שתף קטע נבחר

בג"ץ הורה להרוס מבנים במאחז, שקד מקדמת מסלול עוקף

נשיאת העליון קבעה כי 17 מבנים במאחז "דרך האבות" בגוש עציון, שהוקמו על קרקע פלסטינית פרטית, ייהרסו עד מרס 2018: "יש קושי לא מבוטל בפינוי, אך אין בכך כדי להכשיר את אי החוקיות". השרה שקד הגיבה: "אפעל מול משרד הביטחון לצורך קידום הליך שיאפשר את ביטול הריסת המבנים"

בג"ץ הורה היום (ה') למדינה לפנות 17 מבנים במאחז "דרך האבות" בגוש עציון מכיוון שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית. נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, קבעה בהחלטתה כי יש להרוס את המבנים עד לחודש מרס 2018. עם זאת, שרת המשפטים איילת שקד פועלת מול משרד הביטחון לשינוי הליך שיאפשר למדינה להגיש בקשה לביטול הריסת המבנים. את העתירה הגישו אנשי "שלום עכשיו".

 

הטוענים לבעלות לחלק מהקרקע עתרו לבג"ץ באמצעות עו"ד שלומי זכריה ומיכאל ספרד. בפסק הדין ציינה השופטת נאור כי "אין חולק שכל המבנים מושא העתירה נבנו שלא כדין, מבלי שאושרה תוכנית למאחז ומבלי שהוצאו להם היתרים כנדרש". היא הוסיפה כי "אכן, יש קושי לא מבוטל בפינוי כפוי של תושבים מבתיהם שבהם הם מתגוררים שנים רבות. מעבר להשלכות הסוציאליות הכרוכות בהותרת אדם ללא קורת גג, טמונה בפינויו פגיעה קשה נוספת הנובעת מהזיקה המיוחדת לבית מגורים".

 

עם זאת, הוסיפה הנשיאה נאור כי "בנסיבות העניין אין בכך כדי להכשיר את אי החוקיות. ההליכים המשפטיים בעניינו של מאחז 'דרך האבות' מתנהלים זה שנים ארוכות. במהלך השנים המשיכו להיבנות במקום מבנים שלא כדין, לרבות לאחר שהוצאו צווי הפסקת עבודה והריסה ולאחר שניתן פסק הדין בעתירה הקודמת. בנסיבות אלה, משקלה של הפגיעה בזכויות התושבים אינה יכולה להכריע את הכף".

השרה שקד ונשיאת העליון נאור (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השרה שקד ונשיאת העליון נאור(צילום: גיל יוחנן)

המאחז הוקם בשנת 2001 בגוש עציון על אדמות בלתי מוסדרות ונגד המבנים שמצויים בו התנהלו הליכי אכיפה. העתירות הראשונות בגין אי ביצוע האכיפה הוגשו בשנת 2002, ומאז נעשו בדיקות לגבי מעמד הקרקעות במאחז. ב-2014 הוגשה עתירה נגד מעמדם של 17 מבנים במאחז שלטענת העותרים נבנו על קרקעות פרטיות.

 

בשלב כלשהו המדינה עצמה ביקשה לדחות את ההליך המשפטי מכיוון שהיא רצתה לבחון את המעמד של הקרקעות הללו. הנשיאה לא קיבלה את בקשות המדינה. "אשר לבקשת הדרג המדיני. בכל הכבוד, לבקשת הדרג המדיני אין מעמד מיוחד בהליך השיפוטי", ציינה נאור. "דין המדינה כדין בעלי דין אחרים. אין בבקשת הדרג המדיני כדי להכשיר אי חוקיות מתמשכת והפרת ההתחייבויות שניתנו במסגרת ההליך השיפוטי. יש לזכור כי אנו עוסקים בחובתן של הרשויות לאכוף את דיני התכנון והבנייה. במסגרת זו, ככלל, שיקולים מדיניים אינם ממין העניין".

 

"בג"ץ פועל בשירות השמאל הקיצוני"

בצד הימני של המערכת הפוליטית התייחסו בזעם להחלטת בג"ץ. שר התיירות יריב לוין (הליכוד) אמר: "זו החלטה מקוממת ובלתי הגיונית של בג"ץ הפועל בסוגיה פוליטית מדינית בשירות השמאל הקיצוני. אני קורא לבג"ץ להפסיק ולהתערב בשם המשפט בסוגיות פוליטיות. פעילות בג"ץ המובילה לאכיפה פוגענית ובלתי שיוויונית של החוק כלפי יהודים בלבד, מביאה לאיבוד הלגיטימציה שלו בציבור הישראלי".

 

השר להגנת הסביבה, ירושלים ומורשת זאב אלקין (הליכוד), שמתגורר בגוש עציון, אמר:"ההחלטה השערורייתית של בג"ץ להרוס חלק מיישוב 'דרך האבות' בלב לבו של גוש עציון היא חציית קווים אדומים, שמלמדת על נתק מוחלט של בג"ץ מהשכל הישר וערכי ההיסטוריה והמורשת של עם ישראל. שוב למדנו על הצורך הדחוף ברפורמה היסודית של מערכת המשפט הישראלית. אני קורא לשרת המשפטים להוביל רפורמה מרחיקת לכת כדי להחזיר את האמון של כלל הציבור הישראלי בבית המשפט העליון".

 

שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט אמר: "פסק הדין של בג"ץ המורה על הרס 17 בתים בגוש עציון הוא חמור מאוד. גופי שמאל קיצוני שהתייאשו מלשכנע את העם בצורך להקים מדינת פלסטין ביהודה ושומרון פנו למסלול עוקף ציבור, ומנצלים את מערכת המשפט ככלי לכפיית מדיניות המיעוט על הרוב. כשבג"ץ נותן לכך יד הוא מכרסם באמון הציבור בו".

 

יו"ר התנועה ציפי לבני אמרה בתגובה לדברי השר בנט: "כדאי ששר החינוך ייכנס פעם לשיעור אזרחות ויבין מהי דמוקרטיה. פסיקת בג"ץ ב'דרך האבות' לא קשורה לסכסוך ביננו לבין הפלסטינים - אלא מי אנחנו ומה הערכים שלנו. שר החינוך צריך להבין פעם אחת ולתמיד שדמוקרטיה אינה עריצות הרוב ללא כל מגבלות - אלא מערכת ערכים ושלטון חוק, שעליהם שומר בית המשפט העליון. אוי לנו שאלו הדברים שאומר שר החינוך ביום הראשון ללימודים".

 

שרת המשפטים שקד (הבית היהודי) ציינה בתגובתה כי ב"שנה וחצי האחרונות, משרד הביטחון ומשרד המשפטים פועלים להסדרת ההתיישבות היכן שהדבר ניתן, והמדינה קבעה שב'דרך האבות' הדבר ניתן.פסיקת בג"ץ הגיעה לאחר שינוי אופי התשובה של המדינה, נוכח שינוי המדיניות שהכתיב הדרג המדיני. כעת בית המשפט מבקש להעדיף את הפרוצדורה על פני המהות, תוך התעלמות מהמציאות המורכבת באזור זה. אפעל מול משרד הביטחון שיקצה את כל המשאבים הדרושים לצורך קידום הליך של 'רישום ראשון', שאמור לאפשר את הסדרת הבתים. 'הרישום הראשון' יוכל להוות שינוי נסיבות ויאפשר למדינה להגיש בקשה לביטול הריסת הבתים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נשיאת העליון נאור
צילום: גיל יוחנן
מומלצים