שתף קטע נבחר

פלוג: יותר בנקים קטנים – יותר סיכון לקריסה

לדברי נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, שדיברה בדיון הראשון לגיבוש הצעת החוק להגברת התחרות במערכת הבנקאית, מלבד הסיכונים הקיימים במהלך, לוחות הזמנים ליישום מצומצמים מדי: "חברות כרטיסי האשראי לא מסוגלות לספוג בשנתיים היקף מסגרות הגדול מסך המסגרות שהן מעמידות היום"

הגברת התחרותיות בבנקים? ועדת הרפורמות של הכנסת קיימה היום (ג') דיון ראשון בהצעת החוק להגברת התחרות ולצמצום הריכוזיות בשוק הבנקאות בישראל.

 

הצעת החוק, המובססת על מסקנות ועדת שטרום שפורסמו בחודש יולי האחרון, עברה את אישור ועדת השרים לענייני חקיקה והובאה היום לדיון לקראת הכנת החוק לקריאה שניה ושלישית לפני אישורו.

 

על פי הצעת החוק, שניסח משרד האוצר, שני הבנקים הגדולים – פועלים ולאומי יידרשו למכור את חברות כרטיסי האשראי שבבעלותן (ישראכרט ולאומי קארד) וייאסר עליהם לעסוק בתפעול והנפקה של כרטיסי חיוב.

 

בנקים יחויבו לבצע תפעול והנפקה באמצעות מספר חברות כרטיסי אשראי קיימות ולא מול חברה אחת בלבד.

 

החוק המתגבש קובע גם כי על הכרטיסים שינפיקו הבנקים בשיתוף חברות כרטיסי האשראי יחולו הגבלות שונות, בין הייתר תצומצם מסגרת האשראי שמאפשר הכרטיס ללקוח, זאת מתוך מטרה לתת 'זכות קדימה' לשחקנים חדשים לשווק כרטיסי אשראי, וליצור לעצמם בסיס לקוחות יציב על ידי הסטת אשראי מהבנקים הגדולים לשחקנים החדשים שיקומו.

 

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג (צילום: אלכס קולומוסקי) (צילום: אלכס קולומוסקי)
נגידת בנק ישראל קרנית פלוג(צילום: אלכס קולומוסקי)

 

עוד נקבע כי יתאפשר ללקוח לראות את המידע המלא והמדויק על עסקאותיו במקום אחד - בחשבון העו"ש ולשם כך יחויבו כל הגופים הפיננסים להעביר את המידע הרלוונטי.

 

פלוג: "חשוב שבתקופת המעבר לא יפגעו לקוחות המחזיקים בכרטיסי אשראי"

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג שהשתתפה בדיון, ברכה על המהלך, אך הצביעה על הבעיות הקיימות בחוק המגובש ואמרה כי "חשוב שבתקופת המעבר לא יפגעו לקוחות המחזיקים בכרטיסי אשראי, לכן חשבנו שנכון כי הבנקים יקטינו את מסגרות האשראי שלהם ללקוחות על פני 4 שנים ולא על פני שנתיים, שכן לדעתנו, חברות כרטיסי האשראי לא מסוגלות לספוג בשנתיים היקף מסגרות הגדול מסך המסגרות שהן מעמידות היום. לא מבחינת היקף המקורות שלהן וגם לא מבחינת יכולות הקשורות לניהול סיכונים".

 

פלוג התייחסה גם לסיכונים שבשינויים הצפויים בשוק האשראי ואמרה כי "יותר בנקים, יותר בנקים קטנים, ויותר מתווכים פיננסיים שאינם בנקים, משמעותם סיכון גבוה יותר לקריסה של מתווך פיננסי. כך גם מגמת ההתרחבות המהירה של האשראי למשקי בית". פלוג הוסיפה כי "חשוב שהגברת התחרות בשוק האשראי, החשובה לכשעצמה, תעשה בזהירות".

 

סגן שר האוצר, יצחק כהן, ויו"ר הוועדה, ח"כ אלי כהן, הודו לחברי ועדת שטרום על גיבוש ההמלצות ששימשו תשתית ליצירת החוק. בתוך כך שני נציגי הוועדה - דרור שטרום ופרופ' אבי בן בסט, לא הסתירו את המחלוקת ביניהם בנוגע להפרדת חברת כרטיסי האשראי כאל מבנק דיסקונט, ובן בסט טען בדיון כי העובדה שהפרדת כאל לא נכללה בהצעת החוק - היא טעות. הוועדה תשוב ותתכנס בשבוע הבא להמשך הדיונים בחוק.

 

עוד לקחו חלק בדיון - המפקחת על הבנקים חדוה בר ומנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד. את שני הבנקים הגדולים, העתידים להיות הנפגעים העיקריים מהרפורמה, יצגו ברי רוזנברג - מנהל הרגולציה בבנק לאומי וערן פאר, מנהל הרגולציה בפועלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ד"ר קרנית פלוג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים