי איתי קורנברג ושי ראשוני, כולנו קשורים לנושא הספציפי של ALS וניווני שרירים", מספר רצקין, שסבתו נפטרה לפני כעשר שנים מ-ALS.

 

אור רצקין, מנכ"ל EyeControl ()
אור רצקין, מנכ"ל EyeControl

 

אם כך, כיצד מושכים צעירים בכל העולם וגם בישראל ללכת דווקא בתלם הזה?

"אני רואה את החברים שמקבילים אליי בתחומים הטכנולוגיים, בוחרים במסלול קלאסי ששם התגמול בסוף יכול להיות גדול יותר. אך ישנם גם אבני הדרך. אנחנו נהנים מהם ומרגישים סיפוק אחר לגמרי – זה קיים בטוח גם בסטארט-אפים אחרים אך לא באותה העוצמה. ליזמים חברתיים ישנה הזדמנות לתפוס גל עכשיו ויש יותר תמריצים. הגישה של הצד השני - של המשקיעים ושל הסביבה - הרבה יותר חמה. לכן זאת הזדמנות מעולה בפתיחת הקריירה, כי בכל מקרה עושים משהו טוב והדלתות הרבה יותר נפתחות בפניך".

 

כאמור, אחת הנקודות המעניינות שעלו בכנס הוא הרצון לנטרל את הפער שבין רווח כלכלי לבין עסק חברתי. "אנשי המפתח, המובילים, המנכ"לים, העובדים ובכלל כל מי שנמצא בתעשייה הזאת – צריכים להיות אנשים מצליחים בדיוק כמו מי שעשו אקזיטים", טוען רצקין, "אין סיבה שמישהו שיצליח בתחום החברתי לא יהיה אמיד. הרי אם הם לא יניבו רווחים – זה יהיה כמו תרומה חד פעמית וידעך". כנראה שזאת אחת מגולות הכותרת של האירוע והתחרות – "יכול להיות שתהיה נגיסה מהרווח, אך מצד שני התפוצה תגדל וכך עדיין ניתן יהיה להיות רווחי. אפשר להצליח בכמה מישורים במקביל", הוא מקווה.

 

ג'ו האף, מוזיקאי, יזם חברתי, ומי שהיווה חלק מצוות השיפוט - שותף לתפיסה הזאת. "העובדים שלך יהיו שמחים לעבוד בשביל מישהו שאכפת לו, הרווח של הקהילה הוא משהו שאפשר למדוד ופשוט יש לזה מטרה יותר טובה. אני לא חושב שלא צריך להיות פער בין הדברים", מסביר האף בריאיון מיוחד.

 

גם האף, אחד המייסדים של LSTN (מיזם שמעצב אוזניות מיוחדות ומתעל את הרווחים לטובת פיתוח מכשירי שמיעה לאוכלוסיות מוחלשות), הונע מהמקום האישי. "רוב הסטארט-אפים החברתיים שייכים לאנשים שהייתה להם חוויה אישית. אנחנו מבקשים מאנשים להביט מסביבם ולחשוב מה הם יכולים לשפר, במקום לנסות להקים עסק מתוך אטרקטיביות כלכלית גרידא", הוא מסביר. "עברתי חוויה מאוד אישית כשאבי נפטר ב-2010. היה לי הרבה זמן להרהר הדברים שמשמעותיים בחיים, וזה היה לי ברור ביותר שמה שיהיה לי חשוב בסוף חיי הוא מה עשיתי כדי להפוך את העולם לטוב יותר, ולא הבתים או המכוניות שרכשתי".

 

זה יכול להיות טרנד ממשי בעולם, לדעתך?

"אני בטוח שעסקים יאמצו את זה. אני חושב שככל שיותר ויותר נראה עסקים חברתיים, זה יהפוך ללא מגניב אם לא תהיה חלק מזה. אם לא יהיה לך מרכיב חברתי – אנשים לא יאהבו אותך. הם יגידו: מה לא בסדר בחברה הזאת? לא אכפת להם מהקהילה שלהם? אני חושב שזה ישתנה ואנחנו מדברים על אסטרטגיה לטווח ארוך".

 

אתה מרגיש את ההשפעה החברתית שלך בכל יום?

"כן. זה אחד הדברים האלה שיש דרכים רבות למדוד אותו. הדרך הפשוטה – בארבע השנים האחרונות עזרנו ל-20,000 אנשים לשמוע. זאת השפעה ישירה שאנחנו יכולים להרגיש ולראות. בנוסף, הצלחנו לעורר השראה בעסקים אחרים".

 

מה אתה חושב על הפרויקט הישראלי?

"אני חושב שזה מדהים. דיברנו עם אור - זה משהו שיהיו לו שימושים נוספים בתעשייה הרפואית ומעבר לכך. זה מאוד עוצמתי, וישנה חיים של הרבה אנשים".

 

זאת אכן התקווה של אנשי EyeControl. "היום המוצר גדל באופן יחסי, ואנחנו רוצים להקטין אותו משמעותית. רוב הכסף שזכינו בו יופנה לעיצוב המוצר ולחומרה. אנחנו רוצים לעזור לכל חולה שלא יכול לעשות דבר מלבד להזיז את עיניו, אך בד בבד מבין את כל מה שקורה מסביבו. זה הפוקוס שלנו", אומר רצקין.

 

השופטת אווה לונגוריה

את תשומת הלב גנבה אווה לונגוריה. לקהל הישראלי היא מוכרת בעיקר בתפקידה כגבי ב'עקרות בית נואשות', אך בציבוריות האמריקנית היא כבר תפסה משבצת של מובילה חברתית, בעיקר בכל הנוגע לקהילה הלטינו-אמריקנית. "זה היה מדהים לפגוש את כל הפיינליסטים ולחוות את המיזמים החברתיים שלהם. אני תומכת אמיתית של אנשים שרוצים לבנות עסקים ברי קיימא, אך במקביל חפצים לעשות טוב עבור העולם והאנושות. זה מעורר השראה", מעידה לונגוריה בכריזמטיות בולטת. "אני אסירת תודה לכך שאנשים ברחבי העולם מסוגלים להביא לעולם פתרונות לבעיות גלובליות מסובכות".

 

טרוור נואה ואווה לונגוריה ()
טרוור נואה ואווה לונגוריה

 

איך את רואה את התפקיד שלך בתוך פאנל השופטים?

"המקום הזה הוא פלטפורמה יוצאת דופן. מרגש אותי לראות את התשוקה של היזמים כאן. אני יכולה להביא לשולחן את הניסיון שלי בתחום הזה של יזמות חברתית ופילנטרופית. במפגש הזה יש לי גם הזדמנות לשמוע מיזמים מבטיחים אחרים מרחבי העולם. אנחנו חיים בקהילה גלובלית ואני מאמינה שזאת הדרך שנוכל לחולל בה שינוי ממשי. מרגש אותי לראות את התשוקה של היזמים כאן".

 

הכתבת הייתה אורחת של חברת "שיבאס ריגאל" בניו יורק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים