שתף קטע נבחר

חם ברפת: איך מקלים על הפרות בקיץ?

לא רק אנחנו סובלים מהחום הכבד בחודשי הקיץ, אלא גם בעלי החיים. כדי לבוא לקראת הפרות - פיתחו במכון וולקני מערכת קירור לרפתות. התוצאה: לפרות פחות חם ותפוקת החלב עולה

חשבתם פעם איך פרה מרגישה בקיץ? פרות שחם להן מייצרות פחות חלב. לעתים הדבר בא לידי ביטוי במחסור במוצרי חלב, דוגמת חמאה. לכן, במכון וולקני פיתחו מערכת המורידה באופן דרסטי את הטמפרטורה ברפת.

 

 

"הפרות סובלות כמונו בני האדם", מסביר ד"ר אפרים מלץ ממכון וולקני . אז כיצד מצננים את הפרות בקיץ? בניגוד לרפת המקובלת, שבה יש סככה בלבד, ברפת שבה יש מערכת צינון, המקום כולו מקורה בלוחות שכל אחד מהם יכול לעלות ולרדת ובכך לאפשר כניסת אוויר טבעי. בחלק מהמערכות, אפשרית כניסת אוויר טבעית גם מצוהר בתקרה.

 

במכון וולקני החליטו לנסות את המערכת בקיבוץ יהל בערבה. "הערבה הדרומית היא אחד האזורים החמים ביותר במדינת ישראל", אמר ד"ר מלץ. "באזור שעבדנו בו יש כ-5,000 פרות והן סובלות ממכת חום קשה בקיץ. יש שיטות קונבנציונליות לצנן, אבל אנחנו פיתחנו שיטה חדשנית שמאפשרת להקל על החום על ידי הורדת הטמפרטורה בסככה בה הן נמצאות".

 

על התקרה מותקנת מערכת סחרור של מאוורים המסחררת את "ערפל המים", שיורד מהתקרה בכמה נקודות לאורך הרפת בכל מקום בו שוהות הפרות. אספקת מים לאידוי - באה לידי ביטוי בצורת ערפל. ערפל זה מורכב מטיפות מים מזעריות אשר מתאדות מהר מאוד, ואינן מגיעות לקרקע כמעט ובכך הופך סילוק החום לאפקטיבי.

 

ד"ר מלץ: "הפרה מאבדת המון מים בהזעה. היא סובלת כמו שאתה סובל. בנוסף על כך, היא עוד מייצרת עד 60 ליטר חלב בזמנים מסויימים. אנחנו עושים מאמצים עליונים כדי להקל על הפרה. בעיקר בתקופת הקיץ ובאזורים החמים של הערבה שבה הטמפרטורות מגיעותלכ-40 מעלות. תפוקת החלב של הפרה נפגעת בקיץ, בעיקר בערבה. למרות שיטות הצינון הקונבנציונליות תפוקת החלב נפגעת קשות. בניסוי שעשינו בקיבוץ יהל תנובת החלב נותרה גבוהה, והייתה גבוהה מאלו שהיו בסככות קונבנציונליות באותו קיבוץ. שמרנו על תנובת חלב גבוהה מאוד אפילו. גם מדדי הפוריות שלהן והתחלואה היו משופרים". באזור הערבה בלבד יש כ-5,000 פרות חולבות. כשליש מתוכן ממליטות בעונת הקיץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים