שתף קטע נבחר

עובדים, מאחרים לעבודה? דעו את זכויותיכם

השיבושים ברכבת ישראל הלילה ומחר משפיעים גם על מאות עובדים, המסתמכים על התחבורה הציבורית בדרכם לעבודה. מי נושא את האחריות על היעדרויות ואיחורים בגין שיבושי תנועת הרכבת - העובד או המעסיק? שאלות ותשובות

מחר צפויים שינויים בדרכי הגישה לתל אביב ולמוקדי עסקים רבים נוספים במדינה, בעקבות שיבושי תנועת הרכבות . עובדים רבים בוודאי התלבטו כיצד להגיע לעבודה ביום ראשון, העמוס ביותר בשבוע, ובווודאי מאזורי צפון הארץ - כיווני נסיעה מבוקשים ביותר ברכבת ישראל. השאלות שנשאלות: כיצד אגיע לעבודה, האם להגיע לעבודה או להישאר בבית? אם צפוי איחור, אולי עדיף להיעדר לכל היום? ומי יישא בהשלכות שעות האיחור או יום ההיעדרות?

 

"מצופה מעובדים לעשות מאמץ סביר, חרף השיבוש התחבורתי, להגיע לעבודה, בין אם ללא איחור או באיחור קטן ככל האפשר. עובד שנעדר ממקום עבודתו בשל ביטול פעילות קווי הרכבת אינו זכאי לשכר בגין הזמן שבו נעדר מהעבודה, והיעדרות זו תנוכה משכרו או מימי החופשה המגיעים לו על פי חוק", מסביר עו"ד עמי שחר, מומחה בדיני עבודה ושותף בנ. פינברג ושות'.

 

נוסעים בתחנה המרכזית בתל אביב במוצ"ש (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
נוסעים בתחנה המרכזית בתל אביב במוצ"ש(צילום: אבי מועלם)

מהן זכויות העובד המאחר עקב שיבושי תנועת הרכבות?

"איחור נחשב עבירת משמעת. אבל אם האיחור נגרם עקב הפסקת פעילות הרכבת - זו לא תהיה עבירת משמעת כי קיימת סיבה מוצדקת (כמו במקרים דומים בהם רכבת נתקעת או בעת חסימת נתיבי איילון). יחד עם זאת, שעות האיחור ינוכו משכרו של העובד או מימי חופשתו".

 

האם ניתן להשלים את שעות העבודה?

"בהסכמה בין העובד למעסיק ניתן להשלים את שעות החסר באותו היום או ביום אחר".

 

האם יש הבדל בנושא איחורים והיעדרויות בין מגזר פרטי למגזר ציבורי?

"בדרך כלל במקומות עבודה קטנים, הצדדים ימצאו פתרון לאיחור ולאו דווקא בדרך של ניכוי מהשכר. במגזר הציבורי או במקומות עבודה גדולים, התהליך פורמאלי יותר ושעות ההיעדרות ינוכו משכר העובד או מימי חופשתו, אלא אם יוסכם על השלמת השעות החסרות".

 

האם ניתן לפתור את הבעייתיות ולאפשר לעובדים הזקוקים לכך - עבודה מהבית?

"הנושא של עבודה מהבית דומיננטי בחיים העכשוויים ורלוונטי לשיבושי התנועה הצפויים. ההנחה היא כי רבים יעדיפו להישאר בבית ולעבוד באמצעות המחשב. למעשה ההחלטה באם לאפשר עבודה מהבית בגין כאוס-צפוי בתנועה, מתמקדת בתחום יחסי אנוש ולא בהיבט משפטי. מבחינה חוקית - הבוס לא חייב לאפשר לעבוד מהבית. הנטייה בעבודה משרדית היא לעבוד מהבית, כך גם הבוס לא מפסיד ימי עבודה וגם העובד לא מפסיד ימי חופשה, אך חשוב לזכור שלא בכל העבודות יש אפשרות לעבוד מהבית".

 

האם המעסיק יכול להודיע לעובדים שלא להגיע לעבודה ולא לשלם להם שכר?

"לא, עובד זכאי לשכר ברגע שהוא מוכן ומזומן לעבודה ולא ניתן לנכות משכרו או מימי חופשתו. זאת, למעט במקרים שמדובר בסוגי עבודות שמותנות בקריאה אד-הוק, לפי מנגנון קבלני".

 

הכותב הוא מומחה בדיני עבודה, שותף בנ. פינברג ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
צילום: אבי מועלם
עו"ד עמי שחר
מומלצים