שתף קטע נבחר

5.2 טונות של היי-טק ישראלי: "עמוס 6" נהרס ועמו אבדו 4 שנות בנייה ו-195 מיליון דולר

לוויין התקשורת הישראלי, מהמתקדמים בעולם, היה אמור להחליף את "עמוס 2" ולכסות את אירופה ואפריקה. עשרות מהנדסים עבדו במשך שנים בתעשייה האווירית על המיזם: "הבעיה נבעה ממכל החמצן והתרחשה במהלך תדלוק הרקטה", מסרה חברת SpaceX. צפו בתיעוד הפיצוץ

 

 

 

הלוויין "עמוס 6", שהתרסק אתמול אחר הצהריים, נחשב למתקדם ביותר שבנתה התעשייה האווירית אי פעם. הוא שוקל 5.2 טונות, והיה מיועד להחליף את הלוויין "עמוס 2" ולהתייצב בקו אורך ארבע מעלות מערב. בכך הוא היה אמור לכסות ולתת שירותי תקשורת במזרח התיכון בכל יבשת אירופה ובאפריקה.

 

הייחודיות שלו באה לידי ביטוי בכך שהוא בעל 45 "משיבים", דבר המכפיל כמעט פי שניים את שטח הכיסוי שלו לעומת "עמוס 2". חוזה ההתקשרות בין התעשייה האווירית לחברת חלל תקשורת נחתם ב-2012, כך שמשך יצירתו ארכה ארבע שנים, שכוללים בתוכן תכנון ובנייה. על הלוויין עבדו בתעשייה האווירית עשרות מהנדסים במקביל במחלוקות השונות, שכוללות תכנון, מחשוב, תקשורת, חשמל, שידור, קליטה, מיקום ועוד.

רגעי הפיצוץ שלב אחרי שלב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רגעי הפיצוץ שלב אחרי שלב(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אתמול (יום ה') בשעה 16:07 (שעון ישראל) החריד פיצוץ עז את אתר השיגור בקייפ קנברל שבפלורידה. הלוויין "עמוס 6" נהרס כשרקטת "פלקון 9" של SpaceX, המיזם המבטיח של המיליארדר אלון מאסק, התפוצצה. זה קרה במהלך ניסוי "ירי סטטי" של הרקטה שנועד לבחון את המערכות השונות לקראת השיגור ביום שבת. הלוויין בבעלות "חלל תקשורת" הישראלית היה אמור לשמש בין היתר את פייסבוק למיזם שאפתני שנועד לחבר מדינות רבות באפריקה לאינטרנט בהיעדר תשתית פיזית ראויה.

 

מחברת SpaceX נמסר כי בשעה 9:07 (שעון החוף המזרחי) במהלך תרגול טרום-שיגור "ירי סטטי" של "עמוס 6" התרחשה "בעיה יוצאת דופן במתחם 40 לשיגור לחלל בקייפ קנברל שכתוצאה ממנה נהרסה הרקטה. הבעיה נבעה ממכל החמצן העליון והתרחשה במהלך תדלוק הרקטה. בהתאם לנוהל ההפעלה, כל אנשי הצוות היו רחוקים מהאזור ולכן לא היו נפגעים. אנו ממשיכים לבחון את המידע על מנת לזהות את מקור הבעיה".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הלוויין "עמוס 6" שהתפוצץ  ()
הלוויין "עמוס 6" שהתפוצץ
 אלון מאסק, בעל השליטה בחברה (המחזיק גם בחברת המכוניות החשמליות טסלה) אמר כי רקטת פלקון נהרסה במהלך פעולת תדלוק. "זה החל סביב האזור העליון של מכל החמצן. מקור הבעיה אינו ידוע", צייץ. הפיצוץ נשמע למרחק והרעיד את האזור. רובין סימנגל, כתב של העיתון "אובזרבר" ציטט מקור במתקן סמוך: "חשבנו שהבניין מתמוטט".

 

רשות התעופה הפדרלית (FAA) מתכוונת לחקור את המקרה בשיתוף SpaceX. גם בנאס"א בוחנים את השלכות הפיצוץ על המשימות הבאות שהיא מתכננת עם החברה של אלון מאסק. SpaceX היא אחת משתי החברות המספקות שירותים לנאס"א לאספקה לתחנת החלל הבינלאומית. שיגור מעבדה לתחנת החלל על רקטה מתוצרתה מתוכנן לחודש נובמבר. ב- SpaceX תכננו עוד תשעה שיגורים עד סוף השנה, כולל שיגור לוויינים.

  

חברת SpaceX פרצה לתודעה העולמית כשהצליחה לשגר את רקטת "פלקון 9" ולהחזירן לכן השיגור. בחודש יוני אשתקד התפוצצה רקטה בעת שיגור מטען לתחנת החלל הבינלאומית.

 


 

אחד הלוויינים המתקדמים בעולם

בלוויין הוכנסו שיפורים טכנולוגיים משמעותיים והוא נחשב לאחד מבין המתקדמים מסוגו בעולם. בלוויין שולבה, בין היתר, טכנולוגיה של הנעה חשמלית שמאפשרת חיסכון משמעותי במשקל ובמחיר השיגור.

 

במסגרת ההסכם לתכנון, ייצור, הכנסה לשיגור ותפעול הלוויין "עמוס 6" נקבע כי התעשייה האווירית תקבל מחברת חלל תקשורת סכום של כ-195 מיליון דולר. עוד הוסכם בין הצדדים כי אם התעשייה האווירית תעמיד את הלוויין מוכן לשיגור מוקדם מהמועד שנקבע בהסכם, היא זכאית לבונוס בשל אספקה מוקדמת בגובה של עד שלושה מיליון דולר נוספים. מנגד, עיכובים במועד מסירת הלוויין לשיגור, שאינם באשמת חלל תקשורת, היו אמורים לזכות את החברה בהפחתת מחיר הלוויין בהיקף מצטבר של עד 10 מיליון דולר.

 

 

 

חברת "חלל תקשורת" מסרה לאחר הרס הלוויין: "למיטב ידיעת החברה, במהלך תדלוק קרקעי של טיל שיגור הלוויין 'עמוס 6', אירע פיצוץ של טיל השיגור שגרם לאובדן מלא (total loss) של הלוויין. לאובדן הלוויין השפעה מהותית על החברה. החברה תוסיף ותדווח על המשמעויות העולות מן האובדן". חלל תקשורת חתמה בזמנו על הסכם למתן שירותים באמצעות "עמוס 6" עם הממשלה, למשך חיי הלוויין, בשווי כולל של 20 מיליון דולר. לפי ההסכם, החברה הייתה אמורה להקצות לשימוש הממשלה את המשיבים וזכות השימוש באלומה בתחום תדר מוסכם ולהעניק לממשלה שירותים נלווים.

 

בתעשייה האווירית ציינו כי הלוויין אבד עקב תקלה במשגר: "לוויין התקשורת עמוס 6 היה הגדול והמתקדם שנבנה אי פעם במדינת ישראל על ידי התעשייה האווירית עבור חברת חלל. בניית הלוויין הסתיימה זה מכבר והוא הועבר לאתר השיגור לטובת שילוב עם המשגר של חברת SpaceX עמה התקשרה חברת חלל. צר לנו על אובדנו של הלוויין עקב תקלה במשגר של SpaceX ואנו עומדים לשירותה של חברת חלל בכל עניין. תחום לוויינות התקשורת הוא אסטרטגי עבור התעשייה האווירית ועבור מדינת ישראל ואנו מקווים כי המדינה תמשיך לפעול לטובת שימור הידע בתחום והמשך ייצורם של לוויני תקשורת ישראליים".

 

צוקרברג: "מאוכזב עמוקות"

הלוויין "עמוס 6" היה אמור להנגיש את האינטרנט ליבשת אפריקה. רק לפני שנה אמר מייסד ויו"ר פייסבוק מארק צוקרברג "אני נרגש להכריז על הפרויקט הראשון שלנו להעביר אינטרנט מהחלל". ההודעה על פיצוץ הרקטה ועליה הלוויין תפסה את צוקרברג במהלך ביקור בקניה בשיחות עם הממשלה על החיבור לאינטרנט באמצעות הלוויין. הוא הגיב בפוסט בפייסבוק: "אני מאוכזב עמוקות לשמוע שכשל בשיגור של SpaceX הרס את הלוויין שלנו שהיה אמור לספק קישוריות לכל כך הרבה יזמים ולכל האחרים לרחבי היבשת".

 

הפוסט של צוקרברג מהערב ()
הפוסט של צוקרברג מהערב
 

 

"למזלנו", כתב צוקרברג, "פיתחנו טכנולוגיות אחרות כמו Aquila שיחברו אנשים גם כן. אנחנו מחויבים למשימה שלנו לחבר את כולם ונמשיך לפעול עד שלכולם תהיה ההזדמנות שהלוויין הזה היה אמור לספק". דובר מטעם פייסבוק אמר כי "החברה מאוכזבת מאובדן הלוויין בפיצוץ של SpaceX", וציין כי הלוויין היה חלק מתוכנית שנועדה לספק שירותי אינטרנט באזורים באפריקה. הדובר כריס נורטון ציין כי "פייסבוק נותרה מחויבת לחיבור בני אדם לאינטרנט ברחבי העולם".

 

צוקרברג חתם בשנה שעברה על שיתוף הפעולה במסגרת מיזם Internet.org שנועד לחבר גם פינות נידחות בעולם לרשת. "אנחנו משתפים פעולה עם Eutelsat לשגר לוויין לחלל שיחבר מיליוני בני אדם", כתב בשעתו צוקרברג שהתגאה כי פייסבוק חיפשה דרכים להשתמש במטוס ובלוויינים כדי לאפשר גישה לאינטרנט דרך השמיים". צוקרברג אמר כי קשה ובלתי יעיל לחבר בני אדם המתגוררים בקהילות מרוחקות באמצעות תשתית קונבנציונלית, "ולכן אנחנו ממציאים טכנולוגיות חדשות".

צוקרברג מבקר בקניה ()
צוקרברג מבקר בקניה
 

לפני שנה כתב כי "כחלק משיתוף הפעולה עם Eutelsat, לוויין חדש הנקרא 'עמוס 6' עומד לספק כיסוי אינטרנט לחלקים נרחבים מאפריקה שמדרום לסהרה. 'עמוס 6' נבנה והוא ישוגר ב-2016 ויספק כיסוי נרחב למערב, מזרח ודרום אפריקה. נפעל עם שותפים מקומיים באזורים אלו לסייע לקהילות להתחבר לאינטרנט באמצעות הלוויין", כתב צוקרברג שציין כי המיזם הזה מצטרף לתוכניות נוספות לחבר את העולם לרשת, "אפילו אם המשמעות

תהיה להביט מעבר לכדור הארץ".

 

לפי הערכות, הלוויין "עמוס 6" היה אמור לספק גישה לאינטרנט ל-14 מדינות באפריקה. צוקרברג ביקר כאמור בקניה ולפני כן שהה בניגריה. הוא סיפר שהמשימה שלו היא להיפגש עם יזמים מקומיים. "זו הנסיעה הראשונה שלי לאפריקה", ציין מייסד פייסבוק. "האנרגיה כאן מדהימה ואני נרגש ללמוד ממה שאני נחשף אליו".

 

ראש סוכנות החלל הישראלית: הפיצוץ - סכנה לתעשייה

יצחק בן ישראל, ראש סוכנות החלל הישראלית, אמר בעקבות הפיצוץ כי הנזק הכלכלי הוא קטן לעומת הנזק הטכנולוגי. "הבעיה היא הרבה יותר גדולה

מכסף, כי יש ביטוח. בכל פעם שאחד מלווייני שתקשורת עומד לסיים את חייו אנחנו משגרים אחד שיתפוס את מקומו. עכשיו, עם הפיצוץ הזה, נצטרך לדחות את זה בשנתיים וחצי-שלוש עד שנוכל לבנות לוויין אחר. זו סכנה לתעשיית לווייני התקשורת".

 

מה המשמעות של זה בפועל?

"זה אומר שחלק מהקיבולת שאנחנו רוצים לא ייצאו לפועל, כי כל מי שקנה שירותים דרך הלוויין לא יוכל לקבל אותם, כמו למשל שירותי אינטרנט".


פורסם לראשונה 01/09/2016 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים