שתף קטע נבחר

מדינה במשבר: נקברים בקרטונים בוונצואלה

המצב הכלכלי החמור גורם לא רק למחסור באוכל ובתרופות, אלא גם מאלץ משפחות רבות לקבור את יקיריהן בארונות מקרטון. אפשרות אחרת היא לשכור ארון מעץ זול רק בשביל הלווייה: "המתים הופכים אנשים לעניים"

המצב הכלכלי בוונצואלה גורם לא רק למחסור באוכל ובתרופות, אלא משפיע גם על משפחות שנאלצות לקבור את יקיריהן בארונות עשויים מקרטון. משפחות מבוססות מעט יותר יכולות לשכור ארון לכמה שעות, רק בשביל ההלווייה. אינפלציה קשה ומחסור בחומרי גלם הפכו את ההלוויות לעסק יקר. "יותר יקר למות כאן מלחיות", אומר רונלד מרטינז, מנהל בית לוויות בעיר מרקיי בצפון המדינה.

 

מרים נווארו הייתה חייבת להלוות כסף מהשכנים אחרי שאחיה מת לפני כחודש. "הרגשתי כל כך מדוכאת. לא היה לי את הכסף שבית הלוויות ביקש", היא סיפרה. "אם זה לא היה עבור האנשים בקהילה שלי הייתי קוברת אותו בחצר". מרים, עקרת בית בת 66, חיה בבית שבנייתו לא הושלמה. עם עזרה מהשכנים היא קנתה ממרטינז ארון קבורה מקרטון.

 

מרים מתייפחת ונזכרת בקשיים דומים לפני שש שנים, כשאחד מבניה נורה. "גם אז לא יכולתי לעמוד בהוצאות הקבורה. אפילו אם בית הלוויות סומך עליך אתה חייב להעביר מיד את הכסף המזומן או שהם יוציאו את הגופה וישמרו את הארון".

 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לפני שנתיים צנח מחיר הנפט בוונצואלה, הייצוא המשמעותי ביותר שלה. מאז עלה המחיר של שירות הלוויות הזול ביותר פי 60, ל-280 אלף בוליברים. שכר המינימום בוונצואלה הוא 33 אלף בוליברים - כ-50 דולר. לפני חמש שנים עלה ארון קבורה 720 בוליברים. היום זה המחיר של כיכר לחם.

 

תמורת לא פחות מ-55 אלף בוליברים משפחה יכולה לקנות ארון מסיבית, תחליף זול לעץ, או לשכור אחד בעבור 25 אלף בוליברים. "זה די זול יותר ואף אחד לא שם לב שזה לא עשוי מעץ או שזה ארון 'יד שנייה'", אומר מרטינז. "לפעמים אני צובע את זה מחדש".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אליו אנגולו מעריך שהשכרת ארונות קבורה היא עבירה על תקנות ההיגיינה. הוא מייצר כדי אפר מקרטון בעיירה ברקיסימטו בצפון מזרח המדינה. הכדים הם אפשרות טובה למשפחות רבות, שבוחרות לשרוף את הגופה כדי להימנע מהעלויות של בית הקברות.

 

אנגולו מספר שלפני שריפת הגופה היא מגיעה אליו בשק, בגלל שהמשפחה לא יכולה להרשות לעצמה לקנות ארון מתים. זו השפלה נוספת לאזרחים שכבר עומדים שעות בתורי ענק כדי לקנות אוכל.

מתנגדיו של הנשיא ניקולס מדורו מאשימים את הניהול הכלכלי שלו במשבר. הוא אומר שזו קונספירציה קפיטליסטית.

 

אליו מוכר את הכדים שלו בעלות של 50 אלף בוליברים. "הוא מציע פתרון למדינה במשבר", הוא אומר. "זה חסכוני ונגיש לוונצואליאנים שאין להם מספיק כסף להסתדר כשקרוב משפחה הולך לעולמו. בימינו המתים הופכים הרבה אנשים לעניים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לא עומדים בעלויות
צילום: AFP
מומלצים