שתף קטע נבחר

"ארגון טרור". עיתונאים עצורים בטורקיה

עשרות עיתונאים נעצרו בגל הטיהורים אחרי ניסיון ההפיכה שנכשל. הם יואשמו ב"חברות בארגון טרור" בגלל הקשר לפתהוללה גולן - "מתכנן הפוטש". ארדואן דוחה את הביקורת של המערב: "תתעסקו בעניינים שלכם"

טורקיה מחזיקה במעצר עיתונאים שמואשמים בחברות ב"ארגון טרור", במסגרת דיכוי המתנגדים לשלטון שהגיע גם לתחום התקשורת. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן הגיב אתמול (יום ו') לביקורת במערב בעקבות מבצע הטיהורים אחרי ניסיון ההפיכה שנכשל ואמר: "תתעסקו בעניינים שלכם".

 

סוכנות הידיעות הצרפתית דיווחה היום כי בית משפט באיסטנבול הורה להשאיר במעצר 17 עיתונאים על קשריהם לאיש הדת הגולה פתהוללה גולן, שלטענת השלטון בטורקיה יזם את ניסיון ההפיכה. בנוסף לחשש הגדול מהצעדים הדרסטיים של שלטון ארדואן מודאגים במערב גם מדיכוי התקשורת בטורקיה, שסגרה 16 תחנות טלוויזיה ו-45 עיתונים אחרי הפוטש שנכשל.

 

עיתונאים נלקחים למעצר אתמול בטורקיה (צילום: AP) (צילום: AP)
עיתונאים נלקחים למעצר אתמול בטורקיה(צילום: AP)

הפגנת הזדהות של העיתונאים עם חבריהם העצורים (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת הזדהות של העיתונאים עם חבריהם העצורים(צילום: AP)
 

45 עיתונים נסגרו. דוכן באיסטנבול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
45 עיתונים נסגרו. דוכן באיסטנבול(צילום: AFP)

21 עיתונאים הופיעו אתמול בפני שופט. לפי סוכנות הידיעות הצרפתית ארבעה מהם שוחררו אך 17 נותרו במעצר שלפני משפט. סוכנות הידיעות הרשמית אנטוליה דיווחה כי הם יואשמו ב"חברות בארגון טרור" בגלל הקשר שלהם לפתהוללה גולן.

 

ב"גרדיאן" דיווחו כי צווי מעצר הוצאו ל-89 עיתונאים ולפחות 40 מהם נמצאים כרגע במעצר. רבים מהם עבדו בעיתון "זמאן", שמזוהה עם האופוזיציה ועם גולן ושעליו השתלט השלטון. שר החוץ הטורקי, מבלוט קבוסולו, הגן על מעצר העיתונאים ואמר כי הכרחי להבדיל בין מתכנני ההפיכה ל"אלו שעוסקים בעיתונות אמיתית".

 

  

במה שנראה כצעד שנועד למתן את הביקורת החריפה נגדו הודיע ארדואן כי טורקיה מבטלת את אלפי התביעות נגד אנשים שמואשמים בהעלבת הנשיא. "אני הולך לבטל את כל התיקים שמתייחסים להעלבות חסרות הכבוד כלפיי", אמר ארדואן. בגרמניה, שם אסור לפי החוק להעליב מנהיג מדינה, התביעות לא בוטלו.

 

בנאום שנשא אמש בארמון הנשיאות באנקרה, באירוע לזכרם של הקורבנות שנהרגו על ידי מתכנני ההפיכה, דחה ארדואן את הביקורת של המערב. "יש אנשים שנותנים לנו עצות. הם אומרים שהם מודאגים. תתעסקו בעניינים שלכם! תסתכלו על המעשים שלכם", אמר ארדואן. בהתייחסות לטורקים שנהרגו אמר: "אף אחד לא הגיע להביע תנחומים מהאיחוד האירופי או מהמערב".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

"הארצות או המנהיגים שלא מודאגים מהדמוקרטיה בטורקיה, מהחיים של אזרחינו, מהעתיד של טורקיה - ובמקביל מודאגים כל כך מגורלם של האחראים לפוטש - לא יכולים להיות החברים שלנו", הדגיש נשיא טורקיה. אחד הנציגים הבודדים מהאיחוד האירופי שהגיע לטורקיה לאחר ניסיון ההפיכה היה אלן דאנקן, שר זוטר במשרד החוץ הבריטי.

 

טורקיה עצרה עד כה יותר מ-18 אלף איש בחשד למעורבות בניסיון ההפיכה. יותר מ-50 אלף דרכונים בוטלו. אלפים מאלו שנעצרו משוחררים בימים האחרונים. 758 חיילים שוחררו אמש, בנוסף ל-3,500 טורקים ששוחררו עוד קודם.

 

עדיין, בארצות המערב מודאגים מאוד מדיכוי הדמוקרטיה, הטיהורים בצבא ומוסדות המדינה והדיווחים על התעללות בעצורים בבתי הסוהר. יוהנס האן, הנציב שממונה להרחבת האיחוד האירופי, אמר כי הוא צריך לבדוק את העובדות. "אם נראה שללא ספק הטיפול בהם בלתי ראוי ההשלכות יהיו בלתי נמנעות", אמר.

 

דאגה נוספת במערב היא שטורקיה תחזיר את עונש המוות, למרות שהאיחוד האירופי הבהיר לה שהדבר ימנע את צירופה העתידי לאיחוד. ארדואן אמר השבוע: "הטורקים רוצים לחדש את עונש המוות ואנחנו כממשלה חייבים להקשיב למה שהאנשים אומרים. אנחנו לא יכולים לומר להם 'לא, זה לא מעניין אותנו'". בתשובה לטענה על הפרת הדמוקרטיה בהחזרת עונש המוות אמר ארדואן: "אם אנחנו במדינת חוק דמוקרטית אז העם הוא זה שצריך להחליט".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים