שתף קטע נבחר

נורבגיה: חיילים וחיילות ישנים יחד. איך זה עובד?

ישראל היא מהמדינות היחידות בעולם שבהן יש גיוס חובה לנשים. כשנורבגיה עשתה היסטוריה אירופית והכריזה על מהלך דומה, היא הלכה קצת יותר רחוק: לבנים ולבנות יש חדרים משותפים. איך זה אמור למנוע הטרדות מיניות והאם אין סכנה של "הסחות דעת"?

בשם השוויון המגדרי החלה נורבגיה להפעיל גיוס חובה לנשים לצבא, וכעת היא אפילו שולחת אותן לישון בחדרים מעורבים עם אחיהן לנשק הגברים. המאזן המגדרי הצבאי עדיין אינו שוויוני לחלוטין, אבל בקיץ האחרון כמעט שליש מכל המתגייסים לצבא נורבגיה שנולדו ב-1997 היו נשים.

 

בבסיס סטרמואן הסמוך לחוג הארקטי לומדים מתגייסים חדשים כיצד להשתמש ברובים למשימות לחימה. פה ושם אפשר לראות קוקו מציץ מכובע של מתגייסת. "זה נותן לי מגוון רחב יותר של מתגייסים לבחור מתוכו", אומר מפקד הגדוד פאל ברגלונד, שדרגתו מקבילה לסגן אלוף, על מדיניות השוויון המגדרי החדשה של הצבא. "אני עדיין מחפש את אותם כישורים שתמיד חיפשתי, וברור לי שהכישורים האלה קיימים גם אצל חלק גדול מהנשים בנורבגיה".

אנחנו שנינו מאותו החדר. חייל וחיילת, שותפים בבסיס הצבאי בנורבגיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנחנו שנינו מאותו החדר. חייל וחיילת, שותפים בבסיס הצבאי בנורבגיה(צילום: AFP)

המג"ד: "לחלק גדול מהנשים בנורבגיה יש כישורים מתאימים". אימון נורבגי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המג"ד: "לחלק גדול מהנשים בנורבגיה יש כישורים מתאימים". אימון נורבגי(צילום: AFP)

רק החזייה מסגירה: אין פה רק בנים. בחדר בבסיס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רק החזייה מסגירה: אין פה רק בנים. בחדר בבסיס(צילום: AFP)

נשות נורבגיה יכולות להתנדב לצבא כבר כמעט 40 שנה, ובמרוצת השנים הופיעו יותר ויותר נשים בכוחות המזוינים. כבר בתחילת שנות ה-90 התגאה הצבא בטייסת המסוק הראשונה, בטייסת מטוס הקרב הראשונה ובמפקדת הצוללת הראשונה, אבל רק ב-2013, כשראש הממשלה היה מזכ"ל נאט"ו הנוכחי ינס סטולטנברג, אישר הפרלמנט – פה אחד למעשה – חוק גיוס חובה של שני המינים.

 

המדינה הסקנדינבית, ש-4 מבין חשת שרי ההגנה האחרונים שלה היו נשים – הפכה בכך למדינה הראשונה בנאט"ו ובאירופה המזמנת לגיוס חובה הן גברים והן נשים. בכך היא הצטרפה לקבוצה קטנה של מדינות ברחבי העולם, בהן ישראל. "במבצעים זה יתרון שיש נשים", אומר ברגלונד. "יש להן גישה לחלקים באוכלוסייה שלגברים אין, למשל למטרות איסוף מודיעין".

 

צבא נורבגיה זקוק לפחות מעשרת אלפים מתגייסים חדשים בכל שנה, הרבה פחות מ-60 אלף המועמדים שמהם הוא יכול לבחור. פירוש הדבר הוא שרק אלה שיש להם די מוטיבציה ייקראו בסופו של דבר לשרת. בנורבגיה שירות בצבא נתפש לעתים קרובות כהישג אישי שיש לו ערך רב כשבאים לחפש אחר כך משרה בשוק העבודה.

 

18% מהחיילות: יחס לא הולם במגורים

"טוב שלבנות ולבנים יש אותן הזדמנויות", אומרת המתגייסת הטרייה מריאן ווסטום. "אני שואפת להפוך לעצמאית יותר, ללמוד לעבוד בצוות, להכיר חברים משדרות החיים האחרות. באופן כללי אני מקווה להפוך לבוגרת יותר". מריאן בת ה-18 חולקת מתחם מגורים עם בחורה נוספת וארבעה גברים. ציוד הסוואה ומימייה צבאית מסודרים בקפידה בארון מתכת, ורק חזייה ותיק רומזים שיש אישה בחדר.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הבסיס הצבאי בסטרמואן שבצפון נורבגיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבסיס הצבאי בסטרמואן שבצפון נורבגיה(צילום: AFP)

האם הטלת צעירים וצעירות יחד לאותו החדר אינה התגרות בגורל? "אנחנו רואים שחשיפה זה לזה מגבירה את הסובלנות, הקבלה וההבנה כלפי המין השני", אומרת נינה הלום, חוקרת במוסד הנורבגי לחקר ביטחון. "אתה לא עושה את הצרכים בקן שלך. אתה לא רוצה לקיים יחסי מין ולהתיידד עם מישהו בחדר שלך למשל או ביחידה הקטנה שלך כי זה הופך את העניין לדי מביך".

 

מחקר שנערך ב-2014 הראה כי מגורים מעורבים לגברים ולנשים סייעו להילחם בתקיפות המיניות הודות לתופעה של "דה-ג'נדריזציה". עורכי המחקר טענו כי העובדה שגברים ונשים חולקים את אותו אזור מחיה גורמת להם להקדיש תשומת לב רבה יותר להתנהגותם ולכן הם מסוגלים לפתח חברות אמתית ומערכת יחסים כמעט כמו של אחים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"בהתחלה היינו קצת ביישנים. לא ידענו באמת איך להתנהג בסביבת הבנות, אבל ברגע שהמבוכה הראשונית עברה נרגענו והבנות הפכו להיות פשוט כמונו", אומר קספרג סיאבאג, מתגייס צעיר. ג'ינה גרימסבו,

שותפתו לחדר של קספר, אומרת כי העירוב עם הבחורים פירושו שכשהיא צריכה להפגין ביצועים משמעותיים היא דוחקת את הגבולות של עצמה ומתרגלת לעבוד קשה יותר: "מבחינה חברתית הבנים מתייחסים אלינו יפה ומכבדים אותנו. יש כמה בחורים שלא רגילים להיות עם בנות, אבל אני חושבת שיהיה בסדר".

 

סקר שנערך לאחרונה בנורבגיה העלה שרוב מוחץ של החיילות תומכות ברעיון של שינה במגורים מעורבים. עם זאת, 18% מהחיילות טוענות כי ספגו הערות או יחס בלתי הולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
4 מ-5 שרי ההגנה האחרונים - נשים. צבא נורבגיה
צילום: AFP
מומלצים