שתף קטע נבחר

מפגינים ומציתים ספרים: סערה חינוכית בירדן

משרד החינוך בממלכה ההאשמית החליט לשדרג את תוכנית הלימודים, ולהוריד תכנים דתיים. המורים והשמרנים זועמים, ובהפגנות נטען כי מהספרים הושמטו פסוקי עידוד לג'יהאד וביקורת על היהודים. ובינתיים במצרים: תחרות יופי במעוז השמרני


 

בין שמרנות לליברליות. אחת הסוגיות הבוערות בימים אלה בירדן עוסקת בשינוי תוכנית הלימודים בממלכה ההאשמית ובספרי הלימוד בכל הכיתות. מדובר במהלך שמוביל משרד החינוך המקומי בתמיכת השלטון כדי לבצע רענון והתאמה של תוכנית הלימודים לרוח התקופה, וליתר דיוק ברקע המאבק באידיאולוגיה הקיצונית של ארגון ה"מדינה האיסלאמית".

 

השינוי, שמוצג על ידי השלטון כהליכה קדימה וכשדרוג מערכת החינוך בירדן, גרר מחאה סוערת על רקע מה שמכונה "ההתמערבות" של תוכנית הלימודים והפחתת תכנים הקשורים לדת האיסלאם או עם סממנים דתיים.

ספרי הלימוד החדשים נשרפו (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
ספרי הלימוד החדשים נשרפו(צילום: אלי סגל)

איגוד המורים הירדני מוביל את המחאה ונאחז ברוח גבית מהזרמים היותר שמרניים ובכללם תנועת האחים המוסלמים, שרק באחרונה הצליחה להכניס נציגים לפרלמנט ברבת עמון אחרי הפוגה ארוכה. "ברוח ובדם נפדה אותך איסלאם!", צעקו המפגינים בתחילת השבוע בהפגנה סוערת במיוחד מול בניין משרד החינוך בבירה. במהלך ההפגנה אף הוצתו ספרי הלימוד החדשים. מנגנוני הביטחון הירדניים הקיפו את המקום כדי למנוע הסתערות של המפגינים על משרד החינוך.

 

המפגינים דורשים לעצור את תהליך שינוי תוכנית הלימודים וספרי הלימוד ואף לפטר את שר החינוך מוחמד א-ד'ניבאת, שעומד במוקד הסערה. הפגנות דומות ביוזמת איגוד המורים נערכו במחוזות נוספים בממלכה. בנוסף למחאה ברחובות, כמה מורים החליטו להימנע מלימוד בספרים החדשים.

מחאת הספרים בירדן (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
מחאת הספרים בירדן(צילום: אלי סגל)

"מחקו פסוקי קוראן רבים במקצוע השפה הערבית וקוצרו שיעורים רבים במקצוע החינוך האיסלאמי", הלינו המוחים. שר החינוך א-ד'ניבאת ושר התקשורת, מוחמד אל-מומני, קיימו השבוע מסיבת עיתונאים שבה הדפו את הטענות בנוגע לתוכנית הלימודים. "השינויים לא פוגעים בדת האיסלאמית או בסוגיה הפלסטינית", הבהירו השניים ואף איימו לפתוח בהליכים משפטיים נגד מי שמצית את ספרי הלימוד החדשים.

 

המתנגדים לשינויים לא התרשמו מהאיומים. בין השאר הם טוענים כי מספרי הלימוד הושמטו גם פסוקים שמעודדים לחימה וג'יהאד, ופסוקים אחרים שמותחים ביקורת על היהודים ומעודדים לחימה נגדם. במקביל הם טוענים כי תמונות של נשים עם רעלה הוחלפו לטובת נשים בלי רעלה. מי שללא ספק ליבה את האווירה הוא סגן ראש ממשלת ירדן לענייני כלכלה, ג'וואד אל-ענאני, שאמר כי "תוכנית הלימודים בירדן מעודדת טרור". שר החינוך הירדני מיהר להבהיר כי הוא לא חושב כך ובכל זאת יש לרענן את תוכנית הלימודים.

 

יצוין כי גם במדינות ערב אחרות התגלעו באחרונה ויכוחים רבים על שינויים בתוכניות הלימודים ברקע הרצון להיאבק בקיצוניות הדתית. גם שמה של ישראל וגילויים שנתפסים כנורמליזציה (כמו מפה עם השם "ישראל" במקום "פלסטין") משתרבבים לאותם ויכוחים.

 

"מלכת היופי של הסעיד"

במצרים מצפים בדריכות רבה לאירוע לא שגרתי שיתקיים בעיר אסיוט בדרום המדינה: "תחרות מלכת היופי של הסעיד". הסעיד במצרים הוא האזור של ערי הדרום, שנחשב למעוז שמרני במיוחד ביחס לאזורים אחרים בארץ הנילוס. יחד עם זאת, אשת העסקים המקומית פאטימה בכר החליטה לעשות מעשה ולקיים את התחרות השנויה במחלוקת.  

המתמודדות ב"מלכת היופי של הסעיד" (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
המתמודדות ב"מלכת היופי של הסעיד"(צילום: אלי סגל)

"יש פה יופי מסוג אחר וזה לא רק היופי החיצוני שאני לא מדברת עליו. אני מדברת על היופי הפנימי של האישה. יש לנו נשים משכילות ומלומדות שממלאות משרות רבות", אמרה בכר והסבירה כי הרצון שלה לשנות את התפישה של אזורים אחרים במצרים ושל התקשורת על בנות הסעיד. "החלטנו לקיים את התחרות ולהשתתף מתוך הרצון להראות לאחרים את אסיוט ואת אזור הסעיד בצורה אחרת", אמרה אחת מהמשתתפות. אחרת אמרה כי גם נשים שעוטות רעלה יכולות להשתתף בתחרות כזאת.

 

250 נשים הציגו את מועמדותן לתואר הנכסף ורק 10 עלו לרגע האמת של התחרות שתתקיים בתחילת השבוע הבא. הקריטריונים להשתתפות היו די נוקשים. נשים בנות 18-35 בעלות כישורים גבוהים, שינון של חלקים מהקוראן והמסורות האיסלאמיות וגם תרומה ייחודית לחברה.

 

חרף אותם קריטריונים, שלא מודדים יופי חיצוני בלבד, קיומה של התחרות עוררה מחלוקת רבה ברשתות החברתיות וגם ברחוב של ערי הדרום. "זה עומד בניגוד למנהגים והמסורות שלנו", אמרו חלק מהגברים שהתראיינו לכלי התקשורת במצרים. אחרים אמרו כי לא היו מרשים לבנותיהם להשתתף בתחרות כזו. "יש נושאים חשובים יותר עבור האישה מאשר להתעניין ביופי שלה או להשתתף בתחרויות כאלה", אמר אחד מהם מול המצלמות.

 

נראה שיש מי שלקחו את האירוע בצורה קשה יותר. מארגנת התחרות וגם המתמודדות מספרות על איומים שקיבלו על חייהם. אך הן לפחות כרגע לא מתכוונות לוותר. נראה שלא משנה מי תהיה הזוכה ביום ראשון, עצם קיום התחרות בסביבה שמרנית שכזו הוא ניצחון בפני עצמו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל
ספרים במחלוקת
צילום: אלי סגל
מומלצים