שתף קטע נבחר

האפיפיור חיבק ניצולי שואה באושוויץ וכתב: "אלוהים, סלח על האכזריות"

פרנסיסקוס נכנס הבוקר דרך השער שמעליו מתנוססות המילים "העבודה משחררת". במשך רבע שעה נשא תפילה חרישית כשהלם ניכר על פניו ואחר כך נישק וחיבק ניצולי שואה. הוא האפיפיור השלישי שמבקר במקום שבו נרצחו כמיליון וחצי בני אדם, רובם יהודים

בשקט מצמרר נכנס הבוקר (יום ו') האפיפיור פרנסיסקוס למחנה ההשמדה אושוויץ בירקנאו דרך השער שמעליו מתנוססות המילים "העבודה משחררת" ואחר כך נישק וחיבק ניצולי שואה. פרנסיסקוס (79) הוא האפיפיור השלישי המבקר במקום שבו נרצחו כמיליון וחצי בני אדם, רובם יהודים. "אלוהים, רחם על האנשים שלך. אלוהים, סלח על אכזריות רבה כל כך", כתב האפיפיור בספרדית בספר המבקרים של מחנה ההשמדה.

 

כל המידע על מחנה אושוויץ  

 

לאחר הליכה קצרה, הוסע האפיפיור לאורך שביל. אחר כך, במשך כרבע שעה ישב על ספסל כשההלם ניכר על פניו ונשא תפילה חרישית. משם המשיך לפגישה עם כמה מניצולי המחנה. הוא עצר ליד כל אחד מהם, לחץ את ידם, התכופף ונישק אותם. אחת הניצולות נישקה את ידו. הוא גם שוחח איתם. משם נכנס למבנים של מחנה ההשמדה. הוא נעץ נר זיכרון באחד הקירות שלידו הוצאו להורג אסירים במחנה. 

 

 

פרנציסקוס התפלל בתא הכלא התת-קרקעי החשוך של הקדוש הקתולי מקסימיליאן קולבה, נזיר קתולי שהקריב את חייו במהלך מלחמת העולם השנייה כדי להציל את חייו של אדם אחר. האפיפיור כרע במשך דקות ארוכות והתפלל לזכרו.

 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"אלוהים, סלח על אכזריות רבה כל כך". כך כתב האפיפיור בספר האורחים  (צילום: AP) (צילום: AP)
"אלוהים, סלח על אכזריות רבה כל כך". כך כתב האפיפיור בספר האורחים (צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

האפיפיור נפגש עם ניצולי שואה באושוויץ, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האפיפיור נפגש עם ניצולי שואה באושוויץ, היום(צילום: רויטרס)
 

האפיפיור, שנמצא בביקור בן חמישה ימים בפולין, היה אמור להגיע בטיסה מקרקוב, אך בגלל תנאי מזג האוויר הוחלט שייסע 65 קילומטרים. הוא צפוי לשאת במקום תפילה לזכר קורבנות הנאצים.

 

האפיפיור יוחנן פאולוס השני היה הראשון שביקר שם ב-1979 כחלק ממאמצי הכנסייה להתפייס עם היהודים בעקבות זוועות הנאצים. יוחנן פאולוס השני חי בפולין במהלך הכיבוש הגרמני. האפיפיור בנדיקטוס ה-16 ביקר שם ב-2006. בנדיקטוס הגרמני היה חבר בתנועת נוער היטלראית. 

 

אתמול קיים האפיפיור טקס תפילה בעיר צ'נסטוחובה שבו שיבח את הפולנים על מורשת ארוכת שנים במדינה של אמונה קתולית אדוקה, וקרא להם לשמור עליה. המיסה נערכה לציון 1,050 שנה לאימוץ הקתוליות בפולין. הוא גם קרא לפולנים להישאר מאוחדים על רקע הפילוג במדינה בסוגיות שונות, בהן האופן שבו צריך לקלוט את המוני המהגרים - בייחוד אלה שאינם נוצרים - שנוהרים לאירופה.

 

אושוויץ נחשב למחנה ההשמדה הגדול ביותר שפעל בפולין במלחמת העולם השנייה. הוא גם היה פעיל למשך הזמן הארוך ביותר מבין מחנות ההשמדה. בסביבתו הקרובה פעלו עוד שני מחנות השמדה, בירקנאו ומונוביץ, ובאזור היו עוד כ-40 מחנות בהם

הועבדו האסירים בעבודות כפייה, אותן רבים לא שרדו.

 

סך כל הנרצחים במחנה אושוויץ-בירקנאו מגיע לפיכך לכמיליון וחצי בני אדם. מספר היהודים שנרצחו נע סביב 1.3 מיליון. לנתון זה צריך להוסיף יותר מ-100 אלף אסירים פולנים, כ-17 אלף שבויי מלחמה סובייטיים וכ-23 אלף צוענים.  

 

מחנה אושוויץ הוקם ב-27 באפריל 1940 ליד העיירה הפולנית אושוויינצ'ים שבשלזיה עילית. ב-14 ביוני 1940 הובא לאושוויץ משלוח ראשון של אסירים פוליטיים פולנים; הם שוכנו בקסרקטין ששימש את חיל הפרשים הפולני, וקודם לכן את חיילי הצבא האוסטרו-הונגרי, והפך להיות מחנה-האם (שנקרא לאחר מכן "אושוויץ 1"). באוקטובר 1941 נוסף למחנה-האם מחנה נוסף - גדול הרבה יותר - בירקנאו (מאוחר יותר נקרא: "אושוויץ 2") - מחנה ענק של צריפי עץ ולבנים, שנועד לשכן בשלב הראשון את שבויי המלחמה הסובייטים, שנשבו לאחר הפלישה הגרמנית לברית המועצות.

 

מחנה נוסף שבו רוכזו מפעלי תעשייה אזרחיים וצבאיים, נבנה במרחק 8 ק"מ ממחנה האם, ליד הכפר מונוביץ, כחלק מתשלובת אושוויץ, ונקרא מאוחר יותר "אושוויץ 3". הוקם במאי 1942. בין השאר היו בו מפעלים לייצור גומי סינתטי, דלק סינתטי ועוד, ובו אולצו לעבוד אלפי אסירים שהובאו מאושוויץ ובירקנאו, רובם הגדול יהודים. במתחם זה היו סניפים של מפעלי תעשייה גרמניים ידועים, כמו סימנס, קרופ, מפעלי הרמן גרינג וא.ג. פארבן-וורקה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האפיפיור באושוויץ
צילום: רויטרס
מומלצים