שתף קטע נבחר

שלום, אבל לא בכל מחיר. מה צופן עתיד קולומביה

הממשלה ומנהיגי המורדים שלפו את "הדרינקים והסיגרים" מוקדם מדי: בהפרש זעום ומפתיע, החליטו האזרחים לדחות את הסכם השלום ההיסטורי - ולנשיא אין תוכנית מגירה. הפסקת האש תישמר בינתיים, אך על סנטוס לבחור בין ה"קטסטרופה" שהיא חזרה לשולחן המו"מ לבין להעביר את ההצבעה לקונגרס. מחנה ה"לא": "צריך לשפץ את ההסכם, הוא התחמקות מעונש"

לאחר התבוסה המהדהדת הלילה (ב') במשאל העם בנוגע להסכם השלום בין הממשלה הקולומביאנית למחתרת המורדים FARC, תושבי קולומביה מנסים להבין מה צפון העתיד למדינה מוכת המלחמות. במדינה הדרום-אמריקנית, כפי שגם קרה לאחר הצבעת ה"ברקזיט" בבריטניה, אין תוכנית מגירה להציל את ההסכם שהיה אמור להביא סוף לחצי מאה של אלימות קשה.

 

הנזק מההצבעה שנערכה אתמול במדינה עדיין מחלחל לאטו. במקום ניצחון מוחץ של שני שלישים מהקולות אל מול שליש, כפי שחזו הסקרים, אלו שהצביעו בעד הסכם השלום שהושג הפסידו בהפרש זעום – 49.8% אל מול 50.2%.

 

"לא אוותר עד הרגע האחרון". נשיא קולומביה, חואן מנואל סנטוס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לא אוותר עד הרגע האחרון". נשיא קולומביה, חואן מנואל סנטוס(צילום: AFP)

הן הנשיא חואן מנואל סנטוס והן מנהיגי מחתרת FARC, שהגיעו לנקודה הזו לאחר ארבע שנים מפרכות של משא ומתן, נשבעו להמשיך קדימה, ולא נתנו כל רמיזה לכך שהם מעוניים להמשיך במלחמה הקשה שהביאה למותם של יותר מ-220 אלף בני אדם ועקרה 8 מיליון מביתם.

 

"אני לא אוותר", אמר הנשיא סנטוס בנאום טלוויזיוני כדי לנסות להרגיע את הרוחות. "אני אמשיך את החיפוש אחר השלום עד הרגע האחרון של המנדט שלי".

 

 

שלפו את הדרינקים והסיגרים לפני הזמן

אך בשלב זה לא ברור איך סנטוס, מעמדתו הלא פופולרית בציבור, יכול להציל את ההסכם לנוכח ההפסד הפוליטי שספג. לעת עתה, הורה לצוות המשא ומתן שלו לשוב לקובה כבר היום כדי להיוועד עם מנהיגי FARC, שצפו בתדהמה בתוצאות לאחר שכבר הזמינו דרינקים וסיגרים באחד ממועדוני החוף האקסקלוסיביים ביותר בהוואנה.

 

משאל העם (צילום: MCT) (צילום: MCT)
משאל העם(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

"אנשי FARC מצטערים מעומק לבם שהכוח ההרסני של אלו שזורעים שנה ונקמה השפיעו על דעת העם הקולומביאני", מסר המפקד העליון של ארגון המורדים המכונה "טימוצ'מקו".

 

ההפסד של המדינה היה אף יותר מפתיע לאור העובדה שההסכם משך תמיכה ענקית ממנהיגים זרים, שבישרו בקול גדול כי מדובר בדוגמה לעולם כולו, שנלחם ללא הרף באלימות פוליטית ובטרור. ראשי מדינה רבים, וגם מזכ"ל האו"ם באן קי מון ומזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, נכחו במעמד חתימת ההסכם בין סנטוס לטימוצ'נקו לפני פחות משבוע בטקס חגיגי ומרגש.

 

כאשר הצפי לעתיד עדיין באפלה, כל עיני העולם, וכמובן קולומביה, מופנות לבוס לשעבר של סנטוס וליריבו הפוליטי הגדול ביותר – הנשיא לשעבר אלבארו אוריבה, האיש העוצמתי שהוביל את הקמפיין העממי נגד ההסכם. אוריבה הנזעם, ללא כל תמיכה של מכונת יחסי הציבור המשומנת של הממשל הקולומביאני, נתן קול למיליוני קולומביאנים, רבים מהם, כולל הוא עצמו, קורבנות של ארגון FARC. הוא ותומכיו הזדעזעו מסעיפי ההסכם בן ה-297 עמודים, שבמסגרתו יימנעו המורדים ממאסר אם יודו בפשעיהם, וכן יקבלו 10 מושבים בקונגרס, שיהיו מובטחים עד לשנת 2026.

 

הנשיא לשעבר אלבארו אוריבה. הוביל את הקמפיין העממי נגד ההסכם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנשיא לשעבר אלבארו אוריבה. הוביל את הקמפיין העממי נגד ההסכם(צילום: EPA)

אוריבה, בנאום שהכין מראש ונשא בעיר מדיין מיד לאחר פרסום התוצאות, קרא ל"הסכם לאומי גדול" והתעקש על "שיפוצים" שיבטיחו את כיבוד החוקה במדינה, כיבוד חברות מפעלים פרטיים וצדק ללא פטירה מעונש. עם זאת הוא לא פירט אם הוא יצטרף לסנטוס כדי לנסות ולהציל את ההסכם והפנה את מרבית החצים כלפי FARC, שלטענתו חייבים סוף לסחר בסמים ולסחיטה.

 

"רוצים שלום – אבל לא בכל מחיר"

"ההסכם כולו מלאה בהתחמקות מעונש", אמר ריקרדו ברנל, 60, שחגג את ניצחון מחנה ה"לא" בבירה בוגוטה. "כולנו רוצים שלום, אבל חייבים לעשות (בעסקה) כמה התאמות". בצדה השני של העיר התכנסו מאות באולם בית מלון. הם היו בטוחים שיחגגו שם יחד עם הנשיא סנטוס את הניצחון במשאל העם, ונותרו מיואשים.

 

7,000 לוחמי הגרילה של FARC לא צפויים לשוב לשדה הקרב בזמן הקרוב. לעת עתה, הסכם הפסקת האש בין הצדדים עומד בעינו.

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

אפשרות אחת העומדת בפני סנטוס היא להניע מחדש את המשא ומתן – משהו שהוא שלל בעבר, וראש צוותו אף אמר כי יהיה מדובר ב"קטסטרופה". הנשיא, שנותרו קצת פחות משנתיים לכהונתו, יכול גם לבקש לעקוף את הצבעת העם ולאשרר את ההסכם בקונגרס על ידי כינוס אסיפה מחוקקת – אפשרות שגם FARC וגם אוריבה הביעו בה תמיכה בעבר.

 

"יש פתגם סיני חכם שתמיד האמנתי בו, שלפיו צריך לחפש הזדמנויות בכל מצב. והנה כאן, יש לנו הזדמנות בפנינו, עם המציאות הפוליטית החדשה שבאה לידי ביטוי במשאל העם", אמר סנטוס הלילה לעיתונאים, לפני שירד במדרגות הארמון המלכותי אל עבר קבוצת תומכים שהניפו דגלים לבנים המסמלים שלום.

 

אך לכנס יחדיו את סנטוס ואוריבה עשויה להיות משימה אף קשה יותר מלהגיע להסכם שלום עם FARC. סנטוס כיהן כשר ההגנה תחת אוריבה, כאשר השניים פעלו יחדיו עם ארצות הברית כדי להניס את אנשי FARC לקצה הג'ונגל, אך השניים לא שוחחו כבר שנים, ועסוקים לא מעט בהטחת עלבונות.

 

אחת הסיבות לתבוסה המפתיעה הייתה שיעור הצבעה נמוך – רק 37% מבעלי זכות ההצבעה אכן ניגשו לקלפי, סימן נוסף עבור אנליסטים שלא באמת הייתה התלהבות קולומביאנית סביב הסכם שאפתני. גשמים כבדים בעקבות הוריקן מת'יו המכה באזור גם לא סייעו להוציא את הבוחרים המתגוררים בחוף הקריבי – אזור שבו כוחה של הממשלה נחשב איתן והצבעת ה"כן" התעלתה על הצבעת ה"לא" בפער דו-ספרתי.

 

הקמפיין כולו חשף שסעים עמוקים מאוד בחברה הקולומביאנית, והוכיח כי גם אם ההסכם היה מאושר – עדיין הייתה דרך ארוכה ומתסכלת לעבור עד ליישום הסופי. הקולומביאנים מתעבים את ארגון FARC האלים, שבארה"ב אף הוכנס לרשימת ארגוני הטרור העולמיים, ורבים רואים בהסכם עלבון לקורנות הסכסוך בן 52 השנים.

 

"בסופו של דבר, השנאה כלפי FARC גברה על התקווה למען העתיד", סיכם ג'ייסון מרזק, מומחה לאמריקה הלטינית במועצה האטלנטית בוושינגטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אזרחית קולומביאנית המומה מהתוצאות
צילום: AFP
מומלצים