שתף קטע נבחר

ח"כ כבל: "תקלה פשוטה וישראל תהיה בעלטה"

כך אמר יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל בכנס גז טבעי. "ההסכם עם חברת החשמל הוא הסכם גרוע וצריך שמבקר המדינה יפתח בחקירה איך אפשרנו את זה בכלל". פרופ' איתן ששינסקי: "בעולם מחיר הגז ירד, אצלנו הוא עלה"

"ישראל חייבת לעשות חשבון נפש בתחום הגז הטבעי כי היא מדשדשת בפעולתה". כך אמר היום (ג'), יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, בכנס גז טבעי של לשכת המהנדסים והאדריכלים שהתקיים באוניברסיטת בר אילן. "מתווה הגז הוא לא הסיבה לכך. למדינה פשוט אין ראייה מרחבית ומערכתית כיצד הדברים האלה צריכים לפעול".

 

כבל תקף בכנס את מדיניות הממשלה: "הציבור לא מרגיש את מהפכת הגז. 60 אחוז מתצרוכת החשמל בישראל היא באמצעות חיבור לגז. האם מישהו מאיתנו מרגיש את העובדה הזו? המדינה הצהירה כי תהיה השפעה ישירה על יוקר המחייה. האם הוא בכלל ירד? אין פה ראייה לטווח ארוך. אמרו שב-2020 הכל ייפתר אבל זה לא קורה. יש צינור אחד בלבד שמספק את אותם 60 אחוז ואנחנו אחרי כבר כל הריבים של מתווה הגז. יכולה להיות תקלה פשוטה שנובעת מכשל הנדסי ואנחנו נהיה בעלטה".

 

"ההסכם עם חברת החשמל גרוע"

ח"כ כבל תקף גם את ההסכם עם חברת החשמל: "ההסכם עם חברת החשמל הוא הסכם גרוע וצריך שמבקר המדינה יפתח בחקירה איך אפשרנו את זה בכלל. האזרחים משלמים על זה מחיר כבד וכל הנס הגדול שקוראים לו גז מתבטל. ככל שהזמן עובר בונים על הזיכרון הקצר של כולנו וזה לא מתקבל על הדעת. אתם חושבים שב-2020 ההסכם עם חברת החשמל ייפתח? זה מילים בעלמא. ב-2020 נמצא את עצמנו בסיפורים אחרים. יש מישהו שנהנה מאוד מאוד, ומי שהיה אמור ליהנות – לא נהנה בכלל". 

תחנת כוח אורות רבין חדרה (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
תחנת כוח אורות רבין חדרה(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

הוא סיפר כי לפני שנה מדינת ישראל תבעה שוועדת הכלכלה תעביר בחקיקת בזק את חוק חיבור מפעלים לגז. "לקחתי על עצמי את האתגר והוועדה עבדה לילות כימים כדי להוציא זאת לפועל. שנה עברה ונכון לרגע זה כ-25 מפעלים מחוברים. 135 ממתינים והשאר עוד יכולים לחלום. זה דבר שאיננו מתקבל על הדעת. לא מדובר רק בעניין רגולטורי. הערבוב של הרגולציה עם ביורוקרטיה הוא אסון, אי אפשר להתמודד עם הביורוקרטיה. אם הייתה רגולציה כמו שצריך – כנראה קריסת החניון ברחוב הברזל בתל אביב לא הייתה מתרחשת. נכון לרגע זה כולנו מוצאים את עצמנו מפסידים גדולים בסיפור של הגז שיביא איתו את התשואה המיוחלת – וזה רחוק להתממש".

 

הוא הוסיף: "המדינה שמה רגליים לכל מה שקשור לאנרגיה חלופית ומתחדשת, בין אם מדובר בטורבינת רוח בודדת או באנרגיה סולארית. העולם דוהר ואצלנו יש מיטב מוחות שיודעים לתת מענה. לצערי אני לא עוסק בשאלות האלה בוועדת הכלכלה בכלל, אין שום גישה אופוזיציונית לתחום".

 

"דה פקטו מונופול"

פרופ' איתן ששינסקי גם כן התארח בכנס וסיפר על השתלשלות הוועדות שעמד בראשן ועל הבעיה המרכזית של מתווה הגז: "הבעיה הבסיסית של המתווה היא ההסכם של חברת החשמל - הוא יוצא דופן. אין מדינה אחרת בעולם שבה מחירי הגז מוצמדים למדד מחירים לצרכן של ארה"ב פלוס אחוז אחד. זו הנוסחה של ההסכם עם חברת החשמל. כשבעולם מחיר הגז ירד בשנים האחרונות, אצלנו בהתאם לשיטת ההצמדה הזו מחיר הגז עלה. יש חלון ב-2020 לפתוח את ההסכם בין חברת החשמל לנובל ודלק. ב-2020 חייבים להגיע לנוסחה אחרת של ההסכם של חברת החשמל עם הזכיינים העיקריים".  

פרופ' איתן ששינסקי (צילום יוני רייף, באדיבות לשכת המהנדסים והאדריכלים) (צילום יוני רייף, באדיבות לשכת המהנדסים והאדריכלים)
פרופ' איתן ששינסקי(צילום יוני רייף, באדיבות לשכת המהנדסים והאדריכלים)

 

הוא ציין כי הוועדה לא עסקה במבנה הענף לאחר שאומץ דוח ששינסקי 1 ב-2011. "עלתה השאלה האם יש כאן מונופול - זה דה פקטו מונופול. השאלה אם הוא מנצל את מעמדו כדי לגבות מחיר גבוה יותר - התשובה היא כן. המתווה היה אמור לטפל במבנה הענף וגם במחירים וההנחה הבסיסית שלו הייתה להגיע למסקנות בהסכמה עם החברות הזכייניות. זה כבל את המדינה. אני זוכר שמנכ"ל נובל אנרג'י אמר דאז - ציפינו ל-25 אחוז תשואה. נשארנו עם 18-19 אחוז וזה הכי טוב שהיה לנו בעולם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
אסדת קידוח לוויתן
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים