שתף קטע נבחר

"הרגשה מדהימה שיש מישהו בשבילי". המשפחות שמארחות חיילים בודדים בחג

משפחת אוד מגבעת זאב כבר חיתנה חיילים שהתארחו אצלה לאורך השנים. משפחות בן חורין ואברהמי מבית זרע עושות ארוחות משותפות בימי שישי. וגיא ואודי לוקחים חלק בפרויקט של זוגות מהקהילה שמאמצים חיילים. צה"ל מכיר ב-6,700 חיילים בודדים - כך ייראה ראש השנה שלהם

 

 

 

הבית של החיילים. משפחת אוד מגבעת זאב ()
הבית של החיילים. משפחת אוד מגבעת זאב
 

ישי שוקרון מוגדר על ידי צה"ל חייל בודד חסר עורף משפחתי. הוא עזב את בית הוריו כשהיה בן 16, ובגיל שבו חבריו התאהבו, העריצו מוזיקאים וקנו גאדג'טים, הוא נאלץ לדאוג לעצמו. הוא התגורר בפנימייה ובסופי שבוע התארח אצל ידידה בבאר שבע. לאחר שסיים את לימודיו התיכוניים עבר מכינה קדם צבאית בבית רימון ושובץ לשירות בבא"ח הנחל. כחייל בודד הוא זכאי ללינה בבית החייל, ובראש השנה ישהה לראשונה אצל משפחה מארחת.

 

"זה מצד אחד מאוד מביך ומסקרן, אבל מצד שני זה נותן הרגשה טובה שיש מישהו מאחוריך", הוא אומר. "אתמול אם המשפחה שמארחת אותי שלחה לי הודעה ושאלה אם יש משהו שאני אוהב ורוצה לחג כדי שיוכלו לפנק אותי. גם אם בחיים לא פגשתי אותם זה פשוט נותן הרגשה מדהימה שהם שם".

 

צה"ל מכיר בכ-6,700 חיילים כבודדים. מחציתם נחשבים חיילים בודדים מובהקים - שעלו לארץ ללא הוריהם - וכמחצית חיילים חסרי עורף משפחתי: שמשפחתם לא תומכת בהם או מכירה בהם.

 

בחגים היעדר המשפחה מורגש יותר מתמיד, אבל למרבה השמחה משפחות רבות נרתמות לאירוח. ארגוני הסיוע לחיילים מבהירים שבדרך כלל יש יותר משפחות מתנדבות מאשר חיילים המעוניינים באירוח.

ישי שוקרון. מביך ומסקרן (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
ישי שוקרון. מביך ומסקרן(צילום: דובר צה"ל)

בשכונת גבעת זאב בירושלים מכירים את משפחת אוד כבית המאמץ של החיילים הבודדים. האבא ציקי, גמלאי של הסוכנות היהודית, יחד עם רעייתו ושני בניו, מקפידים לאמץ חיילים בודדים כבר יותר מ-20 שנה. "השבוע הגענו לטקס החינה לקראת חתונתו של אחד החבר'ה שלנו בתור ההורים שלו, וביום שישי אנחנו מגיעים לתספורת הראשונה של בנו של אחד החיילים שאימצנו. את אשתו, גם היא חיילת בודדה, הוא הכיר אצלנו", מספר ציקי.

 

אחד החיילים שהמשפחה נהגה לארח היה מייקל לוין ז"ל, שנפל במלחמת לבנון השנייה ועל שמו יזם ציקי בשיתוף עם הוריו בית לחיילים הבודדים. לוין עלה במיוחד מארה"ב כדי להתגייס לצה"ל ושובץ כלוחם בחטיבת הצנחנים. בקיץ 2006 הוא טס לבקר את משפחתו ולאחר כמה ימים של חופשה נודע לו על פרוץ המלחמה. הוא קיצר את חופשתו ומיהר לחזור לשרת עם היחידה שלו. הוא נפל בקרב בכפר עיתא א-שעב בגיל 21.

 

"אהבתי את מייקל", אומר ציקי בצער. "קיבלתי את הבשורה בסמס מחבר שלו כשהייתי בדרך לבקר פצועים ברמב"ם. אני עצמי הייתי בטראומה, אבל נדרשתי להיות משענת של עשרות חיילים בודדים. מייקל תמיד אמר שחיילים צריכים עוד מקום, לא רק להיפגש בפארק או בפאב, אלא מקום לעשות בו קידוש וימי הולדת יחד. לאחר מותו הקמנו יחד עם הוריו מרכז על שמו לחיילים בודדים".

 

גם בחג הקרוב יתארחו בבית משפחת אוד לא מעט חיילים בודדים: "יש לנו השנה שני חיילים מרוסיה, זוג חיילים בודדים שהכירו אצלנו והיום הם כבר משפחה, ובחור שיצא מהחברה החרדית והוא לפני גיוס. לחו"לניקים יש המון מערכות שעוטפות אותם, אבל ליוצאי החברה החרדית הרבה יותר קשה. יש להם יכולות אישיות אבל הם חייבים הרבה מאוד עזרה".

 

שישי על המרפסת בקיבוץ

משפחת בן חורין מקיבוץ בית זרע נוהגת לאמץ בכל סוף שבוע חיילים בודדים, וכך גם שכניהם, משפחת אברהמי. לשתי המשפחות יש מרפסת משותפת שעליה נערכות ארוחות השבת המשותפות.

על המרפסת של משפחת בן חורין בבית זרע ()
על המרפסת של משפחת בן חורין בבית זרע

ורד בן חורין הכירה את בעלה רענן לפני 30 שנה בקיבוץ ולהם ארבעה בנים. שניהם עובדים בקיבוץ, וכשהציעו למשפחות בית זרע לאמץ חיילים בודדים הם מיד נרתמו למשימה. "באוגוסט שנה שעברה התחלנו לאמץ שני חיילים מארצות הברית שעלו לארץ בשביל להתגייס לצה"ל", אומרת ורד.

 

"גם לשכנים שלנו, חנהל'ה ושמשון אברהמי, יש שני חיילים. בימי שישי בערב אנחנו אוכלים יחד. אם אנחנו לא נמצאים - הם לוקחים אליהם את החיילים שלנו, ולהיפך. עכשיו הם נמצאים בבוסטון ומתארחים אצל משפחתו של אחד החיילים. בהתחלה היה לי קצת קשה כי האנגלית שלי לא שוטפת, אבל החיבוק בתחילתו ובסופו של כל מפגש דיבר בעד עצמו".

 

את החג יעבירו בני משפחת בן חורין ושני חיילים אצל אמה של ורד בפתח תקווה. "נפתח שולחן גדול ונחגוג ביחד", היא מסכמת.

 

אל תסבך אותי עם חמותי

לפני שבע שנים התחתן אודי לדרגור בקנדה עם בחיר לבו גיא. מאז הם החליטו להרחיב את משפחתם והביאו בהליך פונדקאות בארה"ב את בתם הבכורה תום.

אודי וגיא לדרגור, עם תום והתאומים אדם ונועה (צילום: ליאור שניידר) (צילום: ליאור שניידר)
אודי וגיא לדרגור, עם תום והתאומים אדם ונועה(צילום: ליאור שניידר)

"אחרי שנה רצינו שלתום תהיה אחות או אח לשחק איתם, וכך נולדו ילדינו התאומים אדם ונועה", מספר אודי, יועץ שיווק לסטארטאפים ויו"ר עמותת אבות גאים. "פנו אליי חברים והציעו שנגדיל את מעגל המשפחות המארחות בחג ומיד רתמנו את האבות הגאים למהלך.

אני חושב שזה חלק מתהליך התבגרות של הקהילה, כי אנחנו עוסקים במאבקים שקשורים לעתים בחיים ומוות ויש גם הזדמנויות לעשות דברים יפים כאלה. במשפחות שלנו יש את אותם כלים ורוחב לב לעשות את זה כמו בכל משפחה אחרת".

 

את ארוחת החג תחגוג המשפחה יחד עם חייל בודד מאנגליה אצל אמו של גיא, חמותו של אודי. "אנחנו נחגוג בצפון ונשמח לארח חיילים נוספים שירצו. חוה, אימא של גיא, מארחת את כולנו בכל טוב".

 

- מה תאכלו בחג?

"ארוחה מסורתית מזרח-אירופית. מהגפילטע פיש ועד לכבד הקצוץ וכל מה שיש ברשימה שהוציא את שמנו לשמצה בקרב העדות עם האוכל הטעים באמת. אבל אל תסבך אותי עם חמותי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משפחת בן חורין מארחת בקיבוץ בית זרע
מומלצים