שתף קטע נבחר

האיראנים לא הגיעו למכה ועלו לרגל בעיראק

המתיחות בין איראן לסעודיה מונעת מהאיראנים לעלות השנה למכה, ומאות אלפים הגיעו לעיר כרבלא שקדושה לשיעים. האיראנים, שמחכים כמה שנים בשביל ויזה למכה, מניחים שיגיעו לעיראק גם בשנה הבאה וכועסים

המוני שיעים איראנים שלא יכולים לעלות למכה בעקבות המתיחות בין טהרן לסעודיה הגיעו בסוף השבוע לעיר כרבלא בעיראק הקדושה לשיעים. הסכסוך בין סעודיה לאיראן מונע מהאיראנים לקחת חלק בטקסי מצוות החג', ומאות אלפים מהם בחרו לעלות לקראת חג הקורבן לקברו של האימאם חוסיין, אחד מהאתרים הקדושים ביותר לשיעים.

 

"אני מצפה שמספר עולי הרגל יגיע למיליון, כ-75% מהם איראנים", אמר עדל אל-מוסאווי, שעובד באתר. לא כל האיראנים שהגיעו לקבר חוסיין תכננו לנסוע למכה, אך 64 אלף איראנים שכבר סגרו את הנסיעה לסעודיה הגיעו בסוף השבוע לעיר בעיראק.

מחוץ למסגד האימאם עבאס בכרבלא (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחוץ למסגד האימאם עבאס בכרבלא(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
מבחינה דתית ביקור בקברו של האימאם חוסיין לא משמעותי כמו העלייה למכה הקדושה - אחת מחמשת יסודות האיסלאם - אך השיעים שהגיעו מאיראן מספרים שבכרבלא הם "מרגישים יותר בנוח" מבמכה. "כרבלא נורמלית בשבילנו. אנחנו מגיעים לכאן כל הזמן. השנה חסמו לנו את הדרך למכה ואף אחד לא יכול לנסוע", אומר שוקרולה, אחד מעולי הרגל שהגיעו מאיראן. "זאת החובה שלנו לבוא לפה. זאת מדינה איסלאמית. זה טוב".

 

בשנה שעברה נמחצו למוות במכה 2,300 עולי רגל - 464 מהם איראנים. טהרן האשימה את סעודיה ברשלנות ובכישלון לחקור כהלכה את ההאסון, ולנקוט צעדי בטיחות לקראת העלייה לרגל השנה. המתיחות בין הצדדים עלתה, והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי קרא למשפחת המלוכה הסעודית "מקוללת ושטנית". המופתי הגדול של סעודיה, השייח עבד אל-עזיז אל א-שייח, השיב כי "האיראנים לא מוסלמים".

עולים לרגל בעיראק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עולים לרגל בעיראק(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

מתפללים במכה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתפללים במכה(צילום: רויטרס)

"הסכסוך האיראני-סעודי גרם לאיראנים להגיע לכרבלא כדי לבקר בקבר האימאם חוסיין", אמר מוסאווי. "בשביל השיעים זה שווה כמו 70 חאג'". בשביל העיר, שנמצאת 80 ק"מ דרום-מערבית מבגדד, ההמונים שעולים לרגל אינה תופעה יוצאת דופן. "הכנו את התחבורה, המגורים והאבטחה. אנחנו יכולים להתמודדעם זה", אמר המושל עקיל אל-טורייחי.

 

בזמן שההמונים עולים לרגל במכה, האיראנים שהגיעו לעיראק עדיין לא רגועים. "בשנה שעברה, כמה אנשים נהרגו שם מכל העולם?", שואל שוקרולה. "סעודיה הרגה את כולם, אבל אף אחד לא

עשה להם כלום". נסירה, איראנית מהעיר אהוואז, עדיין לא ביקרה במקרה וצופה שהביקור החלופי בכרבלא יכול להפוך להרגל.

 

"באיראן, עולי הרגע משלמים כדי לקבל ויזה ולנסוע לחאג'. אנחנו באיראן מחכים הרבה זמן כדי לקבל את הסיכוי לנסוע. זה יכול לקחת בין 10 ל-15 שנה", היא מספרת. "אז הצעתי שנלך ליום ערפה (יום הצום שלפני החג) בכרבלא. אם אנחנו בכרבלא, בית האלוהים, זה יכול להיחשב לנו בתור חג'. אז בשנים הבאות אנחנו נגיע לכרבלא - מה אפשר לעשות?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"נגיע גם בשנה הבאה"
צילום: AFP
מומלצים