שתף קטע נבחר

פניית הפרסה של פייסבוק: "ילדת הנפלם" העירומה לא תצונזר

תמונה היסטורית ובה ילדה וייטנאמית שבורחת אחרי הפצצה הוסרה מהרשת החברתית. לאחר מחאה ציבורית שהגיעה עד ראש ממשלת נורבגיה ושער עיתון שהאשים את מארק צוקרברג בניצול כוחו לרעה, בהנהלה התחרטו: "נפעל לאפשר את חופש הביטוי לצד שמירה על קהילת המשתמשים שלנו"

האם כל תמונת עירום של ילד אינה ראויה לפרסום? בפייסבוק חשבו שכן, צנזרו, חטפו אש - ולבסוף חזרו בהם. אחרי מחאה שסחפה את נורבגיה וגלשה גם למדינות אחרות, פייסבוק פרסמה הודעה שבה הודתה כי אין כל פסול בפרסום תמונה בעלת חשיבות היסטורית, המציגה ילדה בעירום מלא.

 

הסיפור החל כאשר טום אגלאנד, כתב בעיתון הנורבגי המוביל אפטנפוסטן, העלה לפייסבוק כתבה אותה פרסם בעיתון שכללה שבע מהתמונות המשפיעות בהיסטוריה - ובהן התמונה הקשה והמפורסמת שבה נראית קים פוק, ילדה וייטנאמית בת 9, שנמלטת עירומה ובוכייה לאחר הפצצת נפלם. תמונה שזיכתה את הצלם הוין קונג אוט בפרס הפוליצר.

 

התמונה זוכת הפוליצר (צילום: AP) (צילום: AP)
התמונה זוכת הפוליצר(צילום: AP)

בהחלטה מעוררת מחלוקת, ברשת החברתית הפופולרית הסירו את התמונה ואת הפוסט של הכתב, בטענה כי התמונה אינה עומדת בתנאי השימוש של פייסבוק - זאת הואיל ומדובר בעירום חזותי של ילדה. בנוסף לכך, אגלאנד הושעה מפייסבוק.

 

ההחלטה החלה להכות גלים ולמאבק נרתמו בכירים במערכת הפוליטית בנורבגיה, כולל ראש הממשלה הנורבגית ארנה סולברג, שפרסמה בעמוד הפייסבוק שלה פוסט מחאה בצירוף התמונה המצונזרת. בפייסבוק לא ויתרו ומחקו גם את הפוסט והתמונה של סולברג. פוסטים דומים נמחקו גם מחשבונותיהם של אחרים במערכת הפוליטית בנורבגיה, שביקשו להצטרף למחאה.

 

הפנייה הישירה לצוקרברג בעמוד הראשי של העיתון (צילום: AP) (צילום: AP)
הפנייה הישירה לצוקרברג בעמוד הראשי של העיתון(צילום: AP)

בשלב זה, בהנהלת פייסבוק עדיין סירבו להיכנע ובתגובתם הרשמית אמרו כי "בעוד אנו מכירים בעובדה שמדובר בתמונה איקונית, קשה ליצור אבחנה בין תמונה כזו של ילדה עירומה לבין תמונות אחרות דומות".

 

תגובה זו רק החריפה את קולות ההתנגדות: ראש הממשלה סולברג שיגרה מכתב אל מארק צוקרברג, וגם העורך הראשי של העיתון שכתבתו החלה את הסערה פרסם על השער מכתב פומבי למייסד פייסבוק. במכתב האשים העורך את צוקרברג בניצול לרעה של כוחו כ"עורך המשפיע ביותר בעולם": "אני מאוכזב, מתוסכל ולמעשה אני אפילו פוחד ממה שאתה עומד לעולל לדמוקרטיה העולמית".

 

פוסט המחאה של ראשת ממשלת נורבגיה (צילום מסך: פייסבוק)
פוסט המחאה של ראשת ממשלת נורבגיה(צילום מסך: פייסבוק)

 

לבסוף, לאחר לחץ הולך וגובר שכלל מאמרי הזדהות בעיתונים חשובים ברחבי העולם ובהם הניו יורק טיימס, החליטו בפייסבוק לעשות פניית פרסה ולהחזיר את הפוסט ואת התמונה של כתב העיתון הנורבגי. "אחרי ששמענו מהקהילה שלנו, החלטנו לבחון שוב אם התמונה המדוברת עומדת בתנאי הקהילה שלנו. תמונה של ילדה עירומה בדרך כלל מפרה את תנאי הקהילה ובמדינות מסוימות אפילו נחשבת כפורנוגרפיית ילדים.

 

"במקרה הזה, אנחנו מכירים בחשיבות ההיסטורית והעולמית של התמונה, אשר צרבה רגע חשוב מאוד בהיסטוריה. בגלל חשיבותה של התמונה, הערך שלה גבוה במידה משמעותית מהערך של ההסרה שלה. לאחר שבחנו שוב את הנושא, הוחלט כי ניתן יהיה לשתף את התמונה כבר בימים הקרובים, ואנחנו נמשיך לעשות מאמצים לשפר את תנאי השימוש שלנו כדי שנוכל להמשיך ולאפשר את חופש הביטוי לצד שמירה על קהילת המשתמשים שלנו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"ילדת הנפלם" הכניעה את פייסבוק
צילום: AP
מומלצים