שתף קטע נבחר

בדרך להוליווד: לקראת פסטיבל טורונטו

פסטיבל הקולנוע היוקרתי שנפתח בעיר הקנדית מספק הצצה לפרויקטים החדשים של מיטב היוצרים. אוליבר סטון, רוב ריינר וג'ונתן דמי הוותיקים הם רק חלק משלל הקולנוענים שיגישו יצירות טריות, ועוד לא דיברנו על הנציגויות הישראליות באירוע

 

זוכרים את טקס האוסקר של השנה שעברה? לא בטוח שאתם יכולים להעלות בזיכרונכם את הסרט הזוכה ("ספוטלייט", דרך אגב), אבל אתם בוודאי לא יכולים לשכוח את מחאת אנשי הקולנוע האפרו-אמריקנים שליוותה את האירוע הזוהר, והלבן – מדי. ובכן, ככל שאפשר להסיק מפסטיבל טורונטו שייפתח היום (ה'), המירוץ לאוסקר השנה יראה שונה. שונה לחלוטין. מגוון. "A United Kingdom" של אמה אסנטה, "מלכת קטווה" של מירה נאיר, "The Journey Is The Destination" של ברונוון יוז, ו"Moonlight" של ברי ג'נקינס שיוקרנו בבכורה עולמית, יצטרפו ל"Loving" של ג'ף ניקולס וכמובן "הולדת אומה" המדובר של נייט פארקר כמועמדים פוטנציאלים לפסלון. לא בהכרח סוסים שחורים. חלקם מובילים את הרשימה.

 

ב-41 שנות קיומו, פסטיבל הקולנוע של טורונטו ביסס עצמו כמעין מחנה אימונים לקראת תחילת המירוץ. מדובר באירוע גדול ונוצץ, שבניגוד לפסטיבלים הוותיקים באירופה – בברלין, בקרלובי וארי, בוונציה וכמובן בקאן – לא מתבייש להציב במרכז הבמה סרטים דוברי אנגלית, אפילו כאלו תוצרת הוליווד רחמנא ליצלן. הוא נטול פלצנות אירופית, שמתעדפת יצירות ארט-האוס בצרפתית, הונגרית או תאילנדית על פני קולנוע אמריקני מסחרי. אבל כאן זה לא קאן, כאן זה קנדה. אפשר למצוא פה סרטים מכל העולם, והרבה מהם. עם זאת, מי שעומדים במרכז הם הסרטים דוברי האנגלית הטובים בנמצא. וככאלו, הם כבר מסומנים כמועמדים פוטנציאלים לאוסקר – הרבה לפני ההכרזה הרשמית של האקדמיה האמריקנית לקולנוע.

 

המצפן של המארגנים – זה שמכוון צפונה, לצפון אמריקה – ניכר כבר בתחילתו. "שבעת המופלאים" של אנטואן פוקואה – הרימייק למערבון הקלאסי של ג'ון סטורגס מ-1960 (שהוא בעצמו רימייק ל"שבעת הסמוראים" של אקירה קורוסאווה היפני מ-1954), הוא סרט הפתיחה של הפסטיבל. ואפשר לזהות בו גם את המצפן של האקדמיה האמריקנית לקולנוע. פוקווה הוא אפרו אמריקני, ואת צוות השחקנים שלו מוביל דנזל וושינגטון הוותיק (שזכה ב-2002 באוסקר השני שלו על הופעתו ב"יום אימונים מסוכן" שביים פוקואה).

 

"שבעת המופלאים" אינו מוביל את טבלת הסיכויים לאוסקר שיתקיים עוד קצת פחות מחצי שנה, אבל על פי ההיצע של פסטיבל טורונטו - לא חסרים מועמדים ראויים בעלי רגישות ליוצרים שחורים וסיפוריהם. אחד מהם בהחלט עשוי לזכות בפרס הגדול, והמועמד הטבעי הוא "הולדת אומה". כך לפחות היה עד לחודש האחרון. הדרמה ההיסטורית משחזרת את סיפורו של הכומר נאט טרנר, שהפסיק לשרת את אדוניו הלבנים, והוביל את חבריו העבדים האפרו-אמריקאים למרד. הסרט הוצג בבכורה בפסטיבל סאנדנס בתחילת השנה, וזכה בו. כבר אז סומן כפייבוריט לאוסקר, ותאריך היציאה שלו נקבע, בהתאם, לאוקטובר אלא שהגילוי כי הבמאי והשחקן הואשם בעבר באונס, סיבך אותו ואת סרטו בצרות יח"צניות קשות. הוא היה אמור לחגוג בטורונטו. עכשיו הוא יצטרך לכפות על עצמו שתיקה.

 

נייט פארקר ב"הולדת אומה" (מתוך הסרט) (מתוך הסרט)
נייט פארקר ב"הולדת אומה"(מתוך הסרט)
 

ובמה עוסקים שאר הסרטים בעלי הגוון הכהה יותר? שלושה מהם פונים לעומק היבשת השחורה, עיבודים לסיפורים אמיתיים ונעשו על ידי במאיות: "A United Kingdom" של אסנטה הוא דרמה היסטורית על סיפור אהבתם של מלך בוטצואנה (דיוויד אוילואו) ואזרחית בריטית (רוזמונד פייק) על רקע הלחץ ממשטר האפרטהייד שבדרום אפריקה השכנה. "מלכת קיטווה" של נאיר בכיכובה של לופיטה נ'יונגו הקנייתית מתאר את גילויה של נערה מאוגנדה כאמנית שחמט מצטיינת. "The Journey Is The Destination" של יוז מלווה את מסעו של האמן והאקטיביסט דן אלדון (בן שנצר) לאורכה ולרוחבה של אפריקה.

 

"Loving" של ניקולס שייזכר אולי בתודעה הישראלית בעיקר כסרט שבדרך אליו צולמה מירי רגב על השטיח האדום בפסטיבל קאן, ומשכה את כל תשומת הלב – של עצמה ושל פמלייתה. הוא משחזר את סיפור אהבתם של ריצ'רד ומילדרד לאבינג – לבן ושחורה שהתחתנו בווירג'יניה של סוף שנות ה-50, נאסרו על נישואי התערובת הללו וגרמו לשינוי בחוקי ארצות הברית. המשפט של בני הזוג בא לסיומו ב-1967 – עת כיהן בבית הלבן לינדון ג'ונסון, הנחשב לחלוץ בתחום זכויות האזרח ולו מקדיש רוב ריינר את סרטו "LBJ" בכיכובו של וודי הארלסון בתפקיד הנשיא.

 

בסרטו של ריינר מופיעה השחקנית קים אלן בדמות ג'קי אונסיס-קנדי. בדרמה ההיסטורית של פאבלו לראין הצ'יליאני, "ג'קי", מגלמת את אלמנתו האבלה של הנשיא קנדי נטלי פורטמן, ויש המייעדים לה זכייה נוספת באוסקר השחקנית הטובה. היא מפגינה את כישוריה גם בצרפתית בדרמה "פלאנטריום" של רבקה זלוטובסקי. הבמאים הוותיקים ג'ים שרידן ("בשם האב") וג'ונתן דמי ("שתיקת הכבשים") יציגו את הפרויקטים החדשים שלהם בבכורות. שרידן את "The Secret Scripture" בו מככבים רוני מארה וג'ק או'דונל כצעירים מאוהבים בבית חולים לחולי נפש. דמי מציג את הדוקו המוזיקלי שלו שמתעד את ג'סטין טימבלייק ו-The Tennessee Kids בהופעה.

 

במאי ותיק נוסף שחוזר ובגדול הוא אוליבר סטון שזכה בעבר באוסקר על "פלאטון" ו"נולד בארבעה ביולי" ויציג בבכורה בטורונטו את "המרגל סנודן" המהלל את אדוארד סנודן (בגילומו של ג'וזף גורדון לוויט) והמהלך האמיץ לחשיפת מערכי המעקב החודרניים של הסוכנות לביטחון לאומי - אירוע מכונן בקדנציה השנייה של הנשיא ברק אובמה. אירוע נוסף מהקדנציה הראשונה לכהונתו שהגיעה אל המסך הגדול הוא הפיצוץ באסדת הקידוח במפרץ מכסיקו שגרמה לנזק אקולוגי עצום ולמותם של 11 אנשי צוות. הבמאי פיטר ברג שיחזר את מהלך העניינים ב"Deepwater Horizon" (כך כונתה אסדת הקידוח) בו מככבים מארק וולברג, קייט הדסון וקורט ראסל. הקרנת הבכורה של סרט האסונות הזה שקרה באמת תתרחש בטורונטו.

 

ג'וזף גורדון לוויט ב"המרגל סנודן" ()
ג'וזף גורדון לוויט ב"המרגל סנודן"
 

בתוכנית יש כמובן גם דרמות סנטימטליות אישיות יותר כמו "לה לה לנד" המדובר של דמיאן צ'אזל בכיכובם של ריאן גוסלינג ואמה סטון כמוזיקאי ושחקנית שמתאהבים בצל אורות הניאון של לוס אנג'לס. הנופים הפסטורלים של מסצ'וסטס שבצדה השני של ארצות הברית הם הרקע ל"מנצ'סטר על הים" של הבמאי קנת' לונרגן, שעלילתו סובבת סביב גבר צעיר שנאלץ לקחת תחת חסותו את בן אחיו שהלך לעולמו. בסרט שזכה לשבחים כבר בפסטיבל סאנדנס מככב קייסי אפלק בתפקיד הראשי, ומעמדת המפיק משגיח עליו בן הדוד הרחוק מאט דיימון. גם מישל וויליאמס מופיעה פה, וכמו פורטמן – גם היא עומדת בפני תצוגת תכלית בטורונטו עם סרט נוסף בכיכובה "Certain Women" של קלי רייכרט.

 

ויש מי שרואה גם ב"נורמן" של יוסף סידר מועמד אפשרי לאוסקר - לא, לא כנציג ישראל לקטגוריה הזרה, אלא כסרט דובר אנגלית. הקומדיה הפוליטית של הבמאי הישראלי, בכיכובם של ריצ'רד גיר וליאור אשכנזי זוכה לפרופיל תקשורתי גבוה. ההקרנה בטורונטו מגיעה אחרי הבכורה בפסטיבל טולרייד בקולורדו, אך מעידה על תשומת הלב שמקדישים לו בארצות הברית.

 

ליאור אשכנזי וריצ'רד גיר ב"נורמן" ()
ליאור אשכנזי וריצ'רד גיר ב"נורמן"

 

"נורמן" מוביל רשימה מפוארת של סרטים ישראלים חדשים שיוקרנו בטורונטו. אבי נשר יציג את סרטו החדש "החטאים" בבכורה ובו סיפורן של שתי אחיות (בגילומן של ג'וי ריגר ונלי תגר) בין ישראל לאירופה. אמיל בן שמעון יספק הצצה לירושלים ב"ישמח חתני", בכיכובן של אוולין הגואל ואורנה בנאי, בו קבוצת נשים נאבקת בהתחרדות שכונת מגוריהן. סרט הבכורה של מייסלון חמוד "לא פה, לא שם" בהפקת שלומי אלקבץ יביא למסך בקנדה את סיפורן של שלוש נשים פלסטיניות-ישראליות השוכרות יחדיו דירה בתל אביב. "סופת חול" של עלית זקצר מגיע לטורונטו עם רקורד מכובד משלל פסטיבלים, אך טורונטו הוא אחד היוקרתיים שבהם. "טהורה לעד" הדוקומנטרי של מאיה זינשטיין יוקרן גם הוא ויציג את הפנים הפחות נעימים של קהל אוהדי בית"ר ירושלים. גם סרטה הקצר של אור סיני "אנה" מצא לעצמו פינה בתוכניית הקצרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים