שתף קטע נבחר

כבשו את הפסגה: היישוב שבו מרוויחים הכי הרבה

כ-1,800 איש גרים ביישוב הקהילתי כפר האורנים שתושביו מרוויחים את השכר הממוצע הגבוה ביותר לשכירים בישראל. היישוב החילוני שעקף בדירוג את סביון נמצא בתחומי מועצה אזורית בנימין והוקם על ידי יוצאי יחידות קרביות. תושביו מספרים על הערבות ההדדית שבולטת בו: "כל שבת מגיע ליישוב מירושלים ניצול שואה ערירי ומתארח אצל משפחה. אותנו מעניין האושר, לא העושר"

זהו היישוב שבו השכירים מרוויחים הכי הרבה בממוצע בישראל: בדירוג הביטוח הלאומי שפורסם השבוע, הגיע למקום הראשון היישוב הקהילתי כפר האורנים שסמוך למודיעין ונמצא בתחומי מועצה אזורית בנימין. 19,332 שקל מרוויחים בממוצע כ-1,800 תושבים ביישוב שעקף השנה בדירוג את סביון שנמצא במקום השני.

 

אליק רם (60), בעלים ושכיר בחברת הייעוץ הארגוני "מנהלים על הבמה", מתגורר ביישוב כבר 15 שנה ומספר כי הדירוג של הביטוח הלאומי הפתיע מאוד את התושבים. "זה לא משהו שחושבים עליו בכפר האורנים. מדובר ביישוב חילוני למרות שהוא שייך למועצה אזורית בנימין. מה שמייחד את היישוב שהוקם על ידי עמותה של יוצאי יחידות קרביות היא הערבות ההדדית שקיימת ותחושת הקהילתיות. רוב האנשים כאן הם בגילאי 40-50 והיישוב מונה כ-550 משפחות".

כפר האורנים (צילום: דרור בר, כפר האורנים) (צילום: דרור בר, כפר האורנים)
כפר האורנים(צילום: דרור בר, כפר האורנים)

 (צילום: דרור בר, כפר האורנים) (צילום: דרור בר, כפר האורנים)
(צילום: דרור בר, כפר האורנים)

 

רם, אחד החברים בוועד שמפעיל את היישוב מספר כי הוא שונה משאר היישובים במועצת בנימין גם בגלל האופי והמגוון של האוכלוסייה. "בהיבט הפוליטי למשל, אם ניקח באופן גס סטטיסטיקה של מצביעי המועצה נגלה היא רובה נוטה למרכז ימינה. ואילו כאן הרוב הוא מרכז שמאלה כך שאנחנו מאוד שונים משאר המועצה".

 

רם מסביר כי השונות באה לידי ביטוי גם בניהול השוטף ביישוב. "אנחנו מפעילים ועד שעושה כמעט את הכל עם גיבוי של המועצה. רוב מי שחבר בוועד עושה זאת בהתנדבות למעט מספר אנשים שמתוקצבים ממיסי היישוב, בצורה הזאת הצלחנו להקים כאן בית ספר ותנועת האיחוד החקלאי שמאוד משמעותית עבור הנוער. למרות תוצאות השכר המחמיא, צריך לזכור שמדובר בשכירים בלבד וייתכן שביישובים אחרים שהיו במקומות גבוהים יותר יש פשוט יותר עצמאיים. בנוסף אנחנו בכלל לא מתעסקים בזה. אותנו מעניין האושר ולא העושר".

 

 (צילום: דרור בר, כפר האורנים) (צילום: דרור בר, כפר האורנים)
(צילום: דרור בר, כפר האורנים)

 (באדיבות ועד כפר האורנים. צילום: לארי לייבוביץ) (באדיבות ועד כפר האורנים. צילום: לארי לייבוביץ)
(באדיבות ועד כפר האורנים. צילום: לארי לייבוביץ)

 (צילום: ועד כפר האורנים) (צילום: ועד כפר האורנים)
(צילום: ועד כפר האורנים)

 

כל שבת מתארח ביישוב ניצול שואה ערירי

גם שבי מדזיני (52), מטפלת באומנות פסיכוטרפיסטית במכללה האקדמית לחברה ואומנויות בנתניה מדגישה את הערבות ההדדית ביישוב. "אנחנו מאוד ערבים זה לזה ויש כאן המון פרוייקטים מיוחדים. למשל כל שבת מתארח ביישוב ניצול שואה ערירי שמגיע מירושלים. כל פעם משפחה אחרת מארחת וזה יוצא מן הכלל. בנוסף במקרים חלילה של מוות או מחלה אנחנו נרתמים מיד".

 

מדזיני שמתגוררת ביישוב 15 שנה מציינת כי תוצאות הסקר של הביטוח הלאומי הפתיעו גם אותה. "לתפוס אותנו כיישוב עם עשירים זו לא ממש המציאות. יש כאן המון אנשים רגילים ואם תלך ברחובות לא תראה אחוזות. אני חושבת שיש כאן חינוך להישגיות במובן של ערכים ורצון להצליח, אבל לא במובן של הכסף. יש כאן משפחות שהמצב שלהן לא בשמיים בכלל, אך יש בהחלט רצון להצליח ולהשיג את הדברים בצורה ערכית. ואם לכל אלו נוסיף את הטבע הנהדר שעוטף את היישוב - אז מקבלים מתכון למקום שלו שנותן אפשרות להצליח".

 

התפלגות שכר השכירים לפי צורת היישוב בסקר שערך ביטוח לאומי לשנת 2014 מראה, כי השכר הממוצע ביישובים העירוניים הלא יהודיים הוא נמוך בכ-31.2% מהשכר הממוצע בישובים עירוניים יהודיים. השכר הממוצע הגבוה ביותר נמדד לשכירים המתגוררים נמצא כאמור בכפר האורנים (19,332 שקל), בסביון (19,026 שקל) ובשמשית (18,362 שקל). השכר הנמוך ביותר נמדד אצל השכירים תושבי ג'סר א-זרקא (5,573 שקל), ביר הדאג' (5,690 שקל) ועמנואל (5,701 שקל).

 

בסקר גם מפורטים נתונים על ההכנסה הממוצעת של העצמאים. בשנת 2014 הסתכמה ההכנסה הממוצעת לחודש בשנה של העובדים העצמאיים ב-9,567 שקל, גידול נומינאלי של 1.2% לעומת השנה הקודמת. ההכנסה השנתית של העצמאים גבוהה בכ-13% מהשכר הממוצע המקביל לשכירים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות ועד כפר האורנים. צילום: לארי לייבוביץ
כפר האורנים
באדיבות ועד כפר האורנים. צילום: לארי לייבוביץ
מומלצים