שתף קטע נבחר

מבצע טכנולוגי: כך שיפרו את חייהם של לוחמי צה"ל שנפצעו

עשרות מהנדסים, מעצבים ואנשי מקצוע השתתפו בפרויקט "מייקתון" ובנו תוך 72 שעות מוצרים טכנולוגיים שייתנו מענה לאתגרים שהציגו בפניהם הפצועים. צפו בלוחם מגלן שנפצע קשה בידו חוזר לעשות תרגילי מתח

 

 

לחתוך סלט ביד אחת, לרדת מכיסא הגלגלים כדי לשחק עם הילדים, לשאת מבחנות במעבדה בדרך לעוד מחקר, לעבור יום בלי פצעי לחץ ברגל המשותקת – את רובנו השאלות האלה לא מעסיקות. אבל עבור הצעירים שהגיעו ביום חמישי לירושלים, מדובר בעולם ומלואו.

"הפציעה לא מסתיימת עם השחרור מבית החולים" ()
"הפציעה לא מסתיימת עם השחרור מבית החולים"

"הרגשה נהדרת!". משתתפי המיזם (צילום: יואב דודקוביץ) (צילום: יואב דודקוביץ)
"הרגשה נהדרת!". משתתפי המיזם(צילום: יואב דודקוביץ)
 (צילום: יואב דודקוביץ) (צילום: יואב דודקוביץ)
(צילום: יואב דודקוביץ)

כדי למצוא לכל אחד ואחת מהם את הפתרון האידיאלי, התכנסו עשרות מהנדסים, מעצבים ואנשי מקצוע מעולם הרפואה ל"מייקתון" – 72 שעות פיתוח אינטנסיביות, שבהן הם עבדו על בניית מוצר טכנולוגי שייתן מענה לאתגרים הספציפיים שהציגו הפצועים, ובהמשך אולי ניתן יהיה להשתמש באותם פתרונות לאלפי אנשים בעלי מוגבלויות.

 

האירוע הייחודי הוא שיתוף פעולה של מיזם "ריסטארט" (Restart) הפועל לשילוב פצועי צה"ל במעגל התעסוקה, ושל ארגון TOM שמחבר בין מומחי טכנולוגיה לאנשים המתמודדים עם מוגבלויות, כדי לייצר פתרונות נגישות לאתגרים יום-יומיים.

 

 (צילום: יואב דודקוביץ) (צילום: יואב דודקוביץ)
(צילום: יואב דודקוביץ)

לקראת האירוע, חולקו המומחים – שכולם עושים זאת בהתנדבות, ורובם כלל לא הכירו זה את זה – לחמישה צוותים. כל צוות נפגש עם לוחם צה"ל שנפצע במבצעים האחרונים בעזה, שמע על האתגרים שהציבה הפגיעה וביחד ניתנה להם משימה: לפתח מוצר שיסייע להם, בתוך 72 שעות. כל איש מקצוע תרם את חלקו, והתוצאה מדהימה.

 

החיישנים שמתריעים 

רן אליה, בן 29, הוא מהנדס חשמל שנפצע ב"עופרת יצוקה". רגלו השמאלית נקטעה והוא משתמש בפרוטזה שנתפסת על הגדם בוואקום. גם הרגל הימנית פגועה, כך שרן מתנייד באמצעות קביים. האתגר הראשון שהוא הציב בפני הצוות שלו: לסייע לו למנוע את פצעי הלחץ שנוצרים ברגל המשותקת, בשל הסד שמורכב עליה.

"ניסינו לתת תחושה מחודשת ברגל" (צילום: יואב דודקוביץ) (צילום: יואב דודקוביץ)
"ניסינו לתת תחושה מחודשת ברגל"(צילום: יואב דודקוביץ)

"החיישנים שולחים לסמארטפון התרעה" ()
"החיישנים שולחים לסמארטפון התרעה"

"רן יכול לדעת על פצעי הלחץ רק בסוף היום כשהוא מוריד את הנעל, הגרב והסד ומתבונן ברגל", אומר יונתן סרוסי, ראש הצוות של רן. "ניסינו לתת לרן תחושה מחודשת ברגל באמצעות חיישנים שהכנסנו לתוך המדרס שלו.

 

אם הוא עומד או הולך זמן רב מדי, ונוצר לחץ על הרגל, החיישנים שולחים לסמארטפון שלו התרעה שהוא צריך לנוח או לשנות תנוחה, כדי להזרים דם גם למקומות אחרים". בשעות הערב, כבר מציג הצוות את הפיתוח שישפר את איכות חייו של רן מעתה ואילך.

 

שאולי בן 49 ואב לשלושה ילדים. הוא נפצע במהלך שירות מילואים ב"צוק איתן", ונותר משותק ביד שמאל עם יכולת תנועה מינימלית. לפני הפציעה, סיפר, הוא היה עושה הכול בבית – הנדימן, שמעולם לא נזקק לאיש מלאכה בביתו, וכעת הוא מתקשה אפילו בפעולות פשוטות כמו חיתוך סלט והכנת כריכים לילדים.

הצוות שעבד איתו בחן את הבעיה והחליט לבנות לו מתקן שמתלבש על היד ומגדיל את טווח התנועה שלו. כשהמלאכה מסתיימת הוא מרכיב את המתקן ומרים קופסה בידו השמאלית. "זו תחושה נהדרת!" הוא מחייך בסיפוק.

 

החלום של ניב עפרון, לוחם מגלן שנפצע בידו ב"צוק איתן", הוא לחזור לשחק כדורסל ולעשות מתח. עפרון נורה בידו השמאלית, שורש כף היד נפגע וחלק מהאצבעות נותרו משותקות. בסוף היום, הוא הצליח לעשות מתח הודות למתקן עם רצועות שהתחברו לידו ואיזנו את שיווי המשקל.

ניב חוזר לעשות תרגילי מתח ()
ניב חוזר לעשות תרגילי מתח
 

"יש המון תפקודים שנפגעים" (צילום: יואב דודקוביץ) (צילום: יואב דודקוביץ)
"יש המון תפקודים שנפגעים"(צילום: יואב דודקוביץ)

"יש המון תפקודים שנפגעים, קטנים או גדולים", מספר עפרון, ומדגיש: "הפציעה לא מסתיימת עם השחרור מבית החולים. השיקום הוא יום־יומי, המגבלות עדיין קיימות, השריטות הנפשיות עדיין קיימות, הדברים לא נגמרו".

 

לעזור בחקר המוח

יוסי חי ציון, בן 27, נפגע מפצצת מרגמה ב"עופרת יצוקה" ומתנייד בכיסא גלגלים. הבקשה שלו מהצוות הייתה כללית: להגדיל את העצמאות שלו. חברי הצוות חשבו יחד איתו, ולבסוף בנו מדרגה שמתחברת לכיסא ומהווה מושב שמאפשר ליוסי לרדת לרצפה כדי לשחק עם הילדים ולעלות מדרגות עם הידיים.

 

הצוות האחרון טיפל בבקשתה הייחודית של בת 28, שנפצעה בקרסוליה במהלך קורס טיס ובשל כך מתניידת באמצעות קביים. הבחורה המוכשרת הזאת עוסקת בחקר המוח, וכעובדת מעבדה קשה לה לשאת מבחנות לבדה, בגלל הקביים.

 

בתום יום עבודה מאומץ, היא יצאה מהאירוע עם מתקן מעץ שמתחבר לקביים ומאפשר לה להחזיק את המבחנות באופן יציב.

 

"המטרה שלנו היא לגרום לפצועים להבין שיש להם הזדמנויות תעסוקתיות", אומרת אביגיל לוין, מנהלת שיווק בקרן הון סיכון "אלף" ויזמת חברתית. "המייקתון הוא אירוע שיא מבחינתנו, כי הוא מראה לפצועים איך טכנולוגיה ועשייה יכולות לעזור להם ולפצועים אחרים, ובאותה הזדמנות לבסס קשר עם אנשים יוצרים ומוכשרים שיכולים לקדם אותם במציאת מקום עבודה. אנו רוצים להודות לכל האנשים שתרמו מזמנם ומכספם לצורך האירוע ולאלו שהגיעו להשתתף באירוע הסיום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים