שתף קטע נבחר

"בצלם" נגד ישראל באו"ם: "לסיים את הכיבוש, ועכשיו"

מעמד נדיר במועצת הביטחון: מנכ"ל ארגון השמאל הישראלי "בצלם" נענה להזמנה לדיון שיזמו הפלסטינים על ההתנחלויות והפציר בעולם - "כמה זמן עוד תחכו? הפלסטינים סובלים חצי מאה". "שלום עכשיו" שהוזמן לא בא, ידידיו בארה"ב שלחו נציגות: "הכיבוש מסוכן לישראל, ערכי מגילת העצמאות בסימן שאלה"

במועצת הביטחון של האו"ם נערך אמש (יום ו') דיון שיזמו הפלסטינים בנושא ההתנחלויות, ובו השתתף גם ארגון השמאל הישראלי "בצלם". מנכ"ל "בצלם", חגי אלעד, ניצל את המעמד כדי לתקוף את מדיניות ממשלת ישראל, האשים אותה באלימות נגד הפלסטינים, וקרא לחברות המועצה: "נקטו פעולה, ועכשיו". לדיון הוזמן גם ארגון השמאל הישראלי "שלום עכשיו", אבל הוא הודיע כבר אתמול כי לא ישתתף, ובמקום זאת הסתפק בהשתתפות נציגה אמריקנית של "ידידי שלום עכשיו בארה"ב", שאמרה בדיון כי "ערכי ישראל שהוכרזו במגילת העצמאות עומדים בסימן שאלה". 

 

הדיון, שנחשב לא רשמי, הוא יריית הפתיחה של המהלך הפלסטיני לקידום החלטה נגד ישראל בנושא ההתנחלויות במועצת הביטחון של האו"ם. מבחינה רשמית יזמו את הדיון מלזיה, ונצואלה, סנגל, מצרים ואנגולה, וכותרתו הרשמית היא: "ההתנחלויות כמכשול לשלום ולפתרון שתי המדינות".

מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מועצת הביטחון של האו"ם(צילום: AFP)

מנכ"ל "בצלם" חגי אלעד אמר בדיון כי הוא מודה על ההזדמנות שניתנה לו להשמיע את דברי הארגון במועצת הביטחון. "מה שאני עומד להגיד לא נועד לזעזע אתכם", אמר. "האי צדק שידוע בשם 'כיבוש פלסטין' - 50 שנות הכיבוש הראשונות עומדות להסתיים, ואני מפציר בכם לנקוט פעולה. גבירותיי ורבותיי, מה פירוש הדבר מבחינה פרקטית להעביר 49 שנים תחת חוק צבאי? כשאלימות פורצת אתם מקבלים שמץ מושג על החיים תחת כיבוש. לחיות תחת חוק צבאי פירושו בעיקר לחיות תחת אלימות, אלימות המכוונת חיים פלסטיניים מהעריסה ועד לקבר". אלעד האשים בדיון כי מתחילת שנת 2016 עד סוף אוגוסט הרסה ישראל המוני בתים של פלסטינים, ואמר כי בחברון מגרש הצבא פלסטינים מהרחובות הראשיים לדרכים צדדיות.

 

"תנועה אחת לא נכונה – וזכויותיך נשללות ממך", אמר אלעד על המציאות בשטחים. "מי יכול לסבול מחסומים במשך חצי מאה? ישראל מכשירה באופן שיטתי חוקים הנוגדים את מועצת זכויות האדם. היא הכריזה על 20% משטח הגדה כאדמות מדינות ומתעקשת שכל המעשים האלה חוקיים גם תחת החוק הבינלאומי. למרות ההסכמה הבינלאומית שההתנחלויות אינן חוקיות, הדבר היחיד שצומח באזור הזה הוא עוד התנחלויות. בצלם פועלת 27 שנים כדי לתעד חיי פלסטינים. אנחנו נלחמים בהפרות של זכויות אדם. המשימה של בצלם היא לספר לציבור הישראלי כיצד חיים הפלסטינים".

 

"אני מרגיש חובה לשאול – כמה בתים פלסטיניים צריכים להיהרס עוד כדי שפעולה תינקט?", שאל מנכ"ל "בצלם". "לפלסטינים יש הזכות לחיים בכבוד ולהגדרה בעצמית. עכשיו הזמן לנקוט פעולה. למועצת הביטחון יש לא רק כוח אלא מחויבות לנקוט הליכים ולשלוח מסר לעולם – ישראל לא יכולה לכבוש אוכלוסייה ולהכריז על עצמה כדמוקרטיה. ישראל הוקמה דרך לגיטימציה בינלאומית. אני אזרח של המדינה הזו, זה ביתי, חייתי את כל חיי במציאות הזו. מיליוני ישראלים ופלסטינים לא מכירים מציאות אחרת. אנחנו צריכים את עזרתכם, 50 שנות כיבוש זה יותר מדי זמן. הכיבוש חייב להסתיים. מועצת הביטחון של האו"ם חייבת לפעול, והזמן הוא עכשיו".

"הבנייה נמשכת בלי אישור ממשלת ישראל". בהתנחלויות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"הבנייה נמשכת בלי אישור ממשלת ישראל". בהתנחלויות(צילום: רויטרס)

נציגת "אמריקנים למען שלום עכשיו", לארה פרידמן, אמרה בדיון: "יש כמה מדינות בפורום הזה שעדיין לא מכירות בקיומה של ישראל. לא קל עבורי לדבר כאן בגלל מצב הדמוקרטיה בישראל. יש עובדות שמאתגרות את הנרטיב של הממשלה הישראלית. אני כאן כי מועצת הביטחון היא הגוף הבינלאומי החשוב ביותר כיום".

 

"הפלסטינים חיים תחת הכיבוש הצבאי הישראלי, והכיבוש הוא איום לביטחון ישראל ולעצם קיומה", אמרה פרידמן. "אם המדיניות הזו לא תיגמר היא תוביל לכיבוש תמידי ולאיבוד הערכים שצוינו בהכרזת העצמאות של ישראל. הערכים האלה כבר עומדים בסימן שאלה". על הטענה להתנחלות ישראלית במזרח ירושלים אמרה פרידמן: "פיצוץ האוכלוסין במזרח ירושלים לא יכול היה לקרות בלי התמיכה של ממשלת ישראל. אם בוחנים את מה שקרה בשנים 2016-2009 (שנות שלטון נתניהו) רואים שיותר מ-11 אלף יחידות דיור הוקמו בהתנחלויות בגדה המערבית באישור ממשלת ישראל. זה רק חלק מהסיפור על האופן שבו ההתנחלויות ממשיכות להתרחב".

 

פרידמן טענה בדיון כי ישראל מתגאה בפני העולם שהיא אינה נעתרת לבקשת המתנחלים לבנות עוד התנחלויות, אך בפועל בנייה לא חוקית בהתנחלויות ללא אישור ממשלת ישראל נמשכת באין מפריע. היא אמרה גם כי בגדה חיות שתי אוכלוסיות על אותה אדמה בשתי שיטות משטר שונות – "אוכלוסייה אחת זוכה לזכויות ולהטבות של המדינה שלה, והאוכלוסייה השנייה חיה תחת חוקים צבאיים". פרידמן האשימה כי ישראל גזלה מאות קילומטרים מהגדה כדי להרחיב התנחלויות, חילקה ערים פלסטיניות לטובת התנחלויות והשתלטה על אדמות למטרות ביטחון. "זו המציאות העגומה", סיכמה. "בתור מישהי שאכפת לה מאוד מישראל אני מסרבת לאבד תקווה. אני מפצירה בכם לנקוט פעולה כנגד ההתנחלויות".

 

גורמים בי-ם: עוד הכחשה של קשר היהודים לארץ

נציג מצרים אמר בדיון: "אני מזמין אתכם לעקוב אחרי דורות שלמים של פלסטינים שכל חייהם חיו תחת מגבלות תנועה, ראו את אדמותיהם נגזלות וידעו רק פחד".

 

ישראל לא שלחה נציגות רשמית לישיבה במועצת הביטחון, אבל בירושלים אמרו הערב כי הטענות שהושמעו בדיון ולפיהן קיום יישובים יהודיים ביהודה ושומרון הוא בלתי חוקי ומהווה מכשול לשלום הן חסרות בסיס. "הטענות הללו מכחישות אלפי שנים של קשר עמוק בין עם ישראל לארצו, בדיוק כפי שנעשה אתמול בהחלטה האבסורדית של אונסק"ו", אמרו בירושלים. "התייחסות ליישובים היהודיים כאל 'מכשול לשלום'

ממחזרת את הדרישה הפלסטינית השערורייתית, שפלסטין תהיה 'נקייה מיהודים'. בכל מקרה אחר דרישה שכזו הייתה נדחית על הסף על-ידי הקהילה הבינלאומית. איש למשל לא היה מעלה בדעתו לומר שתנאי לשלום הוא שבישראל לא יהיו ערבים.

 

עוד אמרו בירושלים: "כפי שהוסכם בין הצדדים, מעמד ההתנחלויות ייקבע במשא ומתן ישיר ביניהם ולא בהחלטות של האו"ם. ההתנחלויות אינן שורש הסכסוך וגם לא המכשול בפני סיומו. המכשול האמיתי לשלום הוא הסירוב הפלסטיני המתמשך להכיר במדינה יהודית בגבולות כלשהם. סרבנות זו באה לידי ביטוי בדרישה לטהר את יהודה ושומרון מיהודים ובהסתה הפלסטינית הבלתי פוסקת לטרור".


פורסם לראשונה 14/10/2016 17:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון של האו"ם
צילום: רויטרס
מומלצים