שתף קטע נבחר

אושר בכנסת: בכל גוף ציבורי יועסקו לפחות 5% אנשים עם מוגבלויות

לפי הצעתם של חברי הכנסת שמולי וקיש, שאושרה במליאה בקריאה שנייה ושלישית, כל גוף ציבורי ימנה ממונה תעסוקה שיהיה אחראי על יישום החוק

מליאת הכנסת אישרה הערב (יום ד') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של חברי הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני) ויואב קיש (הליכוד) למתן שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות בשוק התעסוקה הישראלי. החוק יחייב כל גוף ציבורי לשלב עובדים עם מוגבלות לפחות 5% מכלל העובדים.

 

חמישה האחוזים יכללו עובדים עם מוגבלות משמעותית (40% לפחות, למעט אלו שנמצאים תחת משרד הביטחון ודרגת נכותם היא לפחות 20%).

אורן הלמן והח"כים איציק שמולי ויואב קיש (צילום: שאול גולן, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי) (צילום: שאול גולן, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי)
אורן הלמן והח"כים איציק שמולי ויואב קיש(צילום: שאול גולן, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי)

לפי החוק שאושר, כל גוף ציבורי ימנה ממונה תעסוקה לאנשים עם מוגבלות שיהיה האחראי על היישום בפועל של החוק ובדיווח השנתי על אודותיו. במסגרת תפקידו יקבל פניות ציבור בנושא תעסוקת אנשים עם מוגבלות, ייזום פעולות להגברת המודעות והמידע, יהווה מקור לייעוץ והדרכה בדבר חובותיו של הגוף שבו עובד וידאג ליישום הצעת החוק בתוך הארגון. הגוף הציבורי יגיש בכל שנה עד ל-1 בספטמבר תוכנית שנתית לקידום העסקת עובדים עם מוגבלות משמעותית ובה כל המשרות הפנויות ואלו שעתידות להתפנות באותה שנה.

 

בנוסף, המעסיק יפרסם את תוכנית העבודה שאותה יגיש באתר האינטרנט של הגוף הציבורי. עובד אחראי בגוף שלא עומד ביעד חייב להגיש תכנית ואם לא הוגשה יראו בו ובממונים כמי שהפרו את חובתם. אי עמידה בחובות או סירוב להם יגררו הטלת סנקציה בדמות קנס בסך של כ-75 אלף שקל וקנס נוסף לכל יום נוסף של הפרה.

 

"זה יום היסטורי וחוק היסטורי שיאפשר שילוב מלא של אנשים עם מוגבלות בשוק התעסוקה", אמר ח"כ שמולי.

 

החלטת הממשלה שהתקבלה בנובמבר 2014 קבעה מכסת העסקה מיידית של בעלי מוגבלויות בשיעור של שלושה אחוזים, והחל מ-2017 חמישה אחוזים, אך היא לא יושמה במלואה: לפי דוח מבקר המדינה, שיעור העסקתם של אנשים עם מוגבלות בשירות המדינה נמוך, והגיע ל–2.05 אחוזים בלבד מעובדי המדינה ב–2010. נכון לשנת 2015 היה נתון דומה, 2.2 אחוזים - רחוק מאוד מהיעד שקבעה הממשלה.

 

בישראל חיים כ-800 אלף אנשים עם מוגבלות בגילאי העבודה. נתוני ההעסקה של אנשים עם מוגבלות נמוכים ביותר ומצביעים על כ-57 אחוז בלבד מכלל האנשים עם מוגבלות שמועסקים בשוק העבודה, שיעור הנמוך משמעותית משיעור התעסוקה של האוכלוסייה ללא מוגבלות, 74 אחוז.

 

"החוק ההיסטורי הזה נותן סיכוי שווה לאנשים עם מוגבלות לא מתוך חסד או רחמים, אלא מתוך עוצמה, כח וגאווה עצומים", מסר אורן הלמן, מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה" וסמנכ"ל בחברת החשמל, הנמנה על יוזמי החוק.

 

לדבריו, החוק יתרום לכלכלה הישראלית, שתרוויח בזכותו חמישה מיליארד שקלים כל שנה. "זו קריאת כיוון לגופים ציבוריים ופרטיים. תם עידן ההדרה של אנשים עם מוגבלות משוק העבודה. את החוק הזה חובה לאכוף, כמו שנקבע בו. המשימה הבאה היא תיקון של "חוק לרון" הלא הגיוני, שיוצר מצב שאנשים עם מוגבלות מפסידים קצבאות כשהם מתחילים לעבוד. זה תמריץ שלילי שמונע מהם לצאת לעבוד".

 

עיריית רמת השרון ערכה היום מסיבת עיתונאים לציון אישור החוק. ראש העירייה אבי גרובר הצהיר כי העירייה בראשותו תהיה הראשונה ליישם את החוק ותקלוט לפחות חמישה אחוזים של עובדים בעלי מוגבלות. "אני מאמין שבעקבותינו יצטרפו רשויות מקומיות נוספות שכן כל רשות מקומית משמשת גם דוגמה לבעלי העסקים ולתושבים", אמר גרובר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי
אורן הלמן והח"כים שמולי וקיש
צילום: שאול גולן, גיל יוחנן, אלכס קולומויסקי
מומלצים