שתף קטע נבחר

צעד חריג: ישראל פנתה לוותיקן כדי לבלום יוזמה פלסטינית לגבי הר הבית וירושלים

בוועד המנהל של אונסק"ו צפויה לעבור החלטה הקובעת כי אין זיקה בין היהודים לירושלים והר הבית, אלא רק למוסלמים. בישראל פנו לוותיקן כדי לשכנע את הנציגים להתנגד למהלך שיפגע גם בנוצרים

 

 

הר הבית. שייך רק למוסלמים? (צילום: AP) (צילום: AP)
הר הבית. שייך רק למוסלמים?(צילום: AP)

 

הוועד המנהל של אונסק"ו (בהשתתפות 58 מדינות) צפוי להעביר היום אחרי הצהריים (ה') הצעה הפלסטינית לנתק את הזיקה היהודית לירושלים ולהר הבית. הפלסטינים דורשים משלחת בינלאומית של מומחים למקומות הקדושים לבחון את מה שהם מכנים הרס המורשת ההיסטורית והארכיאולוגית על ידי ישראל, תוך שורה של דוגמאות כולל קו הרכבת הקלה, חפירות ארכיאולוגיות כאלה ואחרות ועוד. בישראל החליטו בצעד חריג לפנות לעזרת הוותיקן, משום שההחלטה עשויה לפגוע גם בנוצרים.

 

ישראל פועלת בשבועות האחרונים מול המדינות החברות כדי לכרסם ברוב הפלסטיני. צרפת, שבאפריל תמכה בפלסטינים, הודיעה לישראל שהפעם תתנגד. גם ארצות הברית פועלת לשכנע מדינות להתנגד. בין היתר, הפלסטינים מבקשים להציב משקיף קבע מטעם אונסק"ו בירושלים ולהטיל שורה של גינויים על מעשים כאלו ואחרים כמו הרס "בית ספר" ליד כפר אדומים (ישראל טוענת שמדובר בקרוואן אחד רעוע ושבית הספר לא נהרס). 

השגריר כרמל שאמה הכהן. מתמודד מול רוב אוטומטי ()
השגריר כרמל שאמה הכהן. מתמודד מול רוב אוטומטי
 

בניסיון לבלום את הפלסטינים, פנתה ישראל לראשונה לוותיקן אף שלשגריר שלהם באונסק"ו אין זכות הצבעה אבל הוא שותף לדינמיקה שמאחורי הקלעים. ישראל ניסתה לרתום את הוותיקן למהלך שכן הפלסטינים פועלים לנתק לא רק את הזיקה של העם היהודי להר הבית ולירושלים אלא גם את הזיקה הנוצרית. שגריר ישראל בוותיקן פנה לסגן שר החוץ של הוותיקן בנושא וביקש מהוותיקן לפעול כדי לשכנע את המדינות החברות שלא לתמוך ביוזמה הפלסטינית.

 

"ישראל והעם היהודי לא זקוקים לאישור של אונסק"ו או כל מדינה אחרת לקשר המיוחד במינו בין העם היהודי ומדינת ישראל לירושלים בכלל ולמקומות הקדושים בה כמו הכותל המערבי והר הבית בפרט", אמר שגריר ישראל לאונסק"ו, כרמל שאמה הכהן. "אין שום קשר של עם אחר למקום אחר בעולם שמתקרב לעוצמות ולעומק הקשר שלנו לירושלים מבחינה דתית, היסטורית ולאומית, קשר שעמד במבחן בן 2,000 שנה".

 

שאמה הכהן מודע לכך שלפלסטינים יש רוב אוטומטי ומציין כי המטרה היא להגדיל את כמות המתנגדים. "אנחנו מגויסים לכרסם ולתקוע טריז ברוב האוטומטי שמתייצב נגדנו בשנתיים האחרונות", הסביר. "המאמצים אכן נושאים פרי: ממצב שהיינו בהצבעות שרק ארה"ב מצביעה לבדה בעדנו הגדלנו את המספר בהדרגה לשש מדינות וכן הגדלנו את מספר הנמנעים".

 

מתוך החוברת שהפיץ משרד החוץ (צילום: משרד החוץ) (צילום: משרד החוץ)
מתוך החוברת שהפיץ משרד החוץ(צילום: משרד החוץ)

 (צילום: משרד החוץ) (צילום: משרד החוץ)
(צילום: משרד החוץ)

 

השגרירה האמריקנית באונסק"ו אמרה בעבר בוועד המנהל כי ההחלטות החד-צדדיות במזרח התיכון הקשו על הממשל הנוכחי לחזור לשלם לארגון, ובכך, לטענת שאמה הכהן, מאשימה את קבלת ההחלטות נגד ישראל במצב הנוכחי. "מדובר בטיעון שהוסבר על ידנו כדי להמחיש את הנזק שגורמים הפלסטינים ומדינות ערב בשימוש הפוליטי והקיצוני שהם עושים באונסק"ו נגד ישראל. ארה"ב הפסיקה לשלם את דמי החבר בסך 80 מיליון אירו לשנה מאז צירוף הפלסטינים כמדינה, ולאחרונה פעל הנשיא אובמה לקבל אישור מהקונגרס לחזור ולשלם, אך רוב משתי המפלגות חסם אותו בעיקר לאור ההחלטות ההזויות שמאמץ הארגון בעניין ירושלים", אומר השגריר. 

 

בתוך כך, משרד החוץ הפיץ חוברת מיוחדת (לחצו על הלינק כדי לצפות בחוברת) כדי להילחם על הזיקה ההיסטורית של היהודים

 לירושלים. החוברת, שכותרתה "הקשר היהודי ההיסטורי לירושלים", הופצה ל-120 שגרירי מדינות העולם באונסק"ו – ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם – שמדינותיהם מקיימות קשרים דיפלומטיים עם ישראל. היא כוללת צילומים ודברי הסבר של פריטים ארכיאולוגיים שנמצאו בארץ ישראל, חלקם בעת האחרונה, ומוכיחים חד-משמעית: העם היהודי מחובר לירושלים זה 3,000 שנה.

 

הצילום הראשון בחוברת הוא של סמל המנורה – שהוצבה בבית המקדש היהודי בהר הבית ושלא בכדי הפך לסמל הרשמי של מדינת ישראל. מצד אחד נראה צילום של חרס משנת 66 לפני הספירה שעליו חקוק סמל המנורה, ומצד שמאל פסל המנורה משנת 1956 שהוצב מול הכנסת בירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הר הבית. עניין של זיקה
צילום: AFP
מומלצים