שתף קטע נבחר

הטוב הרע והמכוער: הרגעים הגדולים בריו

מעל 10,000 ספורטאים סיפקו דרמה בלתי פוסקת באינספור תחרויות במשחקים האולימפיים. זה הזמן להיזכר בתמונות היפות, המרגשות והכובשות ביותר מברזיל

 

 

אולימפיאדת ריו 2016 הסתיימה וזה הזמן להתרפק על הרגעים הגדולים ביותר. בעידן שבו אין דבר שמצליח לחמוק מעדשת המצלמה, 16 ימים של תחרויות עוצרות נשימה וסיפורים אנושיים הם כל מה שאפשר לחלום עליו.

 

כמו בכל אולימפיאדה, הרגע המכונן הראשון הוא הדלקת האש האולימפית. ונדרליי דה לימה, מרתוניסט עבר ברזילאי שהחמיץ מדליית זהב באולימפיאדת אתונה בגלל כומר אירי תמהוני שפרץ למסלול ודחף אותו, זכה לכבוד הגדול והוציא לדרך את המשחקים.

 

ונדרליי דה לימה מדליק את האש האולימפית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ונדרליי דה לימה מדליק את האש האולימפית(צילום: AFP)
 

 

כוכב הרשת הראשון במשחקים האולימפיים הגיע מהאי טונגה. פיתה טאופאטופה, לוחם טאקוונדו ונושא הדגל של המדינה הצנועה, צעד בחזה חשוף כשהוא משוח בשמן וסיפק את הרגע הביזארי הראשון.

 

אל תבקשו מאיתנו לכתוב שוב את שמו (צילום: AP) (צילום: AP)
אל תבקשו מאיתנו לכתוב שוב את שמו(צילום: AP)

 

עדיין קשה לתפוס את המספרים עליהם מצביע ווייד ואן ניקרק, רגע אחרי שניפץ את שיא העולם ב-400 מ'. הדרום אפריקאי חרך את המסלול בכל מובן המילה ושיפר ב-15 מאיות את השיא של מייקל ג'ונסון מ-1999.

 

איך הוא עשה את זה?  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איך הוא עשה את זה? (צילום: AFP)

 

סימון ביילס הפכה לאחד השמות המוכרים בעולם, כזה שמוזכר בשורה אחת עם מייקל פלפס ואוסיין בולט. המתעמלת האמריקאית, בת 19 בלבד, הצליחה פעם אחר פעם להדהים את כולם ולבצע תרגילים שהיו נראים עד היום בלתי אפשריים.

 

בחשיפה ארוכה זה אפילו יותר מרשים. (צילום: getty images) (צילום: getty images)
בחשיפה ארוכה זה אפילו יותר מרשים.(צילום: getty images)

 

דיאנדרה ג'ורדן ורייגן סמית' בתמונה במפגש גבהים. ככה נראית מתעמלת הקרקע האמריקאית (1.37 מ') ליד כדורסלן הנבחרת (2.11 מ'). מהם 74 ס"מ לעומת הרוח האולימפית?

 

גמד וענק (צילום: אינסטגרם)
גמד וענק(צילום: אינסטגרם)

 

כאן הוא עוד התחמם. אוסיין בולט הביט לאחור בחצי הגמר ל-100 מ'. מיותר להזכיר שהוא המשיך למדליית זהב שלישית ברציפות במרחק הזה ושתיים נוספות בריו.

 

אוסיין בולט במבט לאחור (צילום: getty images) (צילום: getty images)
אוסיין בולט במבט לאחור(צילום: getty images)

 

התחרויות במים הולידו מקרים מוזרים וביניהם גם תופעת המצילים שזכתה לעניין רב, אבל יותר מכך, המים הירוקים שזעזעו את השחיינים והצופים. בוועדה המארגנת הסבירו שהסיבה היא האצות. אנחנו מעדיפים להישאר יבשים.

 

המצילים שומרים על המים (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
המצילים שומרים על המים(צילום: גטי אימג'ס)

 

על התמונה הבאה באמת שאין מה להוסיף.

 

פלפס ולה קלו (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
פלפס ולה קלו(צילום: מתוך טוויטר)

 

הקופץ במוט הצרפתי, רנו לאווילני, הפך לאויב הקהל המקומי, רק מכיוון שהתחרה בגמר מול תיאגו דה סילבה הברזילאי. לאחר מכן, הוא הסתבך עם האוהדים בעולם כולו בעקבות אמירה אומללה. אבל כשעלה על הפודיום והתפרק, אי אפשר היה שלא להתרגש איתו.

 

לאווילני דומע על הפודיום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לאווילני דומע על הפודיום(צילום: AFP)
 

 

לא מעט קרובי משפחה הגיעו לברזיל והתחרו אחד לצד השני, במקביל או אפילו נגד. התאומות האנר מגרמניה לקחו את ריצת המרתון צעד אחד קדימה וחצו יחד את קו הסיום.

 

התאומות האנר חוצות יחד את קו הסום במרתון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התאומות האנר חוצות יחד את קו הסום במרתון(צילום: EPA)

 

המרתוניסט האתיופי פייסה לילסה חצה את קו הסיום בריו שני והניף את ידיו בתנועת איקס, תנועת מחאה של בני אורומיה, אחת מתשע המדינות המרכיבות את אתיופיה, נגד האלימות המשטרתית במהלך הפגנות נגד הממשלה במקום. לילסה המודאג לעתידו, אמר: "אם לא יהרגו אותי כשאחזור, יכלאו אותי. עוד לא החלטתי, אבל אולי אעבור למדינה אחרת".

פייסה לילסה מנצל את הבמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פייסה לילסה מנצל את הבמה(צילום: רויטרס)

הפרשה שהחלה עם ספורטאי מעוטר שנשדד, הסתיימה בתור בדיה מביכה למדי. ראיין לוכטה הודה שנהג בילדותיות כשהמציא את הסיפור כולו, אך המעשים שלו ייחרטו כאחד האירועים הזכורים בריו 2016.

לוכטה בתחנת הדלק (צילום: AP) (צילום: AP)
לוכטה בתחנת הדלק(צילום: AP)

 

צמד שחקניות כדורעף החופים ממצרים זכו גם הן לתהילה קצרה במהלך המשחקים האולימפיים. ההופעות שלהן בבגדים לא שגרתיים לחוף הים, קיבלו חשיפה ברחבי הגלובוס.

 

חיג'אב וחוף זה כן הולך ביחד (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
חיג'אב וחוף זה כן הולך ביחד(צילום: אורן אהרוני)

 

ארבע שנים של עבודה קשה ולפעמים אף חיים שלמים עשויים להיגנז ברגע אחד של חוסר מזל. כך קרה לאבי ד'אגוסטינו האמריקנית שנפלה בריצה ל-5,000 מ'. על אף קרע ברצועה הצולבת, היא הצליחה לסיים את המקצה, רגע אחרי שניקי המבלין מניו זילנד עזרה לה לקום. השתיים קיבלו מהוועד האולימפי פרס להפגנת רוח ספורטיבית, שחולק 17 פעמים בלבד.

 

ד'אגוסטינו על המסלול (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ד'אגוסטינו על המסלול(צילום: גטי אימג'ס)

 

בביצה הקטנה שלנו, יש נטייה להיות מרוכזים בפרובינציליות ולא לשים לב לאירועים האחרים, אך גם במדינות אחרות עסקו בתקרית של אורי ששון ואיסלאם א-שהאבי המצרי.

 

המצרי מסרב ללחוץ יד לאורי ששון (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
המצרי מסרב ללחוץ יד לאורי ששון(צילום: אורן אהרוני)

 

האיש שכל כך אוהב את המצלמה, בדרך כלל שם את השואו בצד לעשר או עשרים שניות ומתרכז בדבר השני שהוא הכי טוב בו - ריצה. בחצי הגמר ל-200 מ', אוסיין בולט לא הצליח להתאפק ושאל את אנדרה דה גראס הקנדי לאן הוא ממהר.


על מה היה להם דחוף לדבר? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
על מה היה להם דחוף לדבר?(צילום: רויטרס)

"הספורט מגשר בין עולמות", גורסת הקלישאה. הונג און ז'ונג מצפון קוריאה ולי און ז'ו מדרום קוריאה הוכיחו שהן לא חלק מהמאבקים הפוליטים והציגו אחווה בתחרות ההתעמלות.

מפגש בין דרום וצפון (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
מפגש בין דרום וצפון(צילום: מתוך טוויטר)

 

רגע השיא הראשון מבחינת הברזילאים הגיע בזכייה של רפאלה סילבה במדליית הזהב. היא השלימה את התסריט ההוליוודי שהחל בילדות קשה בפאבלות והסתיים בניצחון במשקל עד 57 ק"ג בג'ודו.


ריגשה אומה שלמה. רפאלה סילבה (צילום: AP) (צילום: AP)
ריגשה אומה שלמה. רפאלה סילבה(צילום: AP)

לא רק בולט ופלפס. המשחקים האולימפיים בריו הציגו כמה אלופים בלתי מעורערים ואחד מהם הוא מו פראח שזכה בזהב ב-5,000 מ' וב-10,000 מ'.

 

מו פראח מסמן ניצחון (צילום: AP) (צילום: AP)
מו פראח מסמן ניצחון(צילום: AP)

 

צ'ין קאי, קופץ למים מסין, התעלה על כל הצעת נישואין בהיסטוריה כשכרע על ברכיו, רגע אחרי שבת זוגו בשש השנים האחרונות, חה זי, זכתה במדליית כסף בקפיצות למים.

הרגע הנוצץ ביותר בריו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרגע הנוצץ ביותר בריו(צילום: AFP)

 

לא בכל יום רואים את השחיין הטוב בהיסטוריה חולק מקום על הפודיום עם שני שחייני על נוספים, צ'אד לה קלו ולאסלו צ'ה אחרי שסיימו באותו בזמן בדיוק. מדהימה עוד יותר היא העובדה שג'וזף סקולינג מסינגפור ניצח את שלושתם.


פודיום יוצא דופן (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
פודיום יוצא דופן(צילום: גטי אימג'ס)

וכך נראה סקולינג לפני שמונה שנים, כשפלפס עשה היסטוריה בבייג'ינג (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
וכך נראה סקולינג לפני שמונה שנים, כשפלפס עשה היסטוריה בבייג'ינג(צילום: מתוך טוויטר)

איזו דרך לזכות במדליית זהב. שוניי מילר מהבהאמס זינקה והצליחה לחצות ראשונה את קו הסיום בגמר ל-400 מ'. אליסון פליקס נותרה עם הכסף ועם לא מעט מחשבות על שינוי הטקטיקה בפעם הבאה.


שוניי מילר נותנת הכל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שוניי מילר נותנת הכל(צילום: AFP)

 

זה היה קשה, זה היה מתסכל וזה היה ארוך, אבל בשורה התחתונה, ברזיל זכתה לראשונה בתולדותיה במדליית זהב הטורניר הכדורגל האולימפי. ניימאר הפך במהלך הדרך מגיבור לאויב האומה ובחזרה, וכל המסע הארוך התפרץ אחרי הפנדל המכריע.

סערת רגשות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סערת רגשות(צילום: AFP)

16 ימים של תחרויות מסביב לשעון הסתיימו וכעת מתחילות ארבע שנים של המתנה עד לאולימפיאדה הבאה. מצד אחד, מדובר בזמן שמרגיש כמו נצח. מצד שני, זה מה שהופך את האירוע לגדול כל כך.

נתראה בטוקיו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתראה בטוקיו(צילום: רויטרס)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, AP
פלפס ובולט
צילום: רויטרס, AP
לוח תחרויות
מדליות כחול לבן
י"א חללי מינכן
גיבורים אולימפיים
צילום: getty images
מפת הפארק
המשחקים הפראלימפיים
מומלצים