שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

תיעוד: עם כוחות החילוץ מתחת לפני הקרקע

צוותי פיקוד העורף פועלים לאתר את ארבעת הנעדרים בהתמוטטות החניון בתל אביב. קרוב משפחתו של הנעדר מוחמד דוואבשה מהכפר הפלסטיני דומא: "מקווים לנס". מפקד הכוח סא"ל יהונתן רז: "ודאי שיש סיכון אבל אנחנו מניחים שהלכודים חיים. נבצע הכול בצורה בטוחה ומקצועית כדי להציל אותם"

 

 

ממשיכים לחפש אחר הנעדרים בתקווה למצוא אות חיים: יממה אחרי קריסת החניון ברמת החייל בתל אביב פועלים צוותי החילוץ של פיקוד העורף במרץ כדי לאתר בין ההריסות את שלושת הנעדרים - שניים מהם תושבי עכו, ופלסטיני ממשפחת דוואבשה. בצהריים, קצת לפני השעה 16:00, הוצאה גופה שלישית מבין ההריסות. 

 

סגן-אלוף יהונתן רז, מפקד כוח החילוץ של פיקוד העורף שחילץ שבעה לכודים מבין ההריסות, אמר במהלך השידור מליווי הסריקות באתר כי "ודאי שיש סיכון, אבל אנחנו מניחים שהלכודים חיים. נבצע הכול בצורה בטוחה ומקצועית כדי להציל אותם. כוחות החילוץ מיומנים לעבוד באתרי הרס, הם עובדים פה בלי הפסקה, עם ישראל האמיתי".

 (צילום: אורי דוידוביץ') (צילום: אורי דוידוביץ')
(צילום: אורי דוידוביץ')

 (צילום: אורי דוידוביץ') (צילום: אורי דוידוביץ')
(צילום: אורי דוידוביץ')

 

עובדים סוציאליים ופסיכולוגים כינסו הבוקר במתחם סגור, מבודד ומאובטח את קרובי ארבע המשפחות, שיקיריהן עדיין לכודים. באסון נפצעו 23 בני אדם. בבתי החולים איכילוב בתל אביב ושיבא בתל השומר עדיין מאושפזים שני פצועים.

 

על ספסל בין חדרי ההמתנה הממוזגים לשער הכניסה המרוחק לאתר ההריסות יושבים בסמיכות בני משפחה יהודים וקרובי משפחה פלסטינים, מחכים בקוצר רוח לבשורה. סיגריה אחר סיגריה, בדל אופטימיות מול שמועה נוספת ושיחות שבהן ניסו להתחזק ולשאוב כוחות בשעות מורטות העצבים. "אל תאמיני, הכול שמועות", ניסה אחד מהם להרגיע את קרובת משפחתו בטלפון.

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

רפעת דוואבשה, בן דודו של מוחמד מהכפר דומא, הציג תמונה של הנעדר בטלפון הנייד שלו ואמר: "אלוהים גדול, אולי יקרה נס". הוא סיפר עוד כי למוחמד בן ה-29 שתי בנות. "ידענו על זה שעה-שעתיים אחרי שזה קרה", סיפר קרוב המשפחה של הנעדר.

 

הוא אמר עוד: "אנחנו מחכים כבר הרבה שעות ולא יודעים כלום, אין תשובות. הצבא והמשטרה אומרים שהם מחפשים כל הזמן ושאנחנו צריכים לחכות. בהתחלה הייתה תקווה כי שמעו מישהו מדבר בערבית, אבל זה היה חילוץ של מישהו מרמאללה. אנחנו עדיין מקווים לנס".

"מחכים כבר הרבה שעות". רפעת דוואבשה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"מחכים כבר הרבה שעות". רפעת דוואבשה(צילום: מוטי קמחי)

תמונת הנעדר מוחמד דוואבשה בטלפון של בן הדוד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
תמונת הנעדר מוחמד דוואבשה בטלפון של בן הדוד(צילום: מוטי קמחי)

יאנה משאלוב, אשתו של אולג שנמנה עם הנעדרים, סיפרה כי בעלה "אמר כל הזמן שמסוכן שם. לפני יומיים נפלה שם מעלית והוא כל הזמן אמר לי שממש מסוכן שם". היא סיפרה שעודכנה על ההיעדרות בשעות הערב: "כשהוא עובד מתחת לאדמה אין שם קליטה, אז לא התרגשתי שגם אתמול לא הייתה קליטה".

 

רק בשעות הערב הגיעו לביתה בעכו אנשי חברת "פלרז" שהתקינה דלתות ביטחון באתר וסיפרו לה כי הוא אחד הנעדרים. גם תושב עכו השני הנעדר באסון עבד בחברת "פלרז". "הוא רצה להחליף עבודה, אבל זה לא היה אפשרי כי צריך להרוויח כסף ואני לא עובדת. הוא אמר שאין ברירה. אני לא יודעת אם הוא אמר למנהלים שלו שמסוכן שם", אמרה משאלוב.

יאנה ואולג משאלוב ()
יאנה ואולג משאלוב

היא סיפרה עוד שמהמשטרה התקשרו אתמול ואמרו שיבואו, "אבל עדיין לא הגיעו. המורה של הבת שלי מבית הספר הגיעה, וגם פסיכולוגית מבית הספר. אני כועסת. איך הם שלחו לשם בן אדם ככה. אפילו טרקטור עבד על הגג והמבנה לא היה מוכן. זה לא היה נכון לעשות זאת. אבא שלי הוא מהנדס בניין והוא אומר שלא היו חיזוקי בטון. רואים לפי התמונות שלא היו שם תמיכות".

 

בני הזוג הורים לשתי בנות. האישה סיפרה כי אתמול בבוקר התקשר אולג לברך את בתם בת הארבע ליומה הראשון בגן. זו הייתה השיחה האחרונה ביניהם.

 

"אנחנו אופטימיים" 

אלוף-משנה אריאל בליץ, ראש מחלקת אוכלוסייה בפיקוד העורף, אמר כי "הנחת העבודה היא שיש לכודים חיים ועד שלא זיהינו אחרת אנחנו אופטימיים. האתר עצמו מורכב ומניסיון שלנו בארץ ובעולם זה אתר הרס קשה גם בגלל שמדובר בחניון עם פלטות בטון מורכבות. אנחנו ממוקדים בארבעה אזורים בהריסות שבהן יש לנו הערכת מצב לגבי מיקום משוער של הנעדרים, אמצעים טכנולוגיים כלבים ואמצעים נוספים".

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)


 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

"כל עוד יש סיכוי אנחנו אופטימיים", אמרה מוקדם יותר קרובת משפחה של לכוד ישראלי אחר. "היו כבר נסים, אין לנו ברירה אלא להאמין ולקוות". אחד הפלסטינים שמכיר את בני משפחת דוואבשה מדומא, שאחד מבניה עדיין נעדר, אמר: "אלה חברים שלנו פה למטה, ולא נלך עד שימצאו אותם". הוא הוסיף: "אנחנו רגילים לראות חיילים במחסומים ועכשיו הם פה להציל חיים של פלסטינים. אין פה עניין של יהודים וערבים, רק גורל אחד".

 

עיריית תל אביב העמידה לרשות המשפחות עובדים סוציאליים דוברי עברית וערבית שנמצאים שם מסביב לשעון, מספקים מידע, עדכון שוטף ותמיכה. העירייה הקצתה גם חדר המשמש מרכז ליווי למשפחות, מזון ושתייה.

 

יואב בן ארצי, ממחלקת הרווחה בעיריית תל אביב, סיפר ל-ynet על האוהל שבו שוהות משפחות הנעדרים ועל האווירה במקום. "יש אווירה קשה מאוד ומתח רב שמותאם למציאות בשטח", אמר בן ארצי שסיפר כי לאחר הערכת מצב בעירייה יוחלט אם להעביר את המשפחות לבתי מלון. "כרגע אין לנו צפי לאירוע הזה, אבל בשעות הקרובות תתקיים בעירייה הערכת מצב".

 

אוהל המשפחות, 'המרכז ללווי משפחות', שהקימה העירייה בשעות הראשונות אחרי האירוע מקשר בין המשפחות לנציגי כוחות החירום ומספק להם צרכים בסיסיים לשהייה ממושכת. "אנחנו פועלים בשלושה מישורים - לספק מידע למשפחות על פעולות האיתור והחילוץ שמגיע מהכוחות בשטח; לתת תמיכה נפשית למשפחות שנמצאות במתח רב ונמצאות באי ודאות רב, ולתת אמצעים לשהייה כמו מזון ושתייה".

 

בעקבות האסון יקיים היום שר הרווחה חיים כץ דיון חירום עם בכירי משרדו. על הפרק צעדים מידיים להגברת הפיקוח על ענף הבניין שבו נהרגו בשנים האחרונות מאות פועלים בתאונות עבודה, ואשר סובל ממחדל מתמשך של היעדר פיקוח אפקטיבי מצד הרשויות. במקביל, ועדת העבודה והרווחה של הכנסת תקיים דיון חירום בנושא ביום חמישי. לדיון הוזמנו בין היתר, נציגי משרד הכלכלה והתעשייה והנהלת חברת דניה סיבוס.


פורסם לראשונה 06/09/2016 14:00

 

בהכנת הכתבה השתתף רותם אליזרע
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי דוידוביץ'
פעולות החילוץ מתחת לפני הקרקע
צילום: אורי דוידוביץ'
מומלצים