שתף קטע נבחר

אושר חוק האוסר פרסום זהות חייל לפני שהורשע

עונש של שישה חודשי מאסר צפוי למפרסם שמו של חייל טרם הורשע בביצוע עבירה לפי החוק שאושר בקריאה שנייה ושלישית

מליאת הכנסת אישרה הערב (יום ב') בקריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק השיפוט הצבאי הקובע כי ייאסר פרסום שמו או כל פרט מזהה של חייל החשוד בביצוע עבירה שנעשתה במסגרת פעילות צבאית עד למתן פסק דין חלוט.

 

עוד נקבע כי פרסום שמו של חייל ששמו מתברר במסגרת תחקיר, יהווה עבירה שדינה שישה חודשי מאסר. איסור פרסום השם לא יחול על גורם שהוסמך להעביר את שמו של חשוד או הנאשם לרשות שלטונית או שיפוטית זרה על-ידי היועץ המשפטי לממשלה.

   

הוראות החוק המוצע יחולו גם על שוטרי מג"ב ועל שוטרים אחרים לגבי פעילות מבצעית למניעת פעילות חבלנית עוינת בלבד. בקריאה השלישית תמכו 34 חברי כנסת ושבעה חברי כנסת התנגדו.

 

בהצעת החוק שיזמו חברי הכנסת איל בן ראובן וציפי לבני (המחנה הציוני) ודוד ביטן (הליכוד) נכתב: "חיילי ומפקדי צה"ל עומדים במצבים קשים ומורכבים. לא רק במצבים מסכני חיים לעצמם ולזולתם - אלא גם במצבים בהם אופן הפעולה הנדרש לא תמיד ברור. מציאות זו, יחד עם המציאות המבצעית של צה"ל ופעולות הנערכות לא פעם בקרבת אוכלוסייה אזרחית, מייצרות מצבים שבהם נדרשת חקירת תפקוד חיילים ומפקדים. חקירות אלו יכולות להסתיים במסקנה כי תפקוד החייל או המפקד היה תקין - אך פרסום האירוע עלול להוות עונש בפני עצמו. המצב מובהק לגבי חיילים וקצינים, בעיקר מכיוון שכשמדובר באירועים מבצעיים, פרסום זה עלול להביא גם לפעולות שונות שיופעלו נגד חייל או קצין על ידי מדינה זרה".

  

ח"כ בן ראובן אמר: "חובתנו להגן על הלוחמים בכל מרחב אפשרי, לצורך מימוש המשימה: אם בהכשרה נכונה, בטכנולוגיה מתקדמת, בחינוך, בלימוד ובהפקת לקחים, וכן גם בתופעות כמו חשיפה מיותרת שגורמת נזק לחיילים, לעיתים לבני משפחותיהם, בארץ ובחו"ל. החוק מטפל אך ורק בעשייה המבצעית ובאירועים שקורים רק בה. החוק אינו בא למנוע תחקור, חקירה וענישה, במידת הצורך. ההיפך הוא הנכון - החוק בא לאפשר זאת, אך במסגרת ובמעטפת הנכונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
בעקבות פרשת אלאור אזריה
צילום: יאיר שגיא
מומלצים