שתף קטע נבחר

הרופאים משנים את סיבת השביתה. אילו שירותים יפעלו ביום חמישי?

למרות הסרת האיסור על ביצוע ניתוחים פרטיים, מתעקשת ההסתדרות הרפואית על שביתה: "נאבקים על הרפואה הציבורית". האם המו"מ עם משרד הבריאות יצלח? אילו שירותים יושבתו? ומה עושים אם נקבע ניתוח? שאלות ותשובות


ארכיון. וולפסון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ארכיון. וולפסון(צילום: מוטי קמחי)

אם לא יחול שינוי של הרגע האחרון, מחרתיים (יום ה') תוכרז שביתה בת יום אחד לפחות בכל בתי החולים הממשלתיים בארץ. בתחילה דרשו הרופאים לבטל את הסעיף האוסר על מנהלי מחלקות לבצע ניתוחים פרטיים, אולם לאחר שהסעיף הוסר - כעת הם טוענים שהסיבה לשביתה היא מצבה הקשה של המערכת הציבורית.

 

הערב (יום ג') אמורה להתקיים פגישת משא ומתן בין הצדדים במטרה לנסות לגשר על הפערים, ובמשרד הבריאות שוקלים את האפשרות לבקש הוצאת צווי מניעה לרופאים ולחייב אותם להגיע לבתי החולים ביום חמישי.

 

לפני כשבועיים פתחה ההסתדרות הרפואית בסכסוך עבודה על רקע דרישת הרופאים לבטל את הסעיף בחוק ההסדרים שקובע שרופאים בכירים – ברמת מנהלי מחלקות ויחידות – לא יוכלו לנתח בקליניקות פרטיות, אלא יישארו בשירות הציבורי ובתמורה יקבלו העלאה משמעותית בשכרם.

 

כאמור, משרד הבריאות הודיע שהוא הסיר את הסעיף מחוק ההסדרים, אבל בהסתדרות הרפואית לא חזרו בהם מכוונת השביתה. במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום הם הודיעו שהם מתכוונים "לצאת למאבק על הרפואה הציבורית", והם דורשים קיצור תורים לניתוחים, הוספת תקנים לרופאים וביטול כל הפרק העוסק במערכת הבריאות בחוק ההסדרים.

 

"הודענו על שביתה בבתי חולים כלליים, גריאטריים ופסיכיאטריים ביום חמישי הקרוב. המאבק שלנו הוא לא על שכר הרופאים אלא על פיתוח מערכת הבריאות, קליטת רופאים חדשים, הוספת תקני רופאים, קיצור תורים ושיפור הרפואה", אמר יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן. "חוק ההסדרים השנה ממשיך באותה מגמה של קיצוץ הבריאות לתושבים. אין בו שום בשורה ואין תוספת תקציבים. מערכת הבריאות בישראל נמצאת כל הזמן בדיאטת רעב".

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)
יו"ר ארגון רופאי המדינה, ד"ר נמרוד רחמימוב, הוסיף: "מנסים להציג מצב שבו כאילו זו מלחמה על הכיס האישי של הרופאים, אבל זו מלחמה על הרפואה הציבורית. הרפואה שנקראת 'פרטית' נולדה מזה שמשרד האוצר לא תקצב את מערכת הבריאות הציבורית, יצר מחסור בצורה מכוונת ואפליה בין הפריפריה למרכז".

 

במשרד הבריאות דוחים את הטענות. "אני לא מבין על מה הם מתכוונים לשבות", אמר שר הבריאות יעקב ליצמן. עם זאת, לדבריו, מנהלי בתי חולים צריכים לעמוד בתקציב שהוקצה להם ואם לא יעשו כן – ייענשו. "חוק זה חוק וניהול זה ניהול", הוסיף. "מנהל של בית חולים חייב לנהל את התקציב שלו בהתאם לחתימתו בתחילת השנה. לא ייתכן שיהיו חריגות ואז אצטרך להגיע לאוצר עם גירעון".

 

יש גם רופאים המתנגדים לשביתה ולעמדת ההסתדרות הרפואית, אך חוששים לומר זאת בגלוי. "תרשו לי לפקפק בטיעונים של ההסתדרות הרפואית לשביתה", אמר רופא בכיר שחושש להזדהות. "אין שום דאגה לרפואה הציבורית ואין שום דאגה למתמחים אלא רק לטובה האישית של הרופאים שרוצים לעסוק בקליניקות פרטיות וליושב ראש ההסתדרות שאולי חושש למעמדו בעקבות מחאת המתמחים".

 

גורם במשרד הבריאות הוסיף: "זו השביתה הכי מיותרת שאני זוכר הרבה שנים בבתי חולים. אידלמן גורר את כל מערכת הבריאות בגלל הגחמות שלו".

 

שביתת הרופאים - שאלות תשובות

1. כמה זמן תימשך השביתה?

כרגע מדובר על שביתה בת יום אחד – ביום חמישי. היא תתחיל ב-8:00 בבוקר ותימשך עד 8:00 בבוקר למחרת. עם זאת, כאמור, במסגרת המו"מ בין הצדדים ייתכן שיגיעו להסכמה.

 

2. אילו שירותים יושבתו?

חדרי הלידה וחדרי המיון ייתנו מענה למקרים דחופים בלבד. לעומת זאת לא תתקיים כל פעילות רפואית שאינה דחופה. בכלל זה יושבתו המרפאות, אשפוזי יום וכן חדרי הניתוח. לא יתבצעו פרוצדורות רפואיות למעט במקרים דחופים. מחלקות האשפוז השונות ימשיכו לפעול במתכונת שבת.

 

3. בכל בתי החולים צפויה שביתה?

כן. בכל בתי בחולים הכלליים בארץ, כולל בתי החולים הגריאטריים והפסיכיאטרים.

 

4. אם נקבע לי ניתוח ליום חמישי, מה עליי לעשות?

כדאי לבדוק יום קודם מול בית החולים אם הניתוח אכן יתקיים. באופן עקרוני כל ניתוח שאינו מוגדר חירום – מבוטל. ניתוחים כמו החלפת מפרק ירך, ניתוח קיצור קיבה, תיקון מחיצות אף ואפילו ניתוח קיצור קיבה – יידחו.

 

5. מי אמור להודיע לי מה לעשות?

עקרונית, אם הניתוח יידחה, אמור נציג בית החולים להתקשר יום קודם למטופל ולעדכן. אם יש ספק ניתן להתקשר לבית החולים ולברר.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

6. יהיו תורים ארוכים במיון?

כן. הרופאים יעבדו במתכונת שבת. כלומר, מספר הרופאים יהיה מצומצם ומצבת כוח האדם תהיה קטנה מיום רגיל.

 

7. אם אני לא מרגיש טוב ביום חמישי, כדאי להגיע לבית החולים?

למי שיכול להימנע מהגעה לבית החולים, מומלץ לדחות את הביקור או לקבל טיפול בקופת חולים. העומסים והתורים צפויים להיות ארוכים במיוחד.

 

8. מה לגבי קופות החולים?

קופות החולים לא צפויות לשבות והן יפעלו כרגיל.

 

9. האם יש סיכוי שהשביתה תבוטל?

ייתכן. ככל שיתקרב מועד השביתה ינסו הצדדים להגיע להסדר ביניהם על מנת למנוע עוגמת נפש לציבור. כמו כן יכול משרד הבריאות לפנות לבית הדין לעבודה ולבקש להוציא צווי מניעה לרופאים. אם בית הדין ישתכנע מהטיעונים, הוא רשאי להורות על עצירת השביתה.

 

10. אם יש לי ביום חמישי ניתוח, אני צריך לצום?

תלוי במספר השעות שהמטופל נדרש לצום. באופן עקרוני, כדאי לצום כך שאם השביתה תבוטל ניתן יהיה לבצע את ההליך, ולא להפך.

 

11. אם הניתוח בוטל אני צריך לקבוע תור חדש?

כן. כדאי לצלצל לבית החולים ולקבוע תור חדש. ייתכן שיהיה צורך להמתין שוב תקופה ארוכה מאוד עד להגעת התור המחודש. בבתי החולים מבטיחים לנסות לפגוע כמה שפחות בחולים שהתור שלהם בוטל.

 

12. אני צריך טופס 17 (טופס התחייבות לתשלום של קופת החולים) חדש?

תלוי. טופס 17 תקף לשלושה חודשים מיום ההנפקה שלו. אם חלפו יותר משלושה חודשים, יש לפנות לקופת החולים המבטחת ולדאוג להוציא טופס חדש ותקף, בהתאם למדיניות הקופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים