שתף קטע נבחר

מחקר: ילדים עלולים לפתח הפרעות בדימוי הגוף מגיל שנתיים

מומחים בארה"ב מצאו כי דימוי גוף שלילי עלול להתחיל כבר אצל פעוטות ולגרום להפרעת אכילה. מומחה ישראלי: הקפידו על תזונה בריאה אך בלי להעליב את הילד או להשוות אותו לאחרים

חרדות מהשמנה כבר אצל פעוטות: מחקר חדש מוצא כי הפרעות בדימוי גוף עלולות להתחיל כבר בגיל שנתיים. מרבית ההורים משוכנעים שרק בגיל ההתבגרות מתחיל הילד בתפיסת מבנה גופו. אבל על פי חוקרים מאוניברסיטת אילינוי, חרדות ממבנה הגוף עלולות להתחיל הרבה קודם ולגרום להפרעות אכילה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

החוקרים מסבירים כי כבר בגיל שנתיים עד חמש מסוגלים הילדים להגיע להתפתות חברתית בה הם מתחילים להבין על עצמם בהשוואה לאידיאל הגוף ולילדים אחרים בסביבתם. החוקרים ראיינו 30 הורים, 29 אמהות ואב אחד, שהיו המטפלים העיקריים לילדיהם. אף אחד מההורים לא חש שעשה פעולה שתשפיע על דימוי הגוף של הילד, וכולם הופתעו מהרעיון כי הדבר עלול לעלות במוחו של הפעוט. 40% מההורים תיארו אינטרקציות שהצביעו על כך שהילד חושב כנראה על גופו, אולם אף אחד מהם לא ראה בכך סימן אזהרה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פרופ' ג'נט ליכטי ועמיתיה מצאו עוד כי 40% מההורים שהשתתפו במחקר לא זיהו סימנים המעידים על חרדה מדימוי גוף, ובהם התייחסות הילד למשקלו, הערכות על גודלו או משקלו, או חיפוש תגובות חיוביות לגבי צורתו החיצונית של הילד. החוקרים ציינו כי התעלמות מסימנים אלו גורמת להורים לפספס הזדמנות למניעת התפתחותה של ההפרעה בדימוי הגוף, שעלולה להידרדר לכדי הפרעה של ממש שתלווה את הילד שנים ארוכות.

 

הימנעו מהשוואה לילדים אחרים

"דימוי הגוף בהחלט מתחיל להתפתח בגיל שנתיים-שלוש, כשהילד מבין וקולט שהוא שאינו חלק מאימא שלו אלא חלק מהסביבה", מסביר פסיכולוג הילדים ד"ר שי חן גל. "כשהוא מתחיל להבין שהוא יצור נפרד מאחרים, הוא מתחיל לפתח את דימוי הגוף שהוא גורם קריטי בדימוי העצמי שלו".

 

לדברי ד"ר חן גל, "ההורים מתכוונים בדרך כלל לעזור לילד אך לעתים אומרים משפטים כמו - אתה שמן מדי, אל תאכל את הממתק. ההערות הללו בסופו של דבר מתפתחות לכדי דימוי גוף שלילי של הילד. כי איך הילד יודע כיצד גופו נראה? מהערכות הסביבה. וכשהסביבה לועגת או מעירה הערות שליליות, או משוות אותו לאחיו הרזה יותר, הוא מפתח דימוי גוף שלילי, אפילו בגיל שנתיים-שלוש".

 

- כיצד ניתן לזהות את התפתותה של הפרעת הגוף השלילי של הפעוט?

"בשיחות של הילד עם חבריו, ניתן לזהות אותו אומר שהוא שמן, לא מספיק יפה או בציורים כשמבקשים ממנו לצייר את המשפחה, והוא מצייר את עצמו כדמות הכי שמנה - אז ניתן לזהות שיש סכנה להתפתחות דימוי גוף שלילי".

 

אולי יעניין אותך גם:

- רגע האמת: כשהילד נשכב על הרצפה וצורח

- בררנות באוכל: "אבל זה לא טעים לי"

- ארוחות עשר: הילדים שכולם מקנאים בהם

 

ד"ר חן גל מציע להורים לנקוט במספר דרכים כדי למנוע דימוי גוף נמוך אצל הילד:

 

 
צרו עם הילד מגע: הקפידו לשדר לילד שאתם אוהבים אותו, ואתם מקבלים את גופו. חלק מההורים נמנעים ממגע גופני, מה שמעביר לילד מסר שמשהו לא בסדר עם הגוף שלו, ושהוא דוחה את הוריו, בעוד שאת שאר הילדים מחבקים ומנשקים. אל תכפו את המגע, אבל נסו בכל הזדמנות לתת לו מגע אוהב.

 

תנו חיזוקים חיוביים: אל תדברו עם הילד על המראה שלו, אלא על יכולותיו הגופניות. שבחו אותו כשהוא מצליח להתגלש, מצליח למסור את הכדור או לטפס על מתקנים. בכך תחזקו את הדימוי העצמי שלו וגם את הדימוי הגופני שלו.

 

הימנעו מלעג והשוואה לאחרים: לעתים הורים עושים זאת מתוך אהבה ורצון לתרום לילד, אך כאשר מכנים את הילד שמן או מבהירים לו שהוא לא כמו האחרים הרזים, נוצרת הפרעה בדימוי העצמי.

 

הרגילו לאורח חיים בריא: במקביל לקבלת הילד כפי שהוא ומסירת חיזוקים חיוביים כלפיו, הקפידו כבר מגיל צעיר לתזונה בריאה. הרגילו את הילד לשתיית מים ולא משקאות ממותקים, העדיפו פירות על ממתקים וחטיפים ושלבו פעילות גופנית.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תנו חיזוקים חיוביים ואל תדברו על המראה של הילדים
צילום: shutterstock
מומלצים