שתף קטע נבחר

הרבנות נגד קמפיין "חתונה שווה": "הוא עלול להטעות"

קמפיין רדיופוני קורא לזוגות להתחתן בטקס יהודי-אלטרנטיבי. חרף הבהרה בולטת שלפיה הנישואים לא מוכרים בארץ, ברבנות מתעקשים לפסול את התשדירים. מארגני הקמפיין: "יותר ויותר מערערים על מונופול הרבנות"

 

 

הרבנות הראשית דורשת מרשות השידור לפסול קמפיין לעידוד נישואים דתיים-אלטרנטיביים מחשש להטעיית הציבור. לטענתה, מתשדירי הרדיו המזמינים זוגות לבחור בטקס חתונה דתי-שוויוני ניתן להבין כי הוא מוכר על ידי רשויות המדינה, בעוד למעשה אין לו כל משמעות משפטית.

 

בשבועות האחרונים מפרסמות רשתות קול ישראל את קמפיין "חתונה שווה" של תנועות הרפורמים, הקונסרבטיבים ו"ישראל חופשית". בארבעת התשדירים, שיצר סטודיו רן לוצקי, נשמעים אנשים המתארים כיצד המליצו לבניהם או נכדיהם להינשא בטקס יהודי אלטרנטיבי ולא ברבנות, והם קוראים לציבור לנהוג כמותם.

 

מנסחי הקמפיין מדגישים בו שנישואים אלה אינם מוכרים בישראל לשינוי המעמד האישי במרשם האוכלוסין, אך הם מתייחסים לכך בביטול – ולעתים אף כיתרון. "באהבה זה לא מה שחשוב", קובע סבו של חתן, וסבתה של כלה מוסיפה: "אם קורה משהו – היא תוכל להיפרד בקלות". בתשדיר נוסף נאמר: "חתונה שוויונית שאינה מוכרת במשרד הפנים לצורכי רישום היא חתונה לכל דבר".

 

ברבנות הראשית, כאמור, לא הסתפקו בגילוי הנאות הבולט, ובמכתב ששלח היועץ המשפטי של הרבנות, עו"ד הראל גולדברג, לסגן היועצת המשפטית של רשות השידור, עו"ד תומר קרני, הוא דורש את פסילת התשדירים בנוסח הנוכחי שלהם.

 

"אין די בהבהרה הכרוכה בקמפיין ולפיה טקס החתונה אינו מוכר לצורכי רישום במשרד הפנים", טען גולדברג. "מן ההכרח לציין כי נישואין אלו אינם מוכרים על ידי המדינה לכל דבר ועניין".

מארגני הקמפיין: "מערערים על מונופול הרבנות" (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
מארגני הקמפיין: "מערערים על מונופול הרבנות"(צילום: Shutterstock)

לדבריו, מאחר שטקס החתונה מתואר כ"יהודי בהתאם למסורת", המאזין עלול לטעות ולחשוב כי יש לו גם משמעות משפטית בישראל.

 

יועמ"ש הרבנות מציין כי המחוקק יצר הסדרה ברורה באשר לנישואים המוכרים בישראל, וקבע שהם ייערכו "על פי דין תורה" בלבד. אף שאין איסור פלילי על עריכת טקס אלטרנטיבי שאינו מוכר על ידי המדינה, טען – חשש להטעיה יש.

 

"הציבור אינו ער בהכרח ליחס שבין הרישום במשרד הפנים, שהפרטים בדבר מעמד אישי נרשמים בו כנתונים סטטיסטיים בלבד, לבין רישום הנישואים בהתאם לדין המהותי, שעליו מופקד הרב רושם הנישואים", כתב עו"ד גולדברג, וסיכם: "לא מובן מתוך הפרסום, ואולי לא בכדי, מיהם הגורמים שעומדים מאחורי הקמפיין, כך שהחשש להטעיית הציבור בעינו עומד".

 

מטעם קמפיין "חתונה שווה" נמסר בתגובה: "צר לנו שהרבנות, שחשה את אובדן הרלוונטיות שלה לחברה הישראלית, עושה שימוש בכלים כוחניים בכדי למנוע מהציבור את זכותו להקים משפחה על פי דרכו ואמונתו.

 

"התשדירים עברו את אישורה של רשות השידור בטרם עלו לאוויר, ומטרתם היא לאפשר לזוגות צעירים ולבני משפחותיהם להתוודע לאפשרויות העומדות בפניהם כיום, הכוללות גם טקסים השומרים על המסורת והצביון היהודי, אך בד בבד גם מאפיינים שוויוניים וכאלה המכבדים את שני הצדדים – החתן והכלה.

 

"יותר ויותר זוגות כיום, מכל קצוות הקשת החברתית והדתית בישראל, מערערים על המונופול של הרבנות ומוכיחים כי ניתן לקיים את דברי ההלכה לחופה וקידושין ולערוך טקס כדת משה וישראל גם מבלי לעבור במוסד הרבנות.

 

"מעמדם של הזוגות, אף שאינם זוכים להירשם במשרד הפנים, הוא זהה לחלוטין והם נהנים מאותן הזכויות בדיוק כמו זוגות שהתחתנו דרך הרבנות – למעט בנושאי פונדקאות ואימוץ".

 

מרשות השידור נמסר כי "טענות הרבנות הראשית התקבלו ברשות השידור אתמול וטרם נבחנו.

על כל פנים, רשות השידור סבורה כי בקמפיין לא הייתה משום הטעייה. בכל מקרה נכון לעכשיו הקמפיין אינו משודר עוד".

 

מהרבנות לא התקבלה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הרבנות לא מסתפקת בגילוי הנאות
צילום: Shutterstock
מומלצים