שתף קטע נבחר

השקרים שמוכרים לכן בהריון

אז מה האמת? רופאים מספרים: לפעמים נשים עוברות בדיקות מיותרות, אין צורך במוניטור נשימה לתינוק, מכיוון שהוא עלול לעשות את הפעולה ההפוכה ולהיות מסוכן. וגם - כדאי שתוציאו את מגני הראש מהמיטה של ילדיכם

כל מי שיש לו ילדים מכיר את זה היטב: אין ציפייה גדולה יותר מהציפייה לקראת הילד הראשון. החלומות, החרדות, הדאגות והתקוות - הכל נדחס לתוך תשעה חודשים שבהם אנחנו מבטיחים שלא נחסוך מהילד או הילדה דבר. זו בדיוק הסיבה שהורים בתקופת ההריון הם הלקוחות האידיאליים. אנחנו יכולים להיות הצרכניים הכי שקולים בעולם, אבל כשזה מגיע לקטן או לקטנה שמתפתחים בבטן, אנחנו מוכנים לשלם כמעט הכל.

 

היקף בדיקות ההריון שמבוצע בישראל הוא מהגדולים בעולם המערבי, באופן שגם רופאים מודים שהוא לעיתים רבות "מופרז". על פי דוקטור אלדד קטורזה, המתמחה ברפואת נשים ובהדמיית עוברים, העלויות עשויות להגיע גם ל-50 אלף שקלים עבור בדיקות שאינן נמצאות בסל, ולדבריו "לא תמיד יש צורך בכך".

 

 

מאחורי התופעה הזו שעולה להורים הרבה מאוד כסף ומלווה גם בחששות רבים, מסתתרות מספר סיבות. אחת המרכזיות שבהן היא החשש של הרופאים לגבי עתידם האישי. כך למשל אומרת פרופ' דרורית הוכנר צלניקר, מנהלת מחלקת נשים ויולדות בבית החולים הדסה הר הצופים: "חוץ מלדאוג לחולה, אני גם רוצה לדאוג לשלומי. אני לא רוצה שיתפסו אותי פתאום שלא סיפרתי על בדיקה". עוד היא מוסיפה, כי גם היא נאלצת להיות "חלק מהרופאה המתגוננת".

 

"אין צורך במוניטור נשימה"

כמובן שאחרי שלב ההריון, יש גם את תעשיית המוצרים לתינוקות וחבילות הלידה - ממזרונים ועד צעצועי התפתחות ועגלות. העלות הכוללת מגיעה לאלפי שקלים אולם הניסיון של הורים ותיקים, כמו גם המלצות של מומחים, מראה שחלק גדול מהמוצרים הללו מיותר.

 

כך למשל מסבירה דוקטור ענת שץ, מנהלת מרפאת השינה לילדים בשערי צדק ויו"ר העמותה למניעת מוות פתאומי בתינוקות, מדוע לדעתה אין צורך במוניטור נשימה, מוצר שהפך להיות חלק כמעט חיוני בחבילת הלידה, כדי למנוע מוות בעריסה: "רובם של המוניטורים מבוססים על חיישן שעובד על תנועה. ברגע שנפסקת תנועת הגוף החיישן מתריע על הפסקת נשימה. אולם במצב של הפסקת נשימה חסימתית - התוצאה היא שתנועות בית החזה דווקא מתגברות והמוניטור לא יתריע בזמן".

 

דוקטור שץ מסבירה גם מדוע מגני הראש והנחשושים שנמצאים כמעט בכל מיטת תינוק ושמומלצים בחנויות כאביזר בטיחות חיוני, לא רק שאינם נחוצים בכלל במיטת התינוק, הם אף עלולים להוות סכנה לתינוק. בין אם מתוך חשש שיחסמו את דרכי הנשימה שלו ובין אם מתוך חשש שיובילו להילכדות של ראש התינוק בין המגנים לבין מיטה: "ההמלצה החד משמעית היא להשכיב תינוק לישון על מיטה ריקה".


הכתבה המלאה תשודר הערב (ג'), אחרי המהדורה המרכזית בערוץ 10, בתוכנית "עושות חשבון", בהנחיית לינוי בר גפן וסיוון קלינגבייל





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא תמיד יש צורך בכל הבדיקות
צילום: shutterstock
מומלצים