שתף קטע נבחר

ראש המוסד לשעבר פרדו: "פילוג עלול להביא למלחמת אזרחים, אנחנו בכיוון הזה"

לקראת אירוע לזכר חללי צה"ל הדרוזים נשאל תמיר פרדו אם יש איום קיומי על מדינת ישראל וענה: "האיום הפנימי צריך להדאיג אותנו". על הסוגיה הפלסטינית: "נתניהו צודק. יהיו שתי מדינות בין הים לירדן". על ההשוואה בין הסכם לגרעין עם איראן להסכם מינכן: "אסור להשוות בין קישואים לענבים"

 

 

פרדו עם תא"ל (מיל') אמל אסעד, היום (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
פרדו עם תא"ל (מיל') אמל אסעד, היום(צילום: אביהו שפירא)

ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו התייחס היום (ג') לקיטוב בחברה הישראלית ורמז שפילוג עלול להביא למלחמת אזרחים. "האיום הפנימי צריך להדאיג אותנו יותר מהאיום החיצוני", אמר. "אם חברה מפולגת חוצה סף מסוים, אתה יכול להגיע לתופעות כמו מלחמת אזרחים במקרה הקיצוני. המרחקים מצטמצמים לצערי. אני חושש שאנחנו בכיוון הזה".

 

את הדברים אמר פרדו במסיבת עיתונאים שקיים עם תא"ל (מיל') אמל אסעד ותא"ל (מיל') רם שמואלי, לקראת צעדת שביל הבנים לזכר חללי צה"ל בני העדה הדרוזית. הצעדה תתקיים ב-23 בספטמבר במוחרקה בדליית אל כרמל.

 

"בסיכומו של דבר רב המאחד על המפריד, אבל מסיבות כאלה ואחרות יש כאלה שחושבים שהפילוג יכול להביא לעוצמות שאליהם המפלגים רוצים להגיע", הוסיף פרדו. "בתוך החברה הישראלית יש כאלה שנוח להם להדגיש את המפריד ולא את המחבר. אני לא יכול לשים את האצבע על קבוצה או מנהיג. זה קיים בכל אחת מהעדות במדינה".

 

פרדו נשאל אם הוא אופטימי לגבי מצבה של מדינת ישראל וענה: "בשביל הילדים והנכדים אתה חייב להיות אופטימי. זה מה שמחזיק את כולנו. מדינה זה איחוד וייחוד. לכל אחד יש את הדברים הייחודיים שלו אבל יש דברים שמאחדים. יש כאלה שרוצים שאת הייחוד שלהם יחילו על כל החברה - ואז הוא נכשל. היה ניסיון כזה".

 

כשנשאל אם יש איום קיומי על ישראל שצריך להטריד אותה, ענה ש"היום האיום על מדינות הוא פנימי ולא חיצוני", ונתן כדוגמה את סוריה, עיראק, לוב ותימן.

 

לשאלה אם הסוגיה הפלסטינית פתירה ענה פרדו: "ראש הממשלה אמר שבין הים לירדן יהיו שתי מדינות והוא צודק".

 

על ההשוואה שביצע שר הביטחון אביגדור ליברמן בין הסכם הגרעין עם איראן לבין הסכם מינכן אמר פרדו: "אסור להשוות בין קישואים לענבים. מה שהיה בסוף שנות ה-30 של המאה הקודמת שונה ממה שקיים היום.

ההיסטוריה לא חוזרת על עצמה והניסיון להשוות בין אירועים שקרו אז לפי הפרמטרים של אותה תקופה, זה לא נכון בלשון עדינה".

 

הוא התייחס לדירוג התיכונים ותוצאות הבגרויות ואמר: "המפתח הוא שוויון הזדמנויות. קראתי על התוצאות בבחינות הבגרות והמקום הראשון בבית ג'אן. אם יש אור בקצה המנהרה - אלה התופעות הללו. השאלה היא אם יש שוויון הזדמנויות או לא. אם יש יישוב אחד שיש בו 98 אחוזי הצלחה זה ממלא את הלב בגאווה, אבל מטריד איפה האחרים".

 

לבסוף סיכם פרדו: "אנחנו חיים בעולם שבו אנחנו רואים בעיה לא פשוטה של חוסר אמון בין האזרחים לממשלים שלהם. למשל משאל העם בבריטניה לפני כמה חודשים. הרי אם אתה בודק מה שיעור האוכלוסייה שמבין עד הסוף את המשמעות של היציאה מהאיחוד, אתה לא מגיע לאחוז אחד. אותו דבר בבחירות המקדימות בארצות הברית. אנחנו צריכים להיזהר מלהגיע למצב הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
תמיר פרדו, היום
צילום: אביהו שפירא
מומלצים