שתף קטע נבחר

בתורה נותנים הזדמנות שווה לפריפריה

 

 

כמה משמעות יש וסמליות בעובדה שפרשת השבוע, ראה, חלה למחרת תחילת שנת הלימודים, וגם ראש חודש אלול בשבת ויום ראשון הבאים עלינו לטובה.

 

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

פרשת השבוע מלאת סמליות בנושא פתיחת שנת לימודים של למעלה משני מיליון ורבע ילדי ישראל. הפסוק הראשון של פרשת "ראה" כאילו מדבר אל כל אחד ואחד מהם. אתה רואה את זה באופן בולט בתקשורת, ולהבחין בין סיכויו של ילד הלומד במרכז לבין ילד עם אותם כישרונות שלומד בפריפריה.

 

מדובר על מגזרים שונים; ערים שונות מבחינת הרמה הכלכלית. הסיכויים של ילד בעיר חזקה גבוהים בהרבה מסיכויו של ילד בעיר שסובלת מעוני. כך הם תנאי בית הספר, העזרים, הלימוד המשלים, החוגים וגם רמת המורים.

 

אבל התורה שלנו אומרת דבר אחד פשוט: עיקר האחריות מוטלת עליך, התלמיד והתלמידה: "ראה אנוכי נותן לפניכם היום ברכה וקללה". אני נותן לפניכם - שימו לב לעברית: מכיתה א' אתם רואים שבפסוק הזה יש דבר מה מוזר. "ראה" זה לשון יחיד. לא "ראו". "אנוכי נותן לפניכם היום ברכה" – "לפניכם" זה לשון רבים.

 

אז או שייאמר "ראה אני נותן לפניך", או "ראו אנוכי נותן לפניכם". מה השוני הזה? "אנוכי נותן לפניכם" - במידה שווה אני נותן לכם את הכישרונות, את ספרי הלימוד, את המורים - הכל אני נותן לפניכם בשווה!

 

"ראה" - כי כל אחד רואה מהזווית האישית שלו את הדברים. איך הוא בוחן אותם? עם איזה ציוד הוא בא מבית אבא ואמא שלו? מה הרקע המשפחתי? "ראה" זו ראייה אישית. "אנוכי נותן לפניכם היום" - ההזדמנות היא שווה, וההצלחה תלויה אך ורק בך, כי מעשיך יקרבוך ומעשיך ירחקוך, ואם תרצה - היזהרו בבני עניים שמהם תצא תורה.

 

שבת שלום וחודש טוב ומבורך!

פורסם לראשונה 02/09/2016 13:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים