שתף קטע נבחר

משרד הבריאות קבע: תלמה התרשלה ותעבור לפעול תחת פיקוח

צוות של משרד הבריאות שערך ביקורת במפעל תלמה בערד קבע כי יוניליוור התרשלה בטיפול בפרשת הזיהום בקורנפלקס, אך ציין שלא פעלה בזדון. מבצעי הביקורת אספו דגימות מקו הייצור ושלחו אותן לבדיקות מעבדה. רישיון הנאותות של החברה נשלל, והחל מהיום יתבצעו בדיקות על בסיס יומי ויועברו למשרד הבריאות. בינתיים: הצרכנים "מענישים" את תלמה והיא קורסת במכירות

 

 

 

 

משרד הבריאות הודיע אתמול (יום א') כי חברת יוניליוור התרשלה בטיפול בפרשת זיהום הסלמונלה במוצרי הקורנפלקס של תלמה, אך לא פעלה בזדון. בהודעת המשרד אישרו כי אכן נמצאו חיידקים במוצרי החברה. בינתיים ברשתות השיווק מדווחים כי הציבור "מעניש" את תלמה על חוסר האמינות וסיכון בריאות הציבור - ומכירות החברה מתרסקות ב-90 אחוזים.

 

לאחר בדיקה ראשונית נמסר עוד כי "חברת חקירות חיצונית תחקור את ההתנהלות והכשלים. רישיון הנאות (GMP) של החברה נפסל זמנית, והמפעל יעבור לשלב בדיקה יומית". רישיון הנאות הוא תו שקובע שהחברה עומדת בתקנות בריאות הציבור ויכולה לייצר מזון. בישראל יש 80 מפעלים שעומדים בתקן זה.

 

יש לציין כי לא ברור כיצד טוענים במשרד הבריאות, שנרדם בטיפול בפרשה זו ימים ארוכים, כי חברת יוניליוור לא שיקרה לו, שעה שכיום ברור לחלוטין כי החברה הציגה תמונה שקרית לכלי התקשורת ולציבור לאורך ימים ארוכים. אלה לא סימני השאלה היחידים שמתעוררים בפרשה בכל הנוגע להתנהלות משרד הבריאות. המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר רק לפני כמה ימים כי אין בעיה בהתנהלות החברה, ולאחר מכן חזר בו.

מפעל תלמה בערד (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
מפעל תלמה בערד(צילום: בראל אפרים)
 

 

כך למשל, לאחר שהתפוצצה הפרשה, סירבה תלמה במשך ימים ארוכים לפרסם את מספר הסדרה הפגומה, בטענה כי לא יצאה לשוק. משרד הבריאות לא חייב אותה במשך זמן רב לחשוף את הסדרה. כיום כבר ברור שהנזק מכך לא היה מבוטל: אריזות שהיו נגועות בסלמונלה יצאו מהמפעל והגיעו לבתי הצרכנים בשל רשלנות והסתרה זו.

 

בהודעה מאתמול נכתב עוד כי "צוות משרד הבריאות בראשות פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור, ומנהל שירות המזון הארצי, אלי גורדון, ערך היום ביקורת מקיפה ויסודית במפעל תלמה בערד. החברה שיתפה פעולה עם הבדיקה באופן מלא. צוות משרד הבריאות התרשם כי מדובר ברצף טעויות רשלני ולא באירוע עם כוונת זדון מצד הנהלת החברה ומערך האיכות.

 

"עם זאת, עדיין נדרש תהליך השלמת חקירה בעניין הדליפה של המוצרים מהחברה. לשם כך החברה גם שכרה שירותי משרד חקירות חיצוני, כדי לבדוק את הסיבה לזליגת המשטח לדרכי השיווק.

 

"במסגרת הבדיקה היום נבדקו תהליכי הייצור ונוהלי בקרת האיכות, ונלקחו דגימות מקווי הייצור השונים. עם זאת, לאור האירוע ובכפוף לשימוע, יותלה רישיון ה-GMP של החברה, עד לביצוע כמה פעולות מתקנות ודיווח עליהן.

 

"עד כה מקור הזיהום לא אותר. ייתכן שהוא נובע מתחלואת עובד או זיהום משני. הומלץ לבצע בדיקות מעבדה לעובדים, על מנת לנסות להשלים את החקירה. בעקבות הביקורת שערך משרד הבריאות לפני שבוע, נקט המפעל שורת פעולות מתקנות. משרד הבריאות יורה על הנחיות נוספות כדי למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד, כגון הגברת תדירות הדיגום באופן שיבוצע מדי יום, עד להודעה חדשה.

 

"משרד הבריאות ימשיך בניטור ומעקב, כולל אחר תוצאות בדיקות המעבדה שנלקחו מהמפעל ומדרכי השיווק, וידווח באופן שוטף לציבור".

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות לפני כמה ימים ()
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות לפני כמה ימים

המנכ"לית ענת גבריאל. לא אמרו אמת לציבור (צילום: עמית שעל) (צילום: עמית שעל)
המנכ"לית ענת גבריאל. לא אמרו אמת לציבור(צילום: עמית שעל)

בהמשך להודעת משרד הבריאות, מיוניליוור נמסר: "חברת יוניליוור פועלת בתיאום מלא עם משרד הבריאות והיא תיישם את כל המסקנות וההמלצות של המשרד. החברה ממשיכה בתהליך בדיקה יסודי של האירוע".

 

אתמול בבוקר פורסם ב"ידיעות אחרונות" כי איש יחסי הציבור של החברה, משה דבי, אמר: "אתמול אחר הצהריים הייתי אומר לכם שבהתאם לממצאים שיש כבר בידינו כנראה מדובר בפעולה שנעשתה במזיד, ולא פסלנו את האפשרות לפנות למשטרה". אחר כך חזר בו ואמר: "לאחר בדיקה מעמיקה התברר כי רוב הסיכויים שמדובר ברשלנות בתום לב".

 

בשוק המזון מעריכים בימים אלה כי לאור השערורייה שאליה נקלעה החברה, ולאור ההטעיה שבוצעה גם מול רשתות השיווק, מנכ"לית יוניליוור ענת גבריאל תיאלץ לסיים בקרוב את תפקידה.


פורסם לראשונה 07/08/2016 19:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
המפעל בערד
צילום: בראל אפרים
מומלצים