שתף קטע נבחר

הסוף למאבק: נשים יוכלו לטבול ללא בלנית

בכל המקוואות ייתלו הנחיות הקובעות כי אין לכפות נוכחות בלנית בשעת הטבילה, כך קובע חוזר שפרסם המשרד לשירותי דת, בעקבות מחאת הטובלות והמאבק המשפטי שניהלו - ובניגוד לעמדת הרבנות הראשית. הנחיה נוספת לבלניות: אין לתחקר את הטובלות על מעמדן האישי

עכשיו זה סופי: נשים יוכלו לטבול במקוואות הטהרה ללא נוכחות בלנית. מנכ"ל המשרד לשרותי דת, עודד פלוס, פרסם חוזר המחייב את המועצות הדתיות לשמור על פרטיות הטובלות, ולא להתנות את השימוש במקווה בצפייה של מפעילת המקום בנשים העירומות כדי לפקח על כשרות הטבילה.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

  • מיוחד: מפת יהודי העולם, התשע"ז

     

    ההנחיות החדשות גובשו בעקבות מחאת "תנו לטבול בשקט", שבמסגרתה ניהלו תנועת "ירושלמים" ומכון "עתים" מאבק ציבורי ומשפטי לשמירה על פרטיות הטובלות. הם עתרו לבג"ץ בעניין, ובאופן חריג התייצב היועץ המשפטי לממשלה לצדם ולא קיבל את העמדה המחמירה של הרבנות הראשית.

     

    קראו עוד בערוץ היהדות :

     

    תשובת המדינה, אפוא, הייתה כי אכן יש לאפשר לנשים לטבול כרצונן, כפי שמבקשים העותרים, וברבנות הבינו כי עליהם להגיע להבנות מולם על נוסח ההנחיות למפעילי המקוואות. לפני כמה ימים נחתם העניין בהסכמה, בית המשפט העניק לה תוקף של פסק דין – וכעת הופץ חוזר המנכ"ל.

     

    "על פי פסיקת הרבנות הראשית לישראל, טבילת אישה מחייבת נוכחות של בלנית", נכתב במסמך המחייב את המועצות הדתיות, "(אך) האחריות על כשרות הטבילה מוטלת על הטובלות עצמן". בהקשר זה הודגש כי "יש לכבד את פרטיות הטובלות", וזאת "מטעמים של צנעת הפרט".

     

    "במידה וטובלת מבקשת לטבול ללא נוכחות של בלנית או חברה כלל, אין למנוע זאת ממנה", קבע מנכ"ל המשרד לשרותי דת. "יש לתלות הנחיה זו בכניסה למקווה, וכן שילוט בדבר עמדת הרבנות הראשית בעניין טבילה ללא בלנית".

     

    הנחיה נוספת: הקץ לשאלות

    הנחייה נוספת היא כי "הבלניות מנועות מלשאול את הנשים המגיעות לטבול, שאלות בדבר מעמדן האישי (האם הן נשואות, רווקות וכיוצא בזה), ואין להתנות את האפשרות לטבול, במתן מענה לשאלות אלו".

     

     

    עד עתה נהגו בלניות לאסור על טבילת נשים פנויות – הן מחשש שבכך הן נותנות יד לקיום יחסי-מין שלא במסגרת נישואים, והן כדי למנוע שימוש במקוואות לשם עניינים שאינם קשורים לטהרת נידה. כעת הבהיר המנכ"ל כי אף שהמקוואות נועדו להעניק לציבור שירותי דת בתחום טהרת המשפחה בלבד, אין לתשאל ולתחקר טובלת על מעמדה האישי, משום צנעת הפרט. במקום זאת, יש להסתפק בשילוט בפתח המקווה כי "על פי פסיקת הרבנות הראשית לישראל, טבילת פנויות אסורה".

     

    יו״ר ארגון עתים, הרב ד״ר שאול פרבר, הגיב בסיפוק לפרסום חוזר המנכ"ל: ״אנו מברכים על החלטת הרבנות הראשית ומשרד הדתות להענות לרחשי הלב של אלפי נשים שמעוניינות לטבול במקווה, אך רוצות לעשות זאת לפי מנהגן".

     

    "סמלי הדבר שדווקא בעשרת ימי תשובה, שהם ימים של תיקון, מתבצע הפרסום שיתקן את המצב במקוואות עבור נשים רבות. ההצלחה הזו מעידה כי לא אבדה התקווה לתקן את שירותי הדת, כך שישקפו באופן מיטבי את הצרכים של החברה הישראלית תוך שמירה על ההלכה".

     

     

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים