שתף קטע נבחר

צילום: AP

9 מספידים ו"אבינו מלכנו": נפרדים מאחרון הנפילים

ב-9 בבוקר תחל הלווייתו של הנשיא התשיעי פרס. אובמה, שהמריא באיחור קל עקב סופה בוושינגטון, יישא הספדים לצד ביל קלינטון, עמוס עוז ושלושת ילדיו של פרס. זהו לוח הזמנים, אלו הכבישים שייחסמו. ynet יעביר שידור ישיר ממסע הלוויה

 
פרידה אחרונה מאחרון הנפילים: הנשיא התשיעי שמעון פרס יובא הבוקר (יום ו') למנוחות בטקס ממלכתי בחלקת גדולי האומה בהר הרצל בירושלים. נשיא ארצות הברית ברק אובמה יספיד אותו לצד הנשיא לשעבר ביל קלינטון, הסופר עמוס עוז ושלושת ילדיו של פרס. ynet יעביר הבוקר את ההלוויה במלואה בשידור ישיר.

 

טקס ההלווייה של פרס יתנהל בשני חלקים. החלק הראשון, בהשתתפות 5,000 איש, יהיה טקס הפרידה שייערך ברחבת קבר הרצל, שם יונח ארונו של פרס ויינשאו ההספדים. בחלק השני, טקס הקבורה בחלקת גדולי האומה שבו ייאמרו התפילות, ישתתפו 500 איש בלבד.

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמור להיות הנואם התשיעי והאחרון בטקס ההלוויה, אך סערה בוושינגטון עלולה להוביל לדחייה קלה בהגעתו. המסוק שאמור היה להטיס אותו מהבית הלבן לשדה התעופה אנדרוז בוושינגטון לא קיבל אישור המראה בשל מזג האוויר הסוער והנשיא נסע לאנדרוז במכונית, לפני שהמריא. מועד הנחיתה המשוער בישראל הוא ב-8:20 בבוקר, אך עקב אותה סופה ועיכוב - עלולה להיות דחייה קלה. מנתב"ג ייצא אובמה לירושלים ובשעות אחר הצהריים המוקדמות, אחרי ההלוויה, הוא ימריא בחזרה לארצות הברית.

  

  

 

נרות לזכרו. כ-50 אלף חלקו כבוד לפרס (צילום: גטי אימג'ס)  (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
נרות לזכרו. כ-50 אלף חלקו כבוד לפרס (צילום: גטי אימג'ס)

 (צילם: EPA) (צילם: EPA)
(צילם: EPA)

נושאים את ארונו של פרס, אמש ברחבת הכנסת (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
נושאים את ארונו של פרס, אמש ברחבת הכנסת(צילום: GETTYIMAGES)
 

אובמה ממריא לישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה ממריא לישראל(צילום: AFP)

הסופה בוושינגטון הביאה לעיכוב בהמראתו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הסופה בוושינגטון הביאה לעיכוב בהמראתו(צילום: AFP)

גם ראש ממשלת קנדה המריא לישראל. ג'סטין טרודו (צילום: AP) (צילום: AP)
גם ראש ממשלת קנדה המריא לישראל. ג'סטין טרודו(צילום: AP)

פרט לאובמה יספידו את פרס נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת יולי אדלשטין, נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון, הסופר עמוס עוז ושלושת ילדיו של פרס - צביה (ציקי) ולדמן, יוני פרס וחמי פרס. בנוסף, הזמר דוד ד'אור ישיר, לבקשת פרס בצוואתו, את "אבינו מלכנו".

 

דובר הבית הלבן מסר כי אובמה הוזמן לנאום בהלוויית פרס והנאום שיישא נכתב בשעות אלו ויהיה מבוסס על ההודעה האישית שפרסם הנשיא ביום מותו של פרס. הוא הדגיש כי בהתראה קצרה אורגנה נסיעת הנשיא, שהחליט להגיע להלווייה כדי לכבד את החיים ואת המורשת של פרס עמו עבדה ארצות הברית במשך שנים לחיזוק הברית בין שתי המדינות. הוא מסר כי במשלחת עם הנשיא יהיו חברי קונגרס משתי המפלגות.

 

ההלוויה עצמה, שאותה ינחה גלעד עדין, תחל ב-9 בבוקר, אז ייכנסו לחלקת גדולי האומה בהר הרצל - שם ייטמן פרס - ראשי מדינות ומשלחות מחו"ל. חצי שעה לאחר תחילת טקס הפרידה יגיעו למקום הנשיא ריבלין, ראש הממשלה נתניהו, יו"ר הכנסת אדלשטיין ונשיאת בית המשפט העליון מרים נאור. לאחר שעדין יישא דברי פתיחה, יגיע שלב ההספדים ובסיומם אמירת הקדיש, כניסת משמר הכבוד לבמה ולקיחת הארון.

 

הדלקת נרות זיכרון ברחבת הכנסת בירושלים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הדלקת נרות זיכרון ברחבת הכנסת בירושלים(צילום: גיל יוחנן)
 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

וגם בכיכר רבין בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
וגם בכיכר רבין בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)
 

ב-11:15 צפוי להסתיים טקס הפרידה, ואז המשפחה והמנהיגים יילכו אחר הארון אל חלקת הקבר.  כחצי שעה לאחר מכן יורד הארון לקבר ויינשאו תפילות "והוא רחום", "צידוק הדין", ו-"סתימת הגולל". הרב הראשי לצה"ל יאמר תהילים, ולאחר אמירת קדיש יתפלל החזן הראשי לצה"ל את תפילת "אל מלא רחמים". בהמשך יונחו הזרים. 

 

בחלק הראשון ישתתפו 5,000 איש ובכללם סגל א' המורחב, האח"מים מחו"ל ומוזמנים של מרכז פרס לשלום. בחלק השני ישתתפו רק 500 איש, בהם סגל א' מצומצם והמשלחות מחו"ל. המשטרה אוסרת על הטסת רחפנים באזור הלוויה בשל הסיכון הביטחוני. המפכ"ל רוני אלשיך חשף במסיבת עיתונאים כי בוצעו מעצרי מנע לפני ההלוויה, כולל של יהודים.

 

אמש המשיכו המונים לחלוף על פני ארונו של פרס, שמוצב ברחבת הכנסת. יו"ר ועדת סמלים וטקסים, השרה מירי רגב, החליטה להאריך את שעות פתיחת הכנסת בפני הציבור הרחב עד 23:00. כ-50 אלף איש חלפו אתמול על פני ארונו של הנשיא התשיעי. 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

במקביל, עשרות פעילים מצעירי מפלגת העבודה הדליקו הערב נרות זיכרון בכיכר רבין בתל אביב לזכרו של פרס. יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג, הגיע גם הוא למקום והדליק נר זיכרון.

 

הגעת ראשי המדינות להלוויה הובילה לשינויים רבים בהסדרי התנועה בכבישים הבינעירוניים, פרט לחסימת בתוך ירושלים. הבוקר, עד השעה 9:00, כביש 1 חסום לתנועה לחלוטין בשני הכיוונים.

 

כביש 1 ייחסם לשני הכיוונים גם בתום ההלוויה, בין 12:30 ל-14:00. במשטרה ביקשו מהנהגים לא להגיע כלל לכביש 1, המחבר בין תל אביב לירושלים, ואמרו כי נוכח חסימתו ההרמטית של כביש 1 לשני הכיוונים צפויים בשעות אלו עומסי תנועה כבדים בכבישים 6, 431, 38 ו-443.

 

 

שורת האח"מים שתגיע להלוויה מכל רחבי העולם כוללת 90 משלחות מ-70 מדינות, 11 ראשי ממשלה, 20 שרי חוץ, מלך אחד ודוכס אחד. הראשון להגיע היה נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון, שנחת אתמול בבוקר בנמל התעופה בן גוריון. קלינטון הגיע לארץ במטוסו הפרטי של איש העסקים חיים סבן. בראש המשלחת האמריקנית הרשמית יעמוד נשיא ארה"ב אובמה, שיגיע לארץ עם מזכיר המדינה ג'ון קרי והיועצת לביטחון לאומי סוזן רייס. בנוסף יגיעו, בין היתר, מלך ספרד פליפה השישי, נשיא צרפת פרנסואה הולנד, ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ושר החוץ הבריטי בוריס ג'ונסון.

 

ההיעדרות של הרשימה המשותפת

בהלוויה ישתתף גם ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן, שיעמוד בראש משלחת של ארבעה בכירים פלסטינים. ממדינות ערב יגיעו שר החוץ המצרי סאמח שוכרי וסגן ראש הממשלה הירדני ג'וואד אל ענאני.

 

לעומת זאת, ברשימה המשותפת הבהירו אתמול כי אין בכוונת חברי הכנסת של המפלגה להשתתף בהלוויה. במפלגה ציינו כי החליטו על המהלך בעקבות מעשים שנקט פרס בעברו. בסיעה אף הגדירו את ההיעדרות הגורפת כהחרמת הטקס.

 

"הזיכרון של פרס בציבור הערבי הוא אחר מהנרטיב שדובר בו בימים האחרונים, ואני מבין שמסרים מורכבים כאלה קשים לשמיעה רגע לאחר פטירתו של אדם", ציין יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה. "לזכות פרס של שנות ה-90 יש שתי נקודות חיוביות וחשובות בהליכה לשלום תוך בניית שותפות עם נציגי הערבי. אחר כך 90 אחוז מהציבור הערבי הצביעו לו, אבל יש לנו התנגדות חריפה לביטחוני סט של הכיבוש ובניית ההתנחלויות, שהביא את הגרעין למזרח התיכון ולצערי גם כנשיא בחר לתמוך בנתניהו ובמדיניותו".

 

בתוך כך, אתמול העבירו אסירים ביטחוניים פלסטיניים מכלא מגידו מכתב להנהלת בית הסוהר, שבו הם מביעים השתתפות בצער על פטירתו של פרס. בכלא שוהים כאלף אסירים שמשתייכים לפתח, חמאס והג'יהאד האיסלאמי.

 

על המכתב שנחתם בידי דובר הפתח בכלא מגידו, רביע אבו ליל, צוין כי "אנחנו ארגון כלא מגידו ודוברי הכלא מנחמים את הממשלה על פרידתו של הנשיא לשעבר שמעון פרס. אנחנו, כל בני העולם, מכבדים את איש השלום". בשירות בתי הסוהר הופתעו מהמכתב וציינו כי "זה איחוד נדיר ויוצא דופן בין הפלגים הפלסטיניים השונים".


פורסם לראשונה 29/09/2016 21:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
נרות לזכרו של פרס
צילום: מוטי קמחי
מומלצים