שתף קטע נבחר

הפלא האירי שנולד 500 שנה לפני הפירמידות

אנחנו נוהגים להתלהב ולהתרגש מאופן בניית הפירמידות במצרים, אך 500 שנה לפניהן הוקמו באירלנד מבני ענק מעוגלים שעד היום נחשבים לאחת החידות הארכיאולוגיות-אדריכליות המסקרנות בהיסטוריה. הכירו את Newgrange

כאשר עומדים על אחת הגבעות הירוקות-תמיד של האיזור הכפרי של אירלנד, ניבטים מולך מבנים עגולים ענקיים, שכיפותיהם מכוסות בדשא. מדובר ב"Newgrange", הסמוך לעיר Drogheda. במשך שנים רבות האמינו הארכיאולוגים שלפני 5,000 שנה היו תושבי אירלנד פרימטיביים למדי שהיו עסוקים בצייד ולקט ולא פיתחו תרבות מתקדמת משלהם.

ביקור ב-Newgrange (צילום: newgrange.com) (צילום: newgrange.com)
ביקור ב-Newgrange(צילום: newgrange.com)

לתדהמת החוקרים התברר שהמבנים הללו קדמו במאות שנים לפירמידות המצריות המימצאים הללו של מבני ענק שהוקמו בתקופה עתיקה כל כך דרשו תחכום ויכולת הנדסית שלא האמינו שהיתה קיימת בתקופת האבן.

המבנים המסתוריים (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי)) (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
המבנים המסתוריים(צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))

96 אבני הענק המרכיבות את החומה עליה נשען המבנה הענק הובאו ממרחקים של יותר מ-60 קילומטרים, וכל זה לפני המצאת הגלגל וללא בהמות משא. במקום שארגון אונסק"ו הכריז עליו כאתר מורשת עולמי, הוקם מרכז מבקרים מרשים שמציג את אורח החיים של התושבים הקדמונים על כלי האבן והנשק בהם השתמשו באותה תקופה פרהיסטורית. במקום שחזור אור-קולי של המאמץ לבניית מבני הענק הללו לפני אלפי שנים.

כמעט 100 אבני ענק נסחבו לפני המצאת הגלגל (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
כמעט 100 אבני ענק נסחבו לפני המצאת הגלגל(צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))

הסברה המקובלת כיום שהמבנים הללו שימשו כ"קברי מעבר", דהיינו מערות קבורה בהן נערכו כנראה טקסי קבורה וניתנו תשורות למתים בדרכם לעולם הבא. המעניין שתכנון המעבר לאולם התת-קרקעי נעשה כך שביום הקצר בשנה ייכנסו קרני השמש ויאירו את המעבר כולו. אולם הקבורה המפורסם ביותר בין המבנים הענקיים הללו הוא נבנה לפני יותר מ-3,000 שנה לפני הספירה - באופן המתואם עם גרמי השמיים.

 (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי)) (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
(צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))

סיורים מודרכים ניתנים כל רבע שעה לתלמידים איריים ולתיירים מזדמנים כמונו. זו חוויה של ממש לחזות במבנים העתיקים שעל אבני הענק שלהם חרוטים סימונים מוזרים שעד היום חלוקים הארכיאולוגים על משמעותם. 

 

דם בנהר 

העיר הסמוכה Drogheda חשובה להיסטוריה האירית, שכן בקרב שהתנהל באותה עיר כבש אוליבר קרומוול את אירלנד באכזריות וסיפחה לכתר הבריטי. האתר הארכיאולוגי המעניין הזה בו המבקרים מוסעים באוטובוסים ממבנה אחד למשנהו נמצא מדרום לנהר Boyone, אשר שימש זירה לקרב עקוב מדם שנערך בשנת 1690 בו ניצח ויליאם השלישי מאוראנגן את אבי אשתו המלך האנגלי ג'יימס השני.

נהר Boyone (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
נהר Boyone(צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))

במוזיאון המרשים הצמוד לשדה הקרב משוחזרים כלי הנשק והציוד של הלוחמים באמצעות בובות שעווה וסרט מרשים המשחזר את מהלך הקרב. אפשר בקלות לאחד ביום שטוף שמש את הביקור בשני האתרים הללו ולצאת רוויי נחת מהנוף הירוק המקיף את השדות המוריקים ששימשו זירה לתקופות היסטוריות שונות כל כך בתולדות העם האירי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים