שתף קטע נבחר

מהמסוק בזינוק לים: צפו בלוחמי 669 במים

יחידת החילוץ הצה"לית משתדרגת: זינוק מהאוויר למים, ללא כבלים, כדי לחלץ לכודים מספינות או אסדות גז שנפגעו. "אין עוד יחידה בצה"ל שדורשת מלוחם מספר כזה של יכולות", אומר קצין ב-669. כך נראה האימון

 

שדרוג ביכולות של יחידת החילוץ של חיל האוויר: לוחמי 669 החלו בחודשים האחרונים לתרגל זינוק ישיר למים בחילוץ נפגעים מלב ים, היישר מבטן המסוק, ללא כבלים, ובאופן שמקצר באופן משמעותי את זמני ההגעה למחולץ. תרגולת שכזו תועדה בחורף האחרון והופצה היום (ה') על ידי צה"ל.

 

חילוץ שכזה יכול להידרש מפגיעה של טיל בספינת חיל הים או באסדת גז, והמורכבות שלו באה לידי ביטוי בכך שהוא מתרחש מול חופים של מדינות שכנות. התרגיל בוצע 15 קילומטר מחופי חיפה ודימה חילוץ שדרש טיסה ל-100 קילומטר. הלוחמים המחלצים זינקו למים מגובה של כעשרה מטרים כשלגופם וסט שחיין בסיסי וקל, המאפשר כניסה לכמה שניות לעומק המים.

משתלשלים מהמסוק למים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
משתלשלים מהמסוק למים(צילום: דובר צה"ל)

"השחייה היא העבודה הכי קשה עבור המחלץ וגם לניצול, כי זה דורש יכולת פיזית ומנטלית אחרת", מסביר קצין בכיר מהיחידה. "התרגולת בפברואר כללה במכוון התמודדות עם ים גבוה ומים קרים. שני צוותים קפצו מהיסעורים וחיברו את הנפגעים בלולאה למסוק. החילוץ עצמו של הנפגע מעלה נמשך בין שניות לדקות, אבל כל האירוע המורכב נמשך כשעתיים".

 

בסרטון מתמודדים הלוחמים עם אתגר מסובך: חילוץ נפגעים מצוללת. "בכל גיחה מבצעית של חיל הים נדרשת מאיתנו מידה כזאת או אחרת של כוננות, והעבודה עם הצוללות היא מורכבת באופן יחסי, כי יכולות לעבור שעות של טיסה עד שנגיע אליה", הוסיף הקצין.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

לוחמי היחידה מיומנים גם בחילוץ חלקים חשובים מכלי טיס כמו מטוסי קרב, מסוקים ומל"טים שהתרסקו בשטח אויב או בים.

 

669 היא מהיחידות המובחרות בצה"ל, וחיילים מגיעים אליה אחרי יום סיירות וגיבוש מפרך עם סיירת מטכ"ל ושלדג. בחודשים אלה היא עוברת כמה שינויים, בין השאר התאמת מסלול הלוחמים שנמשך שנה וחצי וקיצור השירות משלוש שנים לשנתיים ושמונה חודשים. בעקבות אירוע של חילוץ מבור ביהודה ושומרון, שבו נפגעו שני לוחמים מספיגת חומר כימי, הוחלט להוסיף לאימונים גם אלמנט של פעילות בשטח "מלוכלך" מבחינה כימית או ביולוגית.

 

שלשום השתתפו לוחמי היחידה בפינוי שבעת הפצועים בתאונת הנגמ"ש וה-D9 בהר דב. "יש לנו בממוצע שלוש הקפצות לחילוץ מדי שבוע, ורובם לחילוץ אזרחים", אומר קצין מהיחידה. בצוק איתן חילצה היחידה 266 פצועים מרצועת עזה ב-125 פינויים, שכללו ניתוחי שטח לפצועים קשה תוך כדי טיסה במסוק לבית החולים.

 

"אין יחידה בצה"ל שבה נדרשת מלוחם כמות כזו של יכולות, ולכן מי שלא כשיר אצלנו לא מצוות לכוננויות", הוסיף הקצין. "לכן לוחמי המילואים שלנו הם עד גיל 32 בערך. הצוותים שבכוננות נדרשים להיות באוויר עד 15 דקות מרגע ההזנקה. ההשתלבות שלנו במבצעים המיוחדים של צה"ל (המב"ם - המערכה שבין המלחמות, י"ז) יצרה עומס חריג על היחידה".

 

בשנה האחרונה התאמנו לוחמי 669 בארצות הברית על מטוס-מסוק ה-V-22 שעתיד להגיע בשנים הקרובות לחיל האוויר. "הכניסה של הכלי הזה תשפר ותגוון את היכולות שלנו", מסכם הקצין. "אין לו בעיה של מרחק והוא טס במהירות כמו מטוס. אבל בניגוד ליסעורים, הוא צר ולא נוכל להעמיס עליו כלי רכב ולא את כל הציוד שלנו. האמריקנים גם לא נוטים להשתמש בו לחילוץ בכבלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תרגיל חילוץ של 669
צילום: דובר צה"ל
מומלצים