שתף קטע נבחר

זהירות, זיקה: משרד הבריאות מזהיר מנסיעה לפלורידה

לאחר שדווחו מקרים של נגיף הזיקה בשני מחוזות בדרום פלורידה, הוציא משרד הבריאות אזהרה נדירה על טיסה לארה"ב. האזהרה מיועדת לנשים הרות ולמי שמתכננות הריון. מאז התפרצות הנגיף נדבקו בו 12 ישראלים

 

 

 

הופעת נגיף הזיקה בפלורידה, השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
הופעת נגיף הזיקה בפלורידה, השבוע(צילום: AP)

משרד הבריאות ממליץ לנשים הרות או למי שמתכננת הריון בתקופה הקרובה, לדחות נסיעה לאזורים בהם קיימת העברה פעילה של נגיף הזיקה – ובכלל זה פלורידה. בימים האחרונים דיווח המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (ה-CDC) לראשונה על מקרים של נגיף הזיקה שהועבר על ידי יתושים בשני מחוזות בדרום פלורידה, לפיכך יש המלצה לנוסעים למדינה לנקוט במשנה זהירות. המקום המסוכן הוא מחוז ווינווד בצפון מיאמי. "אנו ממליצים לנשים בהריון להימנע מלהגיע לאזור", אמר אתמול ראש המרכז לבקרת מחלות, טום פריידן.

 

קדחת הזיקה מתפשטת על עקיצת יתוש שנקרא אדס והיא יכולה להתבטא בחום, פריחה, כאבי פרקים ודלקת עיניים. במקרים נדירים תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים ותופעות קשות אחרות. בנוסף, קיים חשש כי אישה שנדבקת בנגיף זה במהלך היריון עלולה להעביר את הנגיף לעובר, וכתוצאה מכך ייגרמו מומים נוירולוגיים ליילוד, אשר לרוב מתאפיינים במצב הנקרא מיקרוצפליה – היקף ראש קטן של העובר.

 

המדינות המוגדרות בעלות סיכון גבוהה כוללות את ברזיל, וונצואלה, פנמה, הונדורס, מקסיקו, גואטמלה, מקסיקו, אקוודור, האיטי, קוסטה ריקה, ג'מייקה ועוד מדינות במרכז ובדרום אמריקה. לנוסעים לאזורים אלה מומלץ להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים,

 

יתושי האדס שמפיצים את נגיף הזיקה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יתושי האדס שמפיצים את נגיף הזיקה(צילום: EPA)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

למרוח חומר דוחה יתושים, ללבוש ביגוד ארוך כולל חולצה עם שרוולים ארוכים, מכנסיים ארוכים ולהצטייד בכובע. כמו כן מומלץ ללון בחדרים מוגנים מפני יתושים עם רשתות תקינות וסגורות בחלונות ובדלתות, חדרים שמרוססים נגד יתושים או לישון תחת כילה. לנשים המבקרות באזורים בהם קיימת העברה פעילה של נגיף הזיקה, מומלץ להימנע מלהרות במהלך ביקורן וכן במשך שמונה שבועות לאחר חזרתן.

 

לגברים שביקרו באזורים אלה ולא סבלו מסימפטומים של המחלה, מומלץ להימנע מקיום יחסי מין, או להשתמש בקונדום בכל סוג של מגע מיני במשך שמונה שבועות מעזיבתם את האזור. המלצה זו תקפה לכל בן/בת זוג, בכל גיל, ללא קשר להריון. לגברים שחזרו וסבלו מסימפטום אחד לפחות של הנגיף או אובחנו כחולים עם זיקה, יש להימנע מקיום יחסי מין לא מוגנים למשך חצי שנה. אם תוך שבועיים מחזרה מאזור עם העברה פעילה של נגיף הזיקה מופיעים סימפטומים של המחלה, יש לפנות לרופא מטפל ולידע אותו אודות פרטי הנסיעה.

 

מאז התפרצות נגיף הזיקה נדבקו בו 12 בני אדם בישראל. כל החולים נדבקו בעת ששהו בחו"ל במדינות בהן הנגיף משתולל, ועד כה לא נרשמו הדבקויות של ישראלים בארץ. החולה האחרון אובחן לפני כשבועיים אחרי ששב מהאיים הקריביים.

רוב החולים אובחנו בחודשים ינואר ופברואר ובמשך שלושה חודשים לא נרשם אף מקרה של זיקה בישראל, עד לאחרונה.

 

ארגון הבריאות העולמי הגדיר את ישראל, יחד עם עוד 17 מדינות באזור, כמדינה בעל סיכון "בינוני" להתפרצות הנגיף. "בישראל יש את היתושים שעלולים להפיץ את הנגיף, אבל בשביל להפיץ אותו צריכה להיות כמות גדולה יחסית של ישראלים שחוזרים ממדינות בהן משתולל הנגיף", אומר פרופ' אליעזר שוורץ, מנהל המרכז לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות בבית חולים תל השומר. "לפי כמות המטיילים שחוזרים כרגע עם זיקה, הייתי מגדיר את הסיכון כמאוד נמוך".

 

בימים האחרונים טסו ספורטאים ישראלים יחד עם מלווים נוספים לאולימפיאדה בריו בברזיל, אזור שבו הנגיף התפשט במהירות והדביק אלפי תושבים. בארגון הבריאות העולמי ובמשרד הבריאות הוציאו הנחיות לנוסעים. "אני מניח שהסיכויים שספורטאים יחזרו עם הדבקה מקומית הוא קטן ביותר, בגלל שכרגע זו תקופה חורפית בברזיל והיתושים פחות נפוצים באותם אזורים", אומר פרופ' שוורץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בדיקות בפלורידה לאיתור הנגיף
צילום: AP
מומלצים