שתף קטע נבחר

טבעוני על הבר: על הקשר שבין אלכוהול וחרקים

האם אלכוהול הוא בהכרח משקה טבעוני? ממש לא: עצמות בעלי חיים, חלב, ביצים, שלפוחית ציפה של דגים ואפילו חרקים - במספר תהליכי ייצור של חלק מהמשקאות האלכוהולים משתמשים במוצרים שטבעוניים לא ישמחו למצוא בכוס שלהם. אורן לרנר, בעל בר: "הנושא הזה מאוד רגיש"

כשמישהו מחליט לעבור לתזונה צמחונית או טבעונית, הוא יודע שהוא יצטרך לוותר על בשר, דגים, חלב וביצים, אבל מי חשב שגם אלכוהול מצטרף לרשימת המוצרים האסורים לטבעוניים?

קוקטייל: טבעוני או לא טבעוני? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קוקטייל: טבעוני או לא טבעוני?(צילום: shutterstock)

אז האם אלכוהול הוא משקה טבעוני? ובכן, בקצרה: זה תלוי. ישנם מספר רכיבים מן החי, או כאלה שנגזרים מן החי, המשמשים בתהליכי זיכוך, ייצוב או ייצור של חלק מהמשקאות הכהילים, וגם כמה הכאלה משמשים כחומרי גלם של המשקאות עצמם.

 

כך למשל, משקאות אלכוהול רבים מכילים מוצרי חלב, וכמה משקאות – כמו לדוגמה הצבע האדום הזרחני שבחלק ממשקאות הקמפרי - מיוצרים מתמצית קוכיניאלאו קרמין – המופק מכנפיהן הכתושות של כנימות קוכיניאל הריוניות. חשוב לציין, כי כנימות אלו משמשות גם להפקת חלק מסוגי היוגורט, גלידה, רוטב עגבניות, מיצים, ממתקים, איפור ועוד.

מאיפה הגיע הצבע האדום? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מאיפה הגיע הצבע האדום?(צילום: shutterstock)

 

אז מה זה בדיוק זיכוך משקאות ובאלו חיות משתמשים כדי לעשות זאת? זיכוך הוא תהליך ניקוי בירה, יין או משקה אחר, הנעשה על ידי הוספת חומר המשלים את העיבוד ומצלל (מלשון הצללה, כמו סיידר צלול) את המשקה. זיכוך מסיר תרכובות אורגניות, כמו גופרית, חלבונים, פוליפנולים, בנזואידים או יוני נחושת, וזאת במטרה לשפר את צלילות המשקה, או לעדן את הריח והטעם של המשקה.

 

בתהליך הזיכוך משתמשים לרוב באחד או יותר מן הרכיבים הבאים:

• אלבומין – מיוצר מביצים או מדם קרוש

• קזאין - מופק מחלב

• פחם - לעתים קרובות נגזר מעצמות בעלי חיים

• צבעי מאכל - כמו קרמין, המיוצר מחרקים

• גליצרילמונוסטארט – רכיב המונע הקצפה, שלעיתים מיוצר מעיבוד שומנים מן החי

• ג'לטין - עשוי מעצמות, עור וגידים

• פפסין – רכיב שלעיתים מיוצר מחזירים

• סוכר - אשר מולבן לעתים קרובות באמצעות עצם פחם

• דבש - מופק על ידי דבורים

• כיטין – מיוצר משריון סרטנים, לובסטרים וכדומה

• איסינגלאס – לרוב מיוצר משלפוחית הציפה של דגים

 

סרטון של ה-BBC שכל טבעוני חייב לראות:  

 

 

אלו כהילים מתאימים לצמחונים ולטבעונים?

בירה

אֵייל אמיתי, המשמש כאחד מחומרי הגלם בייצור בירה, עובר תסיסה משנית בעת שהייתו בחבית. בסוף התהליך, האייל צריך ניקוי מן השמרים השרויים בחבית. על פי רוב, ההצללה נעשית עם איסינגלאס, וזאת כדי לאסוף את השמרים ולהשקיע אותם אל תחתית החבית. על כן, משקאות אלו אינם ידידותיים לטבעונים. ראוי לציין, כי בירות לאגר מפוסטרות (כמו גם כל הכשרות) ולרוב עוברות דרך מסנני קור – לכן במבשלות אלו לא משתמשים באיסינגלאס, ובירות אלו ידידותיות לטבעוניים.

בירה: לא תמיד ידידותית לטבעונים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בירה: לא תמיד ידידותית לטבעונים(צילום: shutterstock)
 

הבירה שבוודאי תפתיע את כולנו: גינס – הבירה המיוצרת באירלנד, אינה ידידותית לטבעונים, כיוון שמשתמשים באיסינגלאס בתהליך הייצור. אמנם בבירה עצמה אין שום זכר לשלפוחית ציפה זו, אולם באחד משלבי תהליך הפקת הבירה היה שימוש בחומר זה.

 

סיידר

נמצא שבכמה מותגים משתמשים בג'לטין. גם פה, אם הסיידר כשר – אין מה לדאוג. עם זאת, לגבי שאר המותגים - כדאי לשאול ולברר.

 

יין

חלק מן היינות משתמשים במרכיבים מן החי כדי לשפר את המראה של המוצר המוגמר. ישנן חלופות למוצרים מן החי, כמו בנטונייט (חימר גולמי), קיזלגור (משקע סלעי), קאולין (חרסית מינרלית) וג'ל סיליקה. חלק מן היינות האורגניים אינם משתמשים בחומרים מן החי – אבל צריך לברר מול היקב כדי להיות בטוח.

 

יועץ היקבים והיינן, איתי להט, מספר כי "יש רק מוצר אחד שמותר להשתמש בו להצללה במסגרת הכשרות, והוא אינו מן החי. לכן, צמחוניים וטבעוניים יכולים לשתות יינות כשרים. עם זאת, לרובם המכריע אין אישור Vegan Proof, כי זה אישור מאוד יקר, ונכון להיום, רק יקב אחד בישראל מחזיק בתעודה יקרה זו (על אף שגם שאר היקבים הכשרים יכולים למכור את תוצריהם לקהל הצמחוני והטבעוני)".

 

מסתבר שהיקב היחיד כיום בישראל עם תעודת "הידידותי לטבעונים" הוא "יקב תשבי". גולן תשבי: "הכנת היין שלנו כרוכה אך ורק בחומרים טבעיים מהענבים ומהכרם, וללא שום תוסף אחר. אנחנו לא משתמשים בג'לטין, אלבומין או קזאין. הרצון שלנו להביא מוצר טבעי ונקי מחומרים ותוספות מגיע משני שיקולים: הראשון הוא שאנחנו לא רוצים לפגום בטעמו הטבעי של היין, ולצורך העניין ג'לטין הוא חומר שיש לו טעם וריח לוואי, והשיקול השני הוא שאנחנו חושבים שנכון לתת לטבע לעשות את שלו".

 (צילום: אייל גמילי) (צילום: אייל גמילי)
(צילום: אייל גמילי)

יקב תשבי: תו תקן טבעוני (צילום: אייל גמילי) (צילום: אייל גמילי)
יקב תשבי: תו תקן טבעוני(צילום: אייל גמילי)
 

משקאות אלכוהול אחרים

אפשר למצוא כמה סוגים של וויסקי מאלט, שהתבגרו בחביות שרי, כאשר השרי עצמו עבר טיפול בהצללה עם חומרים מן החי. בנוסף, ישנם משקאות אלכוהול המשתמשים בצבע E-120, משמע קוכיניאל, דבש, שמנת ועוד.

 

אז איך אפשר לדעת? למרבה המזל, יש הרבה חלופות ידידותיות לטבעונים, ויש אתר אינטרנט לועזי המקטלג את כולם: "ברניבור", המנוהל על ידי שני טבעונים. אפשר לחפש משקה מסוים, ולצדו יופיע סמיילי ירוק אם הכהיל מתאים לטבעונים, או סמיילי אדום בהנחה שמשתמש במוצרים מן החי. עם זאת, בעלי האתר אינם יודעים עם איזה סוג דבק השתמשו להדבקת התווית לבקבוק, כך שאם אתם מודאגים, חפשו פחית.

 

אורון לרנר, מבעלי הבר "פרנץ' 57", מסביר: "נושא האלכוהול וחומרים מן החי קיבל תאוצה מתוקשרת בשנים האחרונות, כפועל יוצא מעליית הביקוש במוצרים טבעוניים, וכחלק ממגמת בריאות המתבססת בשנים האחרונות. ישנם אינספור מוצרים מהחי, הן בתעשיית הכוהל והן בתהליך הכנת הקוקטיילים. הנושא הזה מאוד רגיש, וצריך לבדוק את הדברים ברזולוציה גבוהה - לצרכן הביתי יהיה מאוד קשה להבדיל בין אלכוהול טבעוני לאלכוהול רגיל. לדוגמה, בשרטרז צהוב יש דבש, לעומתו בגרסה הירוקה אין דבש. מה שאומר ששרטרז צהוב אינו טבעוני והירוק כן. גם בתהליך הכנת רוב הקוקטיילים יש המון מוצרים מן החי, למשל שמנת מתוקה, חלבון ועוד".

שרטרז צהוב וירוקף אחד טבעוני והאחד לא ()
שרטרז צהוב וירוקף אחד טבעוני והאחד לא
  

הבר-מסעדה הגיאורגי, "ננוצ'קה", המכנה את עצמו 100% טבעוני, גאה בעובדה שכל המשקאות המוגשים במסעדה נבדקו כמה פעמים, וזאת כדי לוודא שהרכיבים בהם מתאימים לקהילת הויגן פרנדלי. ננה שרייר, הבעלים של מסעדת "ננוצ'קה", מסבירה: "מסתבר שתעשיית המזון והמשקאות עובדת בשיטה לא הוגנת, יש פה צביעות וחוסר הגינות. בן אדם רוצה לדעת אם יש לו ג'וקים במשקה. בננצ'וקה החלטנו להיות נאמנים לאידיאולוגיה, ואנו רוצים שאנשים ידעו מה יש להם במשקאות ועל אילו משקאות אפשר לוותר ולהסתדר בלעדיהם בחיים, ולא להסתיר מאחורי דלתיים אפלות את כל מה ששמים לנו בתוך המזון והמשקה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קוקטייל, לא בהכרח טבעוני
צילום: shutterstock
מומלצים