שתף קטע נבחר

משרד הכלכלה למטפלת: רק אחת משתי בנותייך החולות תלמד אצלך

ט' היא אם לשמונה המפעילה משפחתון ביתי. שתי בנותיה הקטנות סובלות מאלרגיה מסכנת חיים המחייבת ליווי הורי, והיא ביקשה שהן ישהו אצלה בפעוטון. אבל במשרד סירבו וענו לה: "תמצאי פתרון". ט': זו אטימות נוראית, אני לא יכולה לבחור בין הבנות שלי

 

 

ט' היא מטפלת ומנהלת משפחתון ביתי בפיקוח משרד הכלכלה, ועל פי הנהלים מותר לה להכניס לגן רק אחד מילדיה הביולוגיים. אבל מה עושים כששתיים מבנותיה בגיל המשפחתון סובלות מאלרגיות קשות ומסכנות חיים המחייבות ליווי הורי? משרד הכלכלה החליט לא לחרוג מהנוהל חרף הנסיבות המיוחדות, אלא הציב את ט' בפני מצב מורכב: היא נדרשה לבחור איזו מהבנות תשהה בגן שלה.

 

"זו אטימות נוראית", אומרת ט', אם לשמונה. "המשמעות היא לחיות בחרדה קבועה: האלרגיה שלהן מסכנת חיים והיו מקרים שהגענו לטיפול נמרץ בבית חולים. אני מצפה שהם יראו את הצד האנושי ויבינו שמעבר להיותי עובדת אני גם אימא שצריכה להגן על חיי ילדיה. אני לא יכולה לבחור בין הבנות שלי".

 

כל ילדיה של ט' התמודדו או מתמודדים עם סוגי אלרגיה כגון אסטמה ואסטמת עור, הנגרמות מחשיפה למוצרי מזון שונים. ארבעה מהם סבלו מהבעיה עד גיל ארבע. הבן הבכור, כיום בן 13, סובל עדיין מאלרגיה חמורה למוצרי חלב ברמה מסכנת חיים. גם הבת בת השנתיים סובלת מן הבעיה ברמה גבוהה מאוד. על פי חוות הדעת הרפואית, מדובר באחד המקרים החמורים שבהם נתקל הרופא שמלווה את המשפחה. חשיפה למוצרי חלב מעוררת פצעים בפנים ובקרקפת ועלולה להוביל לבצקות בדרכי הנשימה ולסכן את חייה של הפעוטה.

 

על פי האבחנה הרפואית, כל מגע בחפץ שבו אחז קודם ילד שנגע במאכל חלבי, מסכן את חייה. לשם כך נדרשים ט' ובעלה לשהות במחיצתה באופן קבוע ולהחזיק במזרק מסוג אפיפן למקרה חירום שבו מתחילה התפרצות אלרגית.

 

לפני כחודשיים נולדה לבני הזוג בת נוספת, וגם היא סובלת מהתסמינים: פצעים על הפנים ועל הקרקפת. גם כאן תידרש האם לליווי צמוד, והאופציה של מסגרת חיצונית עלולה להיות מסכנת חיים.

ט' ושתי בנותיה הקטנות (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
ט' ושתי בנותיה הקטנות(צילום: רועי עידן)

עוד לפני הלידה פנתה ט' למשרד הכלכלה בבקשה לקבל למשפחתון שבניהולה - באופן חריג ובשל הנסיבות הקשות - גם את התינוקת שתיוולד, למרות מחיר כלכלי של ויתור על שכר לימוד של פעוט (המשפחתון מוגבל לחמישה תינוקות).

 

ואולם, מנהלת תחום מעונות היום בירושלים מטעם משרד הכלכלה דחתה את הבקשה. "האם תוכל להשאיר את בתה ולדאוג לסידור לתינוק שייוולד במסגרת מחוץ לבית", נכתב בתשובה. פנייה נוספת שנעשתה טרם נענתה, ולטענת ט' שיחת טלפון שהיא קיימה עם הלשכה רמזה לה שגם היא תידחה.

 

בארגון כוח לעובדים, שבו מאוגדות כ-3,700 מטפלות המפעילות משפחתונים מביתן בפיקוח משרד הכלכלה, אומרים כי המקרה של ט' הוא ביטוי קיצוני לתנאי ההעסקה הירודים שלהן. "המדינה טוענת שט' עצמאית, אבל לא מאפשרת לה לטפל בבתה התינוקת במסגרת עצמאית זו", אומרת רכזת ענף עובדות הגיל הרך בארגון, נעה ניצני.

 

המשפחתונים מספקים תעסוקה לאלפי נשים, בעיקר משכבות פריפריאליות: 40% מהמטפלות ערביות, שליש חרדיות ומרביתן בערי פריפריה. כל זאת תחת פיקוח קפדני של המדינה: בדיקות בטיחות תכופות, הכשרות דו-שבועיות ועוד. יתרה מכך, בשכר הלימוד ניתנת להורים עזרה בהתאם ליכולת השתכרותם. שליש מן הילדים המגיעים למשפחתונים הם ילדי רווחה.

 

בארגון טוענים שהמטפלות מצויות במצב ביניים: הן אמנם מפעילות את המשפחתון מביתן, אך אינן באמת עצמאיות. "הן לא יכולות לקבוע את מספר הילדים ואת שכר הלימוד, או ליטול ימי חופשה ללא מציאת מחליפה כשהן יושבות שבעה או חולות", מבהירה ניצני. "מנגד הן לא שכירות. אין להן זכויות פנסיה, תלוש משכורת או זכויות סוציאליות כלשהן".

 

בשבוע האחרון עבר תחום המעונות והמשפחתונים לטיפולו של שר הרווחה חיים כץ. המטפלות, שהשביתו את המסגרות בניהולן בחודש האחרון, מאיימות שלא לפתוח את שנת הלימודים אם לא תושג התקדמות במו"מ שהן מקיימות עם משרדי הממשלה.

 

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "בהתאם להנחיות האגף למעונות יום ומשפחתונים, חל איסור על שהות במשפחתון של יותר מילד אחד של מנהלת המשפחתון. הדבר קיבל ביטוי והודגש גם בדו"ח מבקר המדינה שקבע כי מצב זה אינו סביר, שכן עולה חשש כי מדובר בהפעלת שירות עבור מנהלת המשפחתון. המקרה אכן נבחן והוחלט כי גם סוגיית האלרגיה אינה מהווה הצדקה לחרוג מהנחיות אלה.

 

"בחודשים האחרונים הוסדרו מגוון רחב של סוגיות שנותנות מענה לקשיים השונים שהועלו בפני המשרד סביב אופן הפעלת המשפחתון. מערך המשפחתונים הוא שירות משמעותי לצורך תמיכה באימהות עובדות, ואנחנו רואים חשיבות רבה בתמיכה וסיוע למערך זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
ט' עם שתי בנותיה הקטנות
צילום: רועי עידן
מומלצים