שתף קטע נבחר

כוננות אולימפית בריו: אוניית קרב בחוף, רבבות לוחמים

גל הפיגועים האחרון באירופה הגביר את הכוננות הביטחונית בריו דה ז'ניירו, שם תיפתח האולימפיאדה בדריכות שיא. ברזיל גייסה 88 אלף חיילים ושוטרים לסכל כל איום אפשרי - כפול מאולימפיאדת לונדון. גם ארה"ב נרתמה למאמץ. בקופקבנה יכולים המתרחצים לראות ספינות של חיל הים ומסוקים. בדיקות קפדניות במעברי הגבול ובשדות התעופה

בצל מתקפות הטרור באירופה נערכת ברזיל לשמור על ביטחונם של חצי מיליון בני אדם שיגיעו למשחקים האולימפיים שייפתחו בריו דה ז'ניירו. המדינה שולחת חיילים חמושים לפטרל באתרי התיירות, בחופים וכמובן באזור האצטדיון האולימפי, כדי למנוע מתקפת טרור אפשרית.

 

שר המשפטים אלכסנדר דה מורייס אמר כי הסיורים של החיילים החמושים באתרי התיירות המרכזיים, באזור פסל ישו הגואל ובהר הסוכר, יאפשרו למשטרה להתפנות לאזורים אחרים בעיר במהלך המשחקים שיימשכו עד 21 באוגוסט. דה מורייס חנך השבוע מרכז לשיתוף פעולה משטרתי בינלאומי, שמאפשר לארצות שמתחרות במשחקים לחלוק ביניהן מידע על איומים ביטחוניים.

כוננות שיא בריו (צילום: AP) (צילום: AP)
כוננות שיא בריו(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הצבא הברזילאי עורך סיורים במקומות אסטרגיים כמו שדות תעופה, תחנות רכבת, מתקני אנרגיה, מים וטלקומוניקציה. במרכז העיר סורקים אנשי הביטחון את המבקרים עם גלאי מתכות. בסך הכול משתתפים 88 אלף שוטרים וחיילים במבצע הביטחוני הנרחב בריו - כפול מהמספר באולימפיאדת לונדון לפני ארבע שנים. ברזיל הוציאה כמעט 900 מיליון דולר על האבטחה במהלך המשחקים.

 

המשטרה מתייחסת לחופים בעיר כאזורים פגיעים במיוחד ושולחת גם לשם חיילים ושוטרים. המתרחצים בחוף הקופקבנה יכולים לראות ספינת קרב ואוניות אחרות של חיל הים שטות מול החוף, ומסוקים מפטרלים בשמיים.

 

החשש מטרור קיים לפני כל אולימפיאדה, אך הפיגועים האחרונים באירופה ובארה"ב העלו את החשש של ברזיל, שאינה למודת פיגועים יחסית לארצות אחרות ונאבקת בעיקר בפשע שמשתולל במדינה. במשך השבועות האחרונים מתרגם דאעש את התעמולה שלו לפורטוגזית וקורא לפיגועים במהלך המשחקים.

 

בחודש שעבר עצרה ברזיל 12 בני אדם בחשד שנשבעו אמונים לדאעש ותכננו לבצע פיגוע בזמן המשחקים. זו הייתה הפעם הראשונה שבה הממשלה הודתה שקיים איום טרור על אדמת ברזיל. המשטרה אמרה כי היא עוקבת אחר כמאה חשודים בקיצוניות איסלאמיסטית, במיוחד בגבול הדרומי עם פרגוואי וארגנטינה. שר המשפטים עדיין מתעקש כי הסיכוי לפיגוע הוא "מינימלי".

 

לקראת האולימפיאדה הגבירו כוחות הביטחון את הבדיקות במעבר הגבול הדרומי, עם פרגוואי וארגנטינה, שבו עוברים עשרות אלפי בני אדם מדי יום. בנוסף הוקם חדר מצב עם עשרות מצלמות, שעוקבות אחר נקודות שונות במעבר הגבול.

אוניית קרב על רקע הטבעות האולימפיות בחוף (צילום: AP) (צילום: AP)
אוניית קרב על רקע הטבעות האולימפיות בחוף(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
  

חייל במהלך תרגיל שמדמה מתקפה כימית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חייל במהלך תרגיל שמדמה מתקפה כימית(צילום: רויטרס)
 

גורמי מודיעין הצביעו זמן רב על אזור הגבול הזה, מעוז הקהילה המוסלמית, כנקודת התורפה של הביטחון הברזילאי. כבר שנים יש הברחות נשק רבות דרכו. "המשטרה חוקרת מאיפה הנשקים האלה באים", אמר פביאנו בורדגנון, ראש המשטרה הפדרלית בפוז דה איגואסיו.

 

לקראת האולימפיאדה התגייסו ארה"ב ושירותי המודיעין שלה לעזרת ברזיל, במטרה לאתר את האיומים ולסכל פיגועים במהלך האולימפיאדה. לפי "ניו יורק טיימס", גורמים אמריקניים אימנו יחידות ברזילאיות ללוחמה בטרור להתמודד עם מתקפות כימיות וביולוגיות.

חיילים על הגגות (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים על הגגות(צילום: AP)
 

חיילים יורדים ממטוס בדרך למבצע בריו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיילים יורדים ממטוס בדרך למבצע בריו(צילום: EPA)

האמריקנים סייעו לברזילאים לזהות מטרות מועדות לפורענות כמו מסעדות ומועדוני לילה שרחוקים מאתרי הספורט שבהם ישחקו, ומסייעים כבר חודשים רבים לאמן את החיילים הברזילאים באמצעות אבטחת אירועי ספורט אמריקניים גדולים, כמו הסופרבול.

 

"לאמריקנים תפקיד מפתח בהתבייתות על האזורים שאותם אנחנו צריכים לבדוק", אמר רפאל ברום מירון, תובע מהעיר קוריטיבה בדרום ברזיל. "אני לא יודע איך ל-FBI יש את המודיעין שלהם, אבל נראה שזה כיוון בעל ערך גדול".

 

בשבוע שעבר ביטלו מארגני האולימפיאדה את החוזה עם חברת האבטחה האלמונית יחסית, "ארטל", שהייתה אמורה לבדוק את האישורים והתיקים בכניסה לאצטדיונים. מי שהחליפו אותם הם חיילי מילואים ושוטרים לשעבר.

 

למרות כוננות השיא, ביקור של כתב רויטרס אתמול באזור האצטדיון האולימפי חשף אבטחה רופפת למדי. מכונת השיקוף לא הייתה מחוברת ולא היה מכשיר שיסרוק את הכרטיסים של באי האצטדיון. אחד מאנשי המילואים הבטיח כי כשיתחילו המשחקים המכונה כבר תהיה מחוברת.


פורסם לראשונה 03/08/2016 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
חיילים בכפר האולימפי
צילום: EPA
מומלצים