שתף קטע נבחר

צילום: AP

אבו מאזן ספד לפרס: "היה שותף לשלום"

אחרי שפורסמה הודעה עניינית בלבד, הנשיא הפלסטיני שיגר איגרת תנחומים למשפחתו של הנשיא התשיעי שהלך לעולמו. באיגרת כתב אבו מאזן כי פרס היה שותף ל"שלום של אמיצים", יחד עם ערפאת ורבין". ואיך הגיבו בחמאס ובחיזבאללה?

 

פרס ואבו מאזן בכנס בירדן בשנה שעברה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פרס ואבו מאזן בכנס בירדן בשנה שעברה(צילום: רויטרס)

סוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית WAFA, שכפופה ישירות לראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן, פרסמה בשעות הבוקר (ד') הודעה עניינית על מותו של הנשיא התשיעי שמעון פרס.

 

עם זאת, זמן קצר אחר כך ההודעה הוסרה והושבה לאחר כמה דקות עם תוספת שבה הוזכרו הפעולות "התוקפניות" שביצע פרס לטענת הפלסטינים. בהודעה הפלסטינית לא הוזכרו מאמציו של פרס להשיג שלום וגם לא החתימה על הסכמי אוסלו, שפרס היה אחד מאדריכליה יחד עם יצחק רבין וראש הרשות הפלסטינית דאז יאסר ערפאת.

 

מאוחר יותר פרסמה הסוכנות הפלסטינית הרשמית כי אבו מאזן שיגרת איגרת תנחומים למשפחת פרס. אבו מאזן הביע באיגרת את צערו על מותו של פרס וציין בה כי הוא היה שותף ל"שלום של אמיצים" יחד עם יאסר ערפאת וראש הממשלה המנוח יצחק רבין.

 

אבו מאזן ציין עוד כי פרס השקיע מאמצים רבים להגעה לשלום בר קיימא בין ישראל לפלסטינים מאז הסכמי אוסלו ועד הרגע האחרון של חייו.

 

לאורך העשורים האחרונים, פרס לא היה דמות מוערכת במיוחד בקרב הפלסטינים, בניגוד ליצחק רבין לדוגמה. פרס נתפס בעיניהם כמי שאחראי באופן ישיר לכמה אירועים גדולים מאוד שגבו את חייהם של פלסטינים וערבים, כמו מבצע "ענבי זעם" בלבנון שיצא אל הפועל בזמן כהונתו כראש ממשלה, והקמת מפעל ההתנחלויות. גם פועלו בהקמת הכור בדימונה עשה את שלו בקרב דעת הקהל הפלסטינית ולא באור חיובי. בניגוד לדימוי הישראלי של אדם שרדף ופעל רבות למען השלום, פרס נתפס בעיני רבים מהפלסטינים כפושע מלחמה ולא פחות מזה.

הכותרת ב"אל-מנאר" של חיזבאללה ()
הכותרת ב"אל-מנאר" של חיזבאללה

"מת אחד ממייסדי ישראל". הכותרת באל-מיאדין המזוהה עם חיזבאללה ()
"מת אחד ממייסדי ישראל". הכותרת באל-מיאדין המזוהה עם חיזבאללה

הדיווח בסוכנות הידיעות הסורית בעברית ()
הדיווח בסוכנות הידיעות הסורית בעברית

בביטאון חמאס הזכירו שפרס היה מאדריכלי הסכם אוסלו, אבל לא הסתירו את שמחתם על דבר מותו. דובר חמאס סמי אבו זוהרי אמר כי פרס היה האחרון בשורת ישראלים שייסדו את הכיבוש. "העם הפלסטיני שמח. זו סופה של היסטוריית הכיבוש ותחילתו של תהליך היחלשות", אמר אבו זוהרי לסוכנות הידיעות AP.

 

בתקשורת הערבית מדווחים בהרחבה על מותו של פרס, אבל בצורה אינפורמטיבית בעיקר. בשעה האחרונה החלו להופיע יותר כתבות על תולדות חייו. בעיתון הירדני "א-ראי", למשל, פרסמו כתבה על תחנות חייו מסוכנות הידיעות הצרפתית. ברשת "אל-מנאר" של חיזבאללה פרסמו כתבה באתר שלהם על "האב הרוחני של תוכנית הגרעין הציונית".

 

שדרנית ב"אל-מנאר" עשתה קישרה בין מותו של פרס ליום שבו מת גם נשיא מצרים, גמאל עבד אל-נאצר וצייצה: "ביום השנה ה-46 למותו של ג'מאל עבד אל-נאצר מת פרס. מה רב ההבדל בין שתי המיתות? נאצר נולד בתוכנו כל שנה. באשר לפרס, הוא יישכח שכן העולם טוב יותר בלי הפושעים".

 

גם במצרים עוקבים מקרוב אחר מותו של פרס. באתר האינטרנט של "אל-אהראם" פורסמו שלוש ידיעות שקשורות למותו של הנשיא התשיעי. באחת הידיעות פורסמו ציטוטים מסוכנות הידיעות הגרמנית מפי גורמים פלסטיניים שדיברו על תהליך השלום והאשימו אותו בכישלונו.

 

בכלי התקשורת הערביים הגדולים כמו אל-ג'זירה, אל-ערבייה, סקיי ניוז בערבית ובאתרים של אל-ג'זירה ואל-ערבייה באנגלית פורסמו ידיעות שהפכו לידיעה הראשית בדף הבית של אתרי החדשות.


פורסם לראשונה 28/09/2016 10:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : מארק ניימן, לע"מ
פרס עם אבו מאזן
צילום : מארק ניימן, לע"מ
מומלצים