שתף קטע נבחר

החתולים הגדולים של אפריקה

מה הופך את האריה למלך החיות? איך תבדילו בין נמר וצ'יטה? והאם יתכן שחיי המין של החתולים באפריקה מזכירים קצת את תל אביב? החתולים של מזרח אפריקה לא בדיוק דומים לחתול הביתי שלכם

בשיתוף אפריקן דרייב

 

שקט, השכם בבקר, עוד כמה שעות יהיה כאן די חם אבל עכשיו עדיין נעים. זה הזמן של האריות להימתח, לנוע לאט לאט בטריטוריה שלהם, לחשוף שיניים ולהשמיע את השאגה הכל כך מפורסמת שלהם - רק בשביל שיהיה ברור מי כאן המלך.

 

גורים קטנטנים משתובבים, חבורת לביאות מביטה בהם בנינוחות. בוקר עולה על להקת אריות בשמורת הסרנגטי שבטנזניה ואנחנו בשקט, מתבוננים. מצוידים בסבלנות אינסופית וחווים התרגשות אדירה למראה בעלי החיים המופלאים שמתגלים בפנינו. אין ספק - אנחנו רק אורחים כאן. גם אחרי שנים רבות של ציד פרוע, אפריקה היא עדיין המקום הכי מדהים בעולם למפגש עם בעלי חיים ולנו לא נותר אלא להנות מהרגע.

באפריקה, מי שאוכל לבד, יהיה שבע.  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
באפריקה, מי שאוכל לבד, יהיה שבע. (צילום: shutterstock)

מסע אפריקן דרייב יחצה את מזרח אפריקה בנהיגה עצמית (אוגנדה, קניה, טנזניה וזנזיבר). במהלך המסע יגיעו המשתתפים לשמורות טבע אדירות בגודלן ומרהיבות ביופיין, הם יראו פילים וג'ירפות, היפופוטמים וזברות אבל הפעם נתמקד במשפחת החתוליים החיים באפריקה - הנמר, הצ'יטה וכמובן מלך החיות: האריה.

 

הנמר

זהו טורף עז נפש ממשפחת החתוליים. ישנם 20 תתי מינים של נמרים, החיים באזורים שונים בעולם, כולל המין החי בארץ - שהוא הנמר הקטן בעולם ושוקל 35 ק"ג בלבד.

 

לכל הנמרים פרווה מנומרת בגוון זהוב עם כתמים שחורים בצורת חרמש (חברבורות) שיוצרת הסוואה מצוינת, גוף שרירי - מהודק וזנב ארוך יחסית לגופו. (פרטים חשובים שיעזרו לכם להבחין בין נמר לצ'יטה ברגע האמת)

על אף גודלו (נמר מגיע לאורך של שני מטרים) ומשקלו (שיכול להגיע גם ל 70 ק"ג).

כישרון קפיצה אדיר. צ'יטה עם גורים. (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כישרון קפיצה אדיר. צ'יטה עם גורים.(צילום: shutterstock)

לנמר יש כשרון קפיצה אדיר ומהירות ריצה מרשימה של 60 ק"מ בשעה (לא כמו הצ'יטה, אבל אי אפשר הכל בחיים). היכולות המרשימות של הנמר מאפשרות לו להתחבא באומנות, לארוב בסבלנות ואז, לעוט בחטף על הציד. לנמר יש גם כח ויכולת ייחודית - לקחת את הטרף ולהעלות אותו על עץ, הרחק מההמון הסוער, שם הוא אוכל בנחת, מוגן מפני אריות, צבועים ושאר בעלי חיים שרוצים לזכות מההפקר. שנאמר: באפריקה, מי שאוכל לבד, יהיה שבע.

 

אפריקה - תל אביב

קצת כמו חיי הלילה של תל אביב, גם הנמרים חיים בבודדים, למעט מפגשים אקראיים לטובת הזדווגות. מפגש כזה אורך שלושה ימים בהם הזכר והנקבה לא עושים דבר מלבד להזדווג מאות פעמים. (לא, הם לא אוכלים כלום בימים האלה.) בכלל, לנמרים אין זוגיות, משפחה או להקה. הנקבה דואגת לגוריה ולכל נמר (זכר או נקבה) יש טריטוריה פרטית, אותה הם מסמנים באמצעות שתן, גללים, שריטות ושאגות. עוד בדומה לחיי הלילה בתל אביב, הנמרים טורפים גם כשהם לא רעבים, אולי כתחביב, אולי מתוך פחד הישרדותי.

 

בשונה מבעלי חיים שחיים בלהקות וכיון שהם אינדיבידואליסטים שלא לומר היפסטרים, הנמרים לא מלמדים אחד את השני להיזהר מסכנה ולא מסמנים אחד לשני כאשר סכנה מתקרבת ולכן לא פעם, אריות מצליחים לפגוע בהם.

 

הצ'יטה

היונק המהיר ביותר בעולם מסוגל להגיע עד למהירות של 120 קמ"ש. בעבר הצ'יטות חיו גם באסיה ואפילו בישראל אך הן נצודו ונכחדו והיום ניתן לפגוש אותן רק באפריקה.

 

איך נזהה אותה? שלא בדומה לנמר- עורה מנוקד, גופה ארוך, רגליה הקדמיות ארוכות יותר מהאחוריות וציפורניה כצפורני הכלב - כל הזמן בחוץ (למרות שהיא ממשפחת החתולים). סצנת ציד של צ'יטה כוללת האצה מטורפת מאפס ל-60 קמ"ש תוך שניות, ריצה במהירות של 120 קמ"ש אל הטרף ו... היה כלא היה. מדהים.

 

ככה זה נראה:

 

מצד שני, אחרי קילומטר של ריצה הצ'יטה מתעייפת וחייבת לנוח ובשונה משאר המשפחה החתולית, הצ'יטה לא אורבת לציד, אלא רודפת אחריו, מנווטת באמצעות זנבה (דמיינו סירת מנוע קטנה), תופסת את ארוחת הצהריים שלה, מפילה אותה לקרקע בכובד משקלה וחונקת אותה למוות באמצעות לפיתת לסתות.

 

בניגוד לנמר, הצ'יטה לא מצטיינת בכח פיזי המאפשר לה לגרור את הטרף ולאכול בנחת במקום מסתור ולכן, לא מעט פעמים צבועים, אריות ונמרים יתפסו טרמפ על הציד שלה ויגנבו לה אותו מתחת לאף. לא פשוט להיות צ'יטה.

 

חיי המין והזוגיות של הצ'יטה ללא ספק מעוררים השראה: אין זוגות קבועים, הנקבה יכולה להזדווג ברציפות עם זכרים שונים ואין ביניהם שום יריבות. הנקבה המיוחמת מזמינה לזיווג באמצעות שכיבה על גבה - ומי שבא ברוך הבא... לאחר ההמלטה, האם פועלת כאם יחידנית, ומגדלת את הגורים בעצמה.

 

הגורים נולדים במשקל קטן של 250 גרם בלבד, עיניהם סגורות עד גיל שבועיים ורעמה ארוכה (מעין ציץ שיער) מכסה אותם מראש עד זנב, מקנה להם עוד משקל וחשיבות ואולי גם מגנה עליהם מפני טורפים.

 

אל דאגה, מהר מאוד הם גדלים, בגיל 3 חדשים הם נגמלים, כל שיני החלב שלהם כבר במקומן והם מצטרפים לאמא לציד. חמודים!

 

מלך החיות

את הכינוי "מלך החיות " קיבל האריה לא רק בשל הרעמה המלכותית שלו, אלא גם בזכות כוחו העצום ושליטתו על טריטוריה אדירה שיכולה להגיע גם לעשרות קמ"ר (שאגתו המרעימה של אריה יכולה להגיע לטווח של 8 ק"מ) אריה בוגר הוא יצור לא קטן שאורכו למעלה מ 3 מטרים, גובהו למעלה ממטר ומשקלו למעלה מ 250 ק"ג.

מלכה, אמרנו? לביאה בתקיפה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מלכה, אמרנו? לביאה בתקיפה(צילום: shutterstock)

מה שיטת הציד שלו? ובכן, מתברר שאת רוב מזונו משיג האריה באמצעות גניבה: הוא מזהה טרף שנתפס על ידי ברדלס, צבוע או תנים. מתקרב, מאיים, מרים שאגה אדירה ו...הציד בורח ומשאיר לאריה את טרפו. הלביאות, לעומת זאת, הן הצידות הרציניות בלהקה: ודרך אגב, גם את הצייד שהן מביאות, האריה עלול לקחת לעצמו. מלך, אמרנו?

 

המלך עירום?

חיי הלהקה של האריות, נראים לפחות למראית עין, שלווים ומנומנמים, כיאה למשפחת אצולה. אין ספק שמבנה הלהקה (השונה משאר החתוליים ) מאפשר ללביאות "לאגם משאבים": כולן דואגות לציד וכולן דואגות לגורים. הן חיות באווירה קהילתית, הגורים יונקים מכל הלביאות, ויש לזה הגיון הישרדותי כי מתברר שהגיוון במקורות החלב משפר את המערך החיסוני שלהם.

את הכינוי "מלך החיות " קיבל האריה לא רק בשל הרעמה המלכותית שלו.  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
את הכינוי "מלך החיות " קיבל האריה לא רק בשל הרעמה המלכותית שלו. (צילום: shutterstock)

להקה מורכבת בדרך כלל מעד 15 אריות (לא כולל גורים) והיא מורכבת מכפירים (אריות צעירים) לביאות בוגרות וזכר שליט. אם תהיה קבוצת שליטים בלהקה - לעולם הם יהיו אחים (לא כמו בסרט "מלך האריות" שבו האחים מופאסה וסקאר רבים על הכתר) למעשה יש עניין לאחים לשלוט ביחד, כדי להפיץ את זרעם. ועכשיו החלק המעניין והמורכב בסיפור: מנגנון הגירוש.

 

"להקות רווקים" אותן ניתן לראות באפריקה, הם בעצם זכרי אריות (בני 3 ומעלה) אשר עם צמיחתם סולקו על ידי אביהם מהלהקה - כדי למנוע תחרות. הזכרים הרווקים האלה גדלים, משוטטים כלהקה, צדים את טרפם ובסופו של דבר הזכרים הצעירים האלה, "יתבייתו" על להקה קיימת וינסו להדיח את הזכר השליט שלה - הדחה שתבוא לידי ביטוי בקרבות אדירים בין הזכרים - לעיתים עד מוות.

 

כשלהקת אריות צעירה מצליחה להדיח את האריה השליט – הם יתחילו מייד בחיסול צאצאיו של האריה השליט הקודם, לטובת שושלת חדשה. מורכב? אמרנו.

 

אפריקה היא גן עדן לחובבי טבע והזדמנות לפגוש את דייריו במלוא הדרם.השעות המומלצות לתצפית על בעלי החיים באפריקה הן שעות הבוקר המוקדמות או שעות הערב (לפני החשיכה). אם יתמזל מזלכם ותפגשו בדרך להקת אריות, שימו לב להתנהלות הלביאות עם הגורים, ללהקת הרווקים שמחפשת את עצמה ולאריות הזכרים המתנהלים במרחב כבשלהם. מלכי החיות, אמרנו?

 

מסע אפריקן דרייב  יחצה בנהיגה עצמית את מזרח אפריקה (אוגנדה, קניה טנזניה וזנזיבר) המסע יודרך על ידי מדריכי אפריקה מומחים ומנוסים שיובילו אתכם היישר אל פלאי אפריקה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החתולים הגדולים של אפריקה
צילום: shutterstock
מומלצים