שתף קטע נבחר

שעמום סעודי: תחרות שתיית חלב מבקבוק

תחרות שנערכה בין כמה גברים באחד מפסטיבלי הקיץ בצפון הממלכה עוררה סערה - והחזירה לתודעה פסק הלכה מ-2007 שעניינו הנקת מבוגרים

 

 

 

אחד היעדים שהגדירו ראשי הממלכה בסעודיה בתוכנית הכלכלית הגרנדיוזית לשנת 2030 היה שדרוג תרבות הפנאי בממלכה השמרנית, שאפילו קולנוע עדיין אסור בה. אולם ספק אם כיוונו למה שהתרחש בשבועות האחרונים באחד מפסטיבלי הקיץ בעיר ערער בצפון המדינה: בשבועיים האחרונים הועלה לרשת סרטון שמתעד תחרות מוזרה במיוחד. ארבעה גברים שכבו על במה כמו תינוקות ושתו מבקבוק חלב כביכול, במטרה לסיים כמה שיותר מהר את המשקה, בעידוד המנחה.  

 

למארגני התחרות המוזרה שמצטרפת לשורה של תחרויות אחרות זה אולי נראה כבדיחה, אך סעודים רבים ראו בכך עלבון של ממש לממלכה. "מי שיונק יותר, מנצח", הייתה הכותרת של ההאשטאג שנפוץ במהרה ברשתות החברתיות, וגרר תגובות מבדחות, אך גם זועמות.  

 

"למרבה הצער התחרות הזה מבישה מאוד. אם זה יתפשט והאנשים יידעו שזה מערער, כולנו נצטייר בצורה לא ראויה", כתב בטוויטר גולש מהעיר הצפונית. בערוץ "פראנס 24" ציטטו את עדותו של טארק קומקום, מורה בערער שנכח בפסטיבל: "התחרות הזו היא בושה אמיתית. אנחנו רואים אנשים מבוגרים מזוקנים ושמנים והם מתנהגים כמו תינוקות שלא מלאה להם שנה. מה המשמעות של זה? הכי גרוע זה שהם מסכימים לכך שזה יוצג בפני אנשים רק כדי לזכות בפרס.. מצער מאוד!... זה גורם לאנשים לחשוב שתושבים בערער מסוגלים לעשות מעצמם צחוק כדי לקבל מתנה. זה לא נכון".

היונק, ינצח ()
היונק, ינצח

זו תרבות פנאי? ()
זו תרבות פנאי?

גולשים ואזרחים זועמים בערער כבר ביקשו להעניש את מי שארגן את התחרות. אולם השלטונות התגוננו ומנהל רשות התיירות והעתיקות בצפון סעודיה, ג'הז א-שמרי, אמר לתקשורת המקומית כי נתנו למנחי האירוע יד חופשית לגבי התכנים שהיו אמורים להיות היתוליים. לדבריהם, רבים מהמבקרים היו שבעי רצון דווקא, אולם הם מתנצלים בפני מי שהתחרות לא מצאה חן בעיניו. עוד ציינו כי תחרויות דומות התקיימו גם בריאד: "זה נושא תיירותי ובידורי". 

 

ואולם, גם מגישים באחד מערוצי הטלוויזיה הסעודיים התקשו להישאר אובייקטיבים ואחד מהם טען כי נפרצו הגבולות. הייפא חאלד, מומחית לתיירות, ניסתה לנתח את העניין מזווית אחרת בראיון לרשת אל-ערבייה: "הסעודים השתעממו ונהיו מתוסכלים מכל הפסטיבלים בקיץ שמתקיים בממלכה, לכן הם נוסעים לחו"ל כדי לחפש הנאה ודברים חדשים". לדבריה, "הפנאי והבידור אצלנו מנוהל בצורה ספונטנית ובאמצעות רעיונות שטחיים". לדבריה, יש להביא לכך שהפסטיבלים והפעילויות יעברו לניהול של חברות שמתמחות בנושא. בעיתון הסעודי "אל-חיאת" הנפוץ אף נכתב טור דעה נוקב שבו נקבע כי תחרויות מהסוג הנ"ל מעידות על חולשתה של החברה הסעודית. 

 

יש אף מי שטען כי התחרות היא ניסיון לקדם או לעשות תעמולה לאחד מפסקי ההלכה השנויים במחלוקת בעולם הערבי, הנוגע להנקת גברים מבוגרים - לא בהכרח בצורה ישירה ובמקרים חריגים. בשנת 2007 עורר איש דת במצרים מהמוסד הדתי המוביל בקרב הסונים, "אל-אזהר", סערה רבתי עת פרסם פסק הלכה המתיר "הנקת מבוגרים" כדי למנוע מצב של התייחדות במקומות עבודה בין גבר ואישה שאינם נמצאים בקשרי נישואים או בקשרי משפחה. התייחדות של גבר ואישה במצב כזה מהווה בעיה מבחינת הלכתית עבור חלק מאנשי הדת. על כן עניין ההנקה נתפס כפתרון - היא הופכת את הקשר ביניהם למשפחתי.

 

בשנים האחרונות נדון שוב הנושא. עלי ג'ומעה, המופתי לשעבר של מצרים, הסביר כי יש דברים טובים באותו פסק הלכה וכי הציבור לא הבין אותו נכון. הוא גם אמר כי "הנקה" שכזו יכולה לסייע למצב שבו משפחה מאמצת ילד שאינו שלה, ואקט ההנקה הופך אותו לבנם מבחינה הלכתית.

אולם לאור התגובות הנזעמות בסעודיה בהקשר של "תחרות יניקה" לא בטוח שיהיו אנשי דת שיאזרו אומץ ויעלו את הנושא שוב. נראה שהסעודים יפנו לחפש את הבידור, ההנאה והפנאי במקום אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים