שתף קטע נבחר

זינוק בשיעור המוסלמים המעוניינים לשרת במשטרה

במשך שנים ארוכות הם הדירו את רגליהם משירות במשטרה, אך בעקבות מסע הסברה וגיוס נרחב נרשם זינוק במספר הערבים המוסלמים שמעוניינים להתגייס למשטרה הכחולה. גם ב"ניו יורק טיימס" דיווחו על המגמה החדשה

 

השר ארדן והמפכ"ל מעניקים דרגות לניצב חכרוש (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השר ארדן והמפכ"ל מעניקים דרגות לניצב חכרוש(צילום: מוטי קמחי)

ההצהרות שלפיהן המשטרה מתכננת לגייס מאות שוטרים מוסלמים בחמש השנים הקרובות, גרמה לרבים להרים גבה. גם מינויו של ג'מאל חכרוש לניצב המוסלמי הראשון - לא ממש הסיר את הספקות של מנהיגי הציבור הערבי לגבי המוטיבציה של מוסלמים להתגייס למשטרה. גורמים רבים בציבור המוסלמי מזהים אותה כגורם עוין.

 

ואולם, נתונים חדשים של המשטרה שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות" משקפים גל התעניינות חסר תקדים בגיוס למשטרה בקרב מוסלמים. כמות קורות החיים שהגישו מוסלמים למשטרה גדל ב-2016 בכ-290 אחוזים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

כיום שיעור השוטרים המוסלמים עומד על פחות משני אחוזים. בשנת 2015 שירתו במשטרה רק 431 שוטרים מוסלמים מתוך 28,663 שוטרים ושיעורם במשטרה היה קטן פי 12 מחלקם באוכלוסייה. 

 

עד לשנת 2016 ההתעניינות בקרב מוסלמים לשרת במשטרה הייתה בירידה. מתוך כ-18,000 קורות חיים שהמשטרה מקבלת בממוצע מדי שנה, ב-2013 רק 803 מהם היו של מוסלמים. ב-2014 רק 687 מהם היו של מוסלמים ואילו ב-2015 מספר המוסלמים שהגישו מועמדות לשירות במשטרה עמד על 543. השינוי ניכר השנה. בחודשים ינואר-אוגוסט 2016 הוגשו למשטרה 1,420 קורות חיים של מועמדים מוסלמים. עלייה של כמעט פי ארבעה מכמות המועמדים שנרשמו אשתקד.

 

מנהיגי הציבור הערבי טעו בהערכותיהם. נתוני גיוס מוסלמים למשטרה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מנהיגי הציבור הערבי טעו בהערכותיהם. נתוני גיוס מוסלמים למשטרה(צילום: shutterstock)

"אנו עדים לגל של התעניינות באוכלוסיה המוסלמית לבוא ולהצטרף למשטרה. בשלב הזה - זה מואץ יותר", אמר ל"ידיעות אחרונות" נצ"מ אמיר רצון, רמ"ח כוח אדם במשטרה. "אנחנו רואים שינוי מגמה בקרב אוכלוסייה זו. בנוסף, עשינו התאמות ממוקדות כדי לקלוט מוסלמים בצורה מיטבית".

 

במשטרה תולים את השיפור במגמה בהקמת המנהלת החדשה לקידום שירותי המשטרה במגזר הערבי. זו הוקמהעל ידי השר לביטחון פנים גלעד ארדן ומפכ"ל המשטרה רוני אלשייך. מינויו של חכרוש הביא לדבריהם רוח חדשה בקרב מוסלמים והגביר את המוטיבציה.

 

גם ברמת הקצונה הזוטרה נרשם שינוי יחסי בשטח. בשבוע שעבר הועלתה הקצינה דוניה נאסר (38) לדרגת רפ"ק והפכה לאישה המוסלמית הבכירה ביותר במשטרת ישראל. נאסר, תושבת טורעאן, מפקדת כיום על תחום שותפות וקהילה של המנהלת. היא נולדה וגדלה בכפר קרע, נשואה ואם לשלושה. בטקס הועלה לדרגת רפ"ק גם איהאב רוחאנה, תושב עוספיא שישמש כקצין המתנדבים של המנהלת.  

 

איהאב רוחאנה עם ניצב חכרוש לאחר טקס הענקת דרגת רפ"ק (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
איהאב רוחאנה עם ניצב חכרוש לאחר טקס הענקת דרגת רפ"ק(צילום: דוברות המשטרה)
 

סנ"צ ליאת תשובה כהן, ראש לשכת גיוס מרכזית במשטרה, אמרה כי המנהלת החלה לנקוט צעדים לקידום גיוס בקרב המגזר, כשבין היתר הפיקו חומרי הסברה לאוכלוסייה, התקיימו כנסי הסברה ביישובים הערביים ובנוסף נפתחו כיתות הכנה לקראת הליך המיון במשטרה הכולל מבחנים וגיבוש.

 

היא הוסיפה: "העקרון המנחה הוא שאנחנו לא יורדים באיכות המתגייס. למרות הצורך בגיוס מוגבר גם במגזר הערבי וגם בירושלים וביחידות אחרות, לא מתפשרים על איכות המתגייס. אנו פועלים על פי מדד שכולל פרמטרים אוביקטיביים שיחד מהווים מתאם גבוה לתפקוד השוטר בעתיד. בדקנו ונוכחנו לדעת כי מדד איכות המתגייס גבוה יותר כיום ביחס לעבר". לדבריה, בקרב המועמדים במגזר הערבי יש הרבה מאוד אקדמאים ואחוז גבוה של נשים: בשלוש כיתות ההכנה בין 30-50 אחוזים מהמשתתפים נשים. בעבר זה היה פחות שכיח.

 

מסע הפרסום מניב פירות

גם בנתוני ההתעניינות בקרב המגזר הכללי חל שינוי. באמצע אוגוסט פתחה המשטרה בקמפיין גיוס בכלי התקשורת, שכלל סרטונים מיחידות שונות אשר קראו לציבור להתגייס למשטרה. לפני שמסע הפרסום יצא לדרך המשטרה קיבלה בממוצע כ-60 קו"ח ביום, ואילו לאחריו - הממוצע היומי עלה פי 10 וממוצע הפניות השנתי (כ-18 אלף) חצה את הרף כבר באוגוסט.

 

החודש צפויים לעלות גם קמפיינים ממוקדים בשפה הערבית ובכלי תקשורת ערביים. יעד הגיוס השנתי של המשטרה לשנים הקרובות הוא 2,500-2,000 לשנה, ומנגד כמות הפורשים מהארגון עומדת על 1,000-900, מתוכם 550 פורשים לפנסיה. עד סוף אוגוסט גויסו 1,321 שוטרים ובמשטרה מאמינים שב-2016 כמות המגויסים תעבור את רף ה-2,000.

 

צילום מתוך ה"ניו יורק טיימס" (צילום: New York Times) (צילום: New York Times)
צילום מתוך ה"ניו יורק טיימס"(צילום: New York Times)

מבצע הגיוס זכה לסיקור גם ב"ניו יורק טיימס", שהקדיש את עמודו הראשון לכתבה על מועמדת מוסלמית לשירות במשטרה. בכיתוב התמונה שם ציינו: "עיישה דחלה במהלך שיעור הכנה לגיוס במשטרה".

 

בשנת 2014 ו-2015 גויסו 1,500 שוטרים בכל שנה, כשבתקופה המקבילה אשתקד (ינואר-אוגוסט 2015) גויסו 931 שוטרים. במשטרה תולים את העלייה בהתעניינות בעיקר בתוספות השכר. על פי נתוני המשטרה, שכר השוטר המתחיל הממוצע עמד ב-2015 על 7,900 שקל, לאחר הכשרה ובגילום תוספת התמדה. ב-2016 שכר זה עלה ל-8,700 שקל ואילו במרס 2017 הוא צפוי לעמוד על 9,500 שקלים. שכר השוטרים בירושלים אף גבוה יותר בשל מענק של 10,000 שקל בשנה לשוטרים המתחייבים להישאר חמש שנים בתפקיד.

 

"הגידול החד במספר הצעירים שפונים להתגייס למשטרה לא מפתיע אותי", אמר השר לבטחון פנים. "בשנה האחרונה הובלנו מהפכת שכר במשטרת ישראל שהביאה להעלאת שכר משמעותית של שוטרי השטח כפי שראוי שיהיה. למשטרה יש תרומה אדירה לביטחון ולחברה והעניין הרב שיש בשירות במשטרה מוביל לכך שיותר ויותר צעירים איכותיים מכל חלקי החברה בישראל רואים בה היום מקום מצוין לשרת בו", לדברי ארדן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
עלייה בשיעור המוסלמים במשטרה. רפ"ק דוניה נאסר
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים