שתף קטע נבחר

מול גזענות בכיתה: התוכנית נגד אפליית יוצאי אתיופיה

אחרי המהפכה שעליה בישרה ועדת ביטון עבור עדות המזרח - הדו"ח שיוגש היום לנתניהו כולל שורת צעדים לשיפור היחס כלפי תלמידים יוצאי אתיופיה. "ידיעות אחרונות" חושף כי בהמלצות: סדנאות למורים נגד גזענות ובובות שחורות לילדי הגן. פעילים חברתיים: "אם הדו"ח ייקבר, נצא לרחובות"

 

ענהאל היילו. לא רק בובות לבנות (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
ענהאל היילו. לא רק בובות לבנות(צילום: עמית שאבי)

היום בערב זה יקרה: אחרי שנים של טענות קשות על אפליה וקיפוח, יוגש לראש הממשלה בנימין נתניהו הדו"ח שמטרתו להביא למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה. עכשיו מתברר כי המסמך, שחלקים ממנו נחשפו בסוף השבוע ב"ידיעות אחרונות", מבקש להתחיל את השינוי כבר בגיל הגן ובית הספר - כפי שמעידות ההמלצות שמתפרסמות הבוקר (א') ב"ידיעות אחרונות" לראשונה בנוגע ליחס לעדה במערכת החינוך.

  

הדו"ח חובר על ידי צוות בראשות מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור בתום שורת מפגשים עם מומחים ויוצאי אתיופיה. במהלך מפגשים אלו, מציין הדו"ח, נשמעו טענות מצד בני העדה על הליכים מפלים ועל החלטות מוטות שמקבלים אנשי מקצוע מתחומי החינוך והרווחה. כך, למשל, הוצגו בפני הוועדה מקרים של אי־קבלת תלמידים לבתי ספר ממלכתיים מנימוקים של "תת-הישגיות" והימנעות של הורים לבנים משליחת ילדיהם לפעילויות עם ילדים יוצאי אתיופיה.

 

וזה לא נגמר שם: לוועדה הובאו נתונים על כך שבני העדה מופנים לחינוך המיוחד ולפנימיות ביחס גבוה משמעותית משיעורם באוכלוסייה. בנוסף עלו טענות רבות שלפיהן שירותי הרווחה ממהרים להוציא ילדים יוצאי אתיופיה מהבית, וכי הם אינם מצליחים להפחית הסתבכויות בפלילים של קטינים יוצאי אתיופיה.

 

בעקבות הטענות והנתונים המדאיגים ממליצים מחברי הדו"ח על ביצוע שורת צעדים עוד בגיל צעיר, בדומה להמלצות שפרסמה לאחרונה ועדת ביטון בנוגע למורשת יהדות ספרד והמזרח. "כך, למשל, מומלץ לרכוש לספריית הגן סיפורים על ילדים מתרבויות שונות עם צבע עור שונה", מציין הדו"ח. "כמו כן, מומלץ להביא לגנים בובות בעלות צבע מגוון".

 

צוות מחברי הדו"ח מצא גם כי לא קיימת הכשרה שיטתית ומחייבת של מנהלים, מורים ועובדי משרד החינוך בנושא גזענות. לאור כך הוא המליץ כי המשרד יבנה תוכניות עבודה לטיפול בדעות קדומות בקרב צוותי ההוראה, יערוך להם השתלמויות שיכללו היכרות עם מורשת יוצאי אתיופיה וילמד אותם איך למנוע מצבים של גזענות בכיתה וכיצד לשוחח על כך עם התלמידים. הוועדה אף מעודדת ליצור "אקלים בית ספרי" שיאפשר שילוב מוצלח של מורים ומנהלים יוצאי אתיופיה. "מערכת החינוך ומוסדותיה יכולים לסייע בחינוך נגד גזענות כבר מגיל צעיר", מסכמת ועדת פלמור.

מחאת יוצאי אתיופיה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מחאת יוצאי אתיופיה(צילום: גיל יוחנן)
 

ועדת השרים לקידומם ולשילובם בחברה הישראלית של יוצאי אתיופיה, שבראשה עומד נתניהו עצמו, עשויה לאמץ את הדו"ח במלואו כבר מחר. פעילים מהעדה מזהירים כי אם לא יאומצו כל 53 ההמלצות שמרכיבות אותו -יחזרו יוצאי אתיופיה לרחובות. "חובה עלינו לומר לממשלה: זוהי הזדמנות אחרונה", אמר אמש חבר בוועדה מקרב הקהילה. "אל תטעו לחשוב שהקהילה תסתפק בסיסמאות. השטח מבעבע".

 

שלומית ברהנו, יועצת ראש האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג שהשתתפה בדיוני ועדת פלמור, אמרה כי רק אימוץ הדו"ח יביא לשיקום האמון בין העדה למדינה: "יישומו ישקם את משבר האמון החריף ויאחה את הקרעים בחברה". אבי ילאו, פעיל חברתי וחבר בוועדת פלמור, הוסיף: "אנחנו רוצים להאמין שיש לממשלה את העוז לאמץ באופן מלא את ההמלצות".

 

היו"ר פלמור הביעה בשיחה עם "ידיעות אחרונות" אופטימיות באשר ליישום הדו"ח: "העובדה שהדו"ח כבר זכה להסכמה רחבה של משרדי הממשלה והרשויות שלקחו בו חלק, כמו גם של פעילים חברתיים מובילים, מחזקת את סיכוייו לחולל שינוי מורגש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ענהאל היילו. בובות שחורות לילדי הגן
צילום: עמית שאבי
מומלצים