שתף קטע נבחר

כך עובדים יתחמקו מתשלום מס פיצויי פיטורין

לאחר שהאוצר חשף אתמול את גזירות התקציב, אולפן ynet אירח את יעל מבורך, ראש אגף התקציבים באוצר, שהסבירה לגבי הצעדים המתוכננים, ואת חנה סלומון ממשרד BDO זיו האפט שהסבירה האם מדובר במהלך חיובי או שלילי למשק

לקראת קיצוץ רוחבי בתקציב המדינה? אתמול דיווחנו כי משרד האוצר מתכוון להטיל מס על פיצויי פיטורין ועל בעלי 3 דירות ומעלה. איך מהלכים אלו ישפיעו על כיס הציבור? אירחנו באולפן ynet את ראש אגף התקציבים באוצר יעל מבורך ואת דירקטור מיסים במשרד BDO זיו האפט, חנה סלומון, כדי שיסבירו כיצד צפויים להתבצע הצעדים החדשים והאם האזרחים עומדים להיפגע מכך. צפו בראיון

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

 

מנגנון של התייעלות

"במסגרת אישור התקציב הדו-שנתי לשנים 2018-2017 ישנן מספר הצעות, כמו הפחתת מסים והגדלת התקציבים של חלק ממשרדי הממשלה. בשביל לממן את כל המהלכים האלה עושים מספר צעדים, בין היתר מס על פיצויי הפיטורין ועל בעלי יותר משלוש דירות" מסבירה יעל מבורך מהאוצר ומוסיפה כי לצד הגידולים בתקציבים האזרחיים, יש הצעה לבצע הליך של התייעלות כדי שבסופו של דבר כל תקציב הקניות של משרדי ממשלה ייעשה בצורה יעילה יותר. 

 

את יכולה להבטיח שאותו מנגנון התייעלות כמו שאת מכנה לא יפגע בשרותים שמקבלים האזרחים כמו בחינוך, רווחה, בריאות וכד''?

"חשוב לציין שתהליכי ההתייעלות לא פוגעים בשירותים שאנחנו מספקים לאזרחים לפי חוק, למשל בחוק בריאות חובה לכל אזרח, חוק חינוך חובה. עם הגידולים בתקציבים אנחנו רוצים שהממשלה תעשה את עבודתה ותספק שירותים בצורה יעילה והכי טובה שהיא יכולה".

 

למה בעצם לגעת בפיצויי הפיטורים?

"רכיב הפיצויים הוא מאוד משמעותי עבור הפנסיה שלנו. היום יותר ויותר אנשים לא מושכים את פיצויי הפיטורים, כי יש להם דמי אבטלה וכלים אחרים בתקופה של בין עבודות, ופיצויי הפיטורים מהווים כמעט שליש מהחסכון לגיל הפרישה".

 

"בסופו של דבר, כמו שיש תקרה לכל פטור - קרן השתלמות, הפרשת הפנסיה והפרשה של המעסיק, גם לכספי הפיצויים צריכה להיות תקרה. התקרה שאנחנו מציעים נוגעת ל-5% מהאוכלוסיה שמרוויחים את השכר הכי גבוה, והם אלה שייפגעו מהצעד הזה - מי שמרוויח שכר של 30 אלף שקלים ומעלה. אני חושבת שזה צעד צודק לצמצום אי שיוויון והוא נכון כדי להגן על הכספים האלה של העובדים".

 

מבורך מוסיפה ואומרת כי בנוגע למיסוי על בעלי 3 דירות ומעלה "המיסוי פרופורציונלי לגובה שווי הדירה שלהם - ככל שהדירה יקרה יותר כך ייקבע גובה המיסוי. אם נצליח באמצעות הצעד הזה לשחרר דירות לשוק, להגדיל את היצע הדירות בישראל, אני חושבת שזה יהיה צעד מצויין לשוק הדיור וגם יעזור לנו להתמודד עם המסגרות של התקציב בצורה אחראית ל-2017-18".

 

"אנשים יפסיקו להפקיד לחסכונות הפנסיה"

חנה סלומון, בכירה במשרד BDO זיו האפט מבהירה כיצד הצעדים עתידים להשפיע על כיס של כולנו ואומרת כי "לא מדובר על לגעת בפיצויים אלא על מיסוי ההפרשות לקופת הפיצויים. המשמעות של זה מאוד כואבת. כיום, העובדים חוסכים לפנסיה כי ההפקדה לפיצויים היתה פטורה בידם. ברגע שההפקדה  תמוסה במועד ההפקדה - הם יפסיקו להפקיד שם".

 

"לדוגמא, העובדים יבקשו מהמעסיק שיעמיד את השכר על 30 אלף שקלים, ומעבר לזה שישלם להם את זה כבונוס - אם אין לי את ההטבה של ההפקדה בקופה, זאת אומרת שאני משלמת מהרגע הראשון, למה שאפקיד? אם יוטל 50% מס על שכר של מעבר ל-30 אלף שקלים מדובר בהעלת השכר ב-4.15% מ-30 אלף שקלים".

 

לגבי המיסוי על 3 דירות ומעלה, האם השוכרים ישלמו יותר?

"אני לא יודעת אם השוכרים ישלמו יותר, אבל אם הרעיון הוא הרצון לשיוויון, תמסו את כל הנכסים שיש לבן אדם, כמו ניירות ערך במס נוסף, למה רק את הדירות? מה הרעיון מאחורי זה? מס רכוש זה מס גרוע. הבן אדם יכול לא להשכיר או לא להצליח להשכיר את הדירה ולחוב במס נוסף".

 

ברמה הכללית סולומון אומרת כי היא לא מתלהבת מהמהלך, ומציינת כי "בעבר היה שר אוצר בשם סילבן שלום שניסה לבטל את תקרות הביטוח הלאומי והפגיעה בגביית המיסים היתה נוראית. הולך לקרות אותו הדבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
שר האוצר משה כחלון
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים