שתף קטע נבחר

מה עושים עם כאבי צירים? העצות של המיילדות

כולם נותנים המון עצות לקראת הלידה, אבל החלטנו לשמוע מאלו שהכי קרובות ליולדות. 6 מיילדות נותנות את הטיפים שלהן להתמודד עם הלחץ והכאבים, וגם מספרות על סיפורי לידה בלתי נשכחים

במשך תקופת ההריון אנחנו עוברות בדיקות אולטרסאונד, סוכרת, מעקב טיפת חלב, רופא נשים, מדברות אל העובר שלנו, אוכלות שוקולדים כדי שירקוד בבטן (בשביל העובר, כן? לא בשבילנו), ואז מגיע רגע האמת, רגע הלידה, חוויה שיכולה להיות שלילית או חיובית, כזו שנזכור תמיד. כיצד, אם בכלל, ניתן להתכונן לקראת הרגע החשוב, להקל על הצירים ולהכין את הגוף והנפש לקראת הלידה? שוחחנו עם מיילדות מבתי חולים שונים כדי לשמוע את העצות הטובות ביותר שלהן וגם על סיפורי לידה בלתי נשכחים.

 

1. לא להקשיב לסיפורי לידה נוראים

"נסו לנטרל סיפורי לידה נוראים שקרו לאחרות, כדי לא להעצים את הפחד", אומרת אורנה פלד, אחות אחראית חדר לידה, בית חולים לנשים, בילינסון. "בנוסף, לפני הלידה חשוב להקפיד על פעילות גופנית. צריך לזכור כי לידה היא כמו פעילות גופנית ממושכת: אנחנו לוחצות, מפעילות את האגן ואת שרירי הבטן. נדרש הרבה מאמץ כדי להוציא את היילוד".

 

פלד מסבירה: "אם לא נכין את הגוף היטב, מבחינת השרירים, הגוף יהיה חלש במהלך הלידה. לנשים שמתורגלות לעשות כושר, מומלץ להמשיך לעשות זאת. אלו שפחות, מומלץ לעשות פילאטיס, יוגה, שחייה, הליכה עם בן הזוג, והנה, הרווחנו גם זמן זוגי. פעילות גופנית אף עוזרת לשיפור מצב הרוח. בנוסף, חשוב להקפיד על תזונה נכונה. לאישה שאוכלת טוב, רמות הברזל שלה תקינות ויש לה יותר כוח ללדת".

 

עוד על הריון ולידה:

- כשישראלים פוגשים הריונית

- הסיכונים האמיתיים של לידות בית

- מה קורה בהריון אחרי גיל 35

 

2. מגע ומים

"ידע מחזק את הביטחון, לכן חשוב ללמוד על תהליך הלידה - מה עוברת האישה ומה קורה לעובר. התייעצו עם אנשי מקצוע, תבינו לקראת מה אתן הולכות, תראו שהבנתן נכון, כדי שבמהלך הלידה המושגים יהיו ברורים", אומרת אורה סופרין, מיילדת, בית חולים אסף הרופא.

 

בנוסף, מדגישה סופרין את חשיבותו של בן הזוג במהלך הלידה. "אישה לא צריכה הרבה. היא מתכנסת בעצמה, עם הכאב. בן הזוג יכול לעזור בליטוף, החזקת יד ועיסוי. הוכח מדעית כי מגע מקנה תחושת ביטחון, מעלה את רמת האוקסיטוצין ואנדרופין שיש בגוף, מספק תמיכה נפשית ורגשית במהלך הלידה".

 

- יש דרך להקל על כאבי הצירים?

"מים מפחיתים 70 אחוז מהכאב, הם נעימים ומפעילים אנרגיה, שכן האישה עומדת במקלחת ונמצאת בתנועה. בנוסף, ישנו מכשיר טנס אשר מקל במהלך ציר. הוא מבוסס על גלים חשמליים, עושה ויברציות על הגב. הוא לא נמצא בבית חולים אך אפשר להשאיל אותו מיד שרה למשל".

 

לידה עם או בלי אפידורל? צפו:

 

 

3. גז צחוק

גומר בן משה, אחות אחראית בחדר לידה בבית החולים רמב"ם אומרת שגז צחוק יכול להקל על כאבי צירים. "הוא אינו פולשני, גורם לתחושת סחרור, הרפייה ולא משפיע על התינוק. הייתה יולדת שהיא והמשפחה בכו מצחוק לאורך הדרך עד שהתינוק יצא".   

 

- מה עוד כדאי לקחת בחשבון לפני הלידה?

"אני מאמינה כי יש קשר בין התזונה שלנו לאופי הלידה. חשוב להקפיד על תזונה בריאה ומגוונת, לזכור שאנחנו לא אוכלות בשביל שניים, ולא צריך לאכול בכמויות כפולות. התזונה משפיעה על איכות העור ועל הרקמות שלנו.

 

"אני מאמינה בקשר בין גוף ונפש. חשוב ליולדת להתכונן לקראת הלידה, לבוא עם אג'נדה ותוכנית לידה, להבין מה תפקיד הצירים, לנסות לשבור את הקשר בין חרדה ופחד לבין הציר הבא. בלידה ישנם משתנים רבים שחוברים יחדיו ועל חלק נכבד ליולדת אין שליטה, לכן עליה לגלות גמישות במהלך הלידה ולכן גם התקשורת עם המיילדת חשובה".

 

- איזו חויית לידה זכורה לך במיוחד?

"לפני כמה שנים הגיעה יולדת בלידה שלישית עם פתיחה של 4 ס"מ. הבעל הוקפץ לעבודה לפגישה קריטית. הייתי בטוחה שיפספס את הלידה. האישה הייתה רגועה, הסתדרה וטיפלה בעצמה. חלפו כמה שעות, הבעל הגיע וכל מהלך הלידה התהפך ובן רגע היא ילדה.

 

"האישה פשוט חיכתה לו, הקפיאה הכל עד שיחזור. זה היה ברור שהיא חייבת את הבעל, הוא תומך, הוא האחד שלה, הוא הביטחון, היא מתחשבת בו והוא בה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

4. לתאם ציפיות עם המיילדת 

"מוכנות ללידה היא לגמרי בראש", אומרת נטע טפליץ, מיילדת בבית חולים לניאדו. "אנחנו מכירות את עצמנו הכי טוב שיש, ולכן כדי להקל על הכאב כל אישה צריכה להתחבר לעצמה ולפלא בתוכה, לעשות כל מה שיחזק את האמונה הפנימית והדרך שלה להקל על הכאב. לזכור כי כל בחירה היא לגיטימית, כל עוד היא מתאימה ליולדת".

 

טפליץ ממליצה: "כשאת מגיעה לחדר לידה, היי קשובה למיילדת, סמכי עליה, על המקצועיות שלה. בעיקר, חשוב לעשות תיאום ציפיות. שתפי אותה בתוכנית הלידה, ברצונות האמיתיים שלך, האם יש דברים שאת חוששת מהם, האם קרו דברים בלידות קודמות שהיית רוצה לשנות, טראומות קודמות. נכון, לא קל להיפתח בן רגע, אך שיתוף פחדים וחסמים יעזרו למיילדת להבין אותך, למצוא דרכים לעזור לך ללדת בצורה הטובה ביותר, לעזור לך ליצור חווית לידה נעימה ולהקל על הכאב".

 

זכורה לך חווית לידה עוצמתית במיוחד?

"באחת הלידות הגיע זוג מקסים, צעיר מאוד. האישה בחרה ללדת בלידה טבעית בלי אפידורל. מבחינה דתית אסור היה לבעל להיות נוכח במהלך הלידה ולכן כדי לתמוך באשתו הוא עמד מחוץ לחדר הלידה ובמשך חמש שעות שר לה בקולו היפה שירים של שולי רנד ואביתר בנאי. זה היה מאוד מרגש".

 

5. להתמקד בצדדים החיוביים

"הגישה שלי כמיילדת היא שעל האישה להתמקד בצדדים החיוביים, ולא משנה באיזו דרך תבחר ללדת" מסבירה שרה נתנזון, מיילדת בבית חולים מעייני הישועה. "אם נתמקד בדבר ספציפי: כן או לא הספקנו לקחת אפידורל, היו או לא היו קרעים, האם הצלחנו להניק מיד לאחר הלידה, אנו עלולות להיות מאוד מתוסכלות. אני מאמינה שלידה זו אומנות וגם אם לא זכית ללידת החלומות, החוויה יכולה להיות חיובית כי בסוף את אישה מדהימה שילדת. בזמן הלידה קשה להפעיל חשיבה חיובית, ולכן מראש צריך להתכונן לכך שלידה היא דבר דינאמי ולהגיע מוכנה עם גישה חיובית, שלא משנה מה יקרה, התוצאה היא החשובה".

 

- שתפי בחווית לידה מיוחדת

"הייתה לי יולדת בלידה מספר 12, כל הלידות הקודמות היו רגילות אבל הפעם, לא הייתה התקדמות גם אחרי פתיחה מלאה. רגע לפני שהיא נכנסה לקיסרי ביקשתי מהרופא חמש דקות אחרונות. האישה, שהבינה שהיא תקועה, החליטה שהיא משנה את המצב, היא הצליחה לעמוד, למרות האפידורל והמכשור הרפואי שהייתה מחוברת אליו ואחרי ארבע דקות ילדה. בסוף היא זכרה שהיא מלכה ולא את הקשיים שעברה עד שהתינוק יצא".

 

6. בסוף שוכחים את הכאב

"קצת קשה להתכונן לקראת כאב בצירים", מסבירה ורדה מרגלית, אחות אחראית, חדר לידה שיבא. "המזל שנשים שוכחות את הכאב. אישה צריכה להכיר את עצמה ואת הסיבולת שלה לכאב. אם סף הכאב נמוך, יכול להיות שיהיה לה קשה להתמודד עם צירים. אני מאמינה כי יולדת שמאמינה בכוח והיכולת ללדת, תצליח לעשות זאת לא משככים. מומלץ לכבות טלפונים, להודיע למלווה כי יעדכן את המשפחה בבוא הזמן, להתייעץ בכל דבר עם הצוות ובעיקר לא לגרום ללחץ סביב היולדת ולעזור לשמור על אווירה רגועה בחדר הלידה". 

 

 

 

  







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תשכחי לעשות תאום ציפיות עם המיילדת
צילום: shutterstock
מומלצים