שתף קטע נבחר

פרס (כמעט) לגברים בלבד

השנה כל הזוכים בפרסי נובל הם גברים - כמו שקרה פעמים רבות בעבר. מאז 1901 רק 48 נשים קיבלו את הפרס היוקרתי, לעומת 833 גברים. חוקרת: "סביר להניח שמי שמחליט על הקריטריונים לזכייה, עושה זאת מתוך נקודת מבט שרואה לנגד עיניה את האידיאל הגברי של מה נכון, מה ראוי, מה נחשב ומה מוצלח, ובהתאם - הקריטריונים האלה יעדיפו גברים זוכים וידירו נשים"

11 זוכים בפרסי נובל השונים הוכרזו בשבועיים האחרונים - וכולם גברים. מאז שהחלה חלוקת הפרס היוקרתי בשנת 1901 קיבלו אותו 48 נשים בלבד (מארי קירי קיבלה פעמיים את הפרס), לעומת זאת מספר הגברים שהוכרזו כזוכים בפרסים המחולקים בשבדיה ובנורבגיה עומד על 833 (שלושה גברים קיבלו את הפרס פעמיים) - כלומר למעלה מפי 17. בנוסף זכו בפרס 26 ארגונים - כמו הצלב האדום.

 

שנת 2016 הייתה - כמו שנים רבות - נטולות זוכות. המוזיקאי בוב דילן זכה בפרס נובל לספרות, נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס הוא חתן פרס נובל לשלום לשנת 2016 ופרסי נובל לכימיה (הפרס התחלק בין שלושה), פיזיקה (הפרס התחלק בין שלושה), רפואה וכלכלה (הפרס התחלק בין שניים) חולקו גם הם לגברים.

 

בוב דילן (פרס נובל לספרות 2016) וברק אובמה (פרס נובל לשלום 2009) (צילום: AFP, AP) (צילום: AFP, AP)
בוב דילן (פרס נובל לספרות 2016) וברק אובמה (פרס נובל לשלום 2009)(צילום: AFP, AP)

 

בשנה שעברה גם המצב היה רחוק מלהיות שוויוני – אך לפחות הייתה נציגות למין הנשי כשהסופרת והעיתונאית מבלארוס, סבטלנה אלכסייביץ', זכתה בפרס נובל לספרות ופרופ' יויו טו מסין זכתה יחד עם שני חוקרים בפרס נובל לרפואה. בשנת 2014 זכו נערה ואישה בפרס - מללה יוזפזאי, פעילה למען זכויות נשים בפקיסטן שנורתה ושרדה - זכתה בפרס נובל לשלום כשהייתה בת 17 ומיי-בריט מוסר הנורבגית זכתה בפרס נובל לרפואה יחד עם בעלה וחוקר אמריקני.

 

מנגד, בין הגברים הרבים שזכו בפרס היוקרתי היה גם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, שקיבל את פרס נובל לשלום ב-2009. ולמה הוא קיבל את הפרס? בוועדת הפרס באוסלו הסבירו כי הנשיא האמריקני קיבל את הפרס, למרות שאז הוא טרם השלים שנה בבית הלבן, "כדי להגביר את התמיכה במאמציו לשלום".

 

המספרים

למעשה, מאז שנת 2000 חל "שיפור" במספר הנשים שקיבלו את הפרס היוקרתי. מנתונים של ועדת הפרס עולה כי בין 2001 ל-2016 קיבלו את הפרס 19 נשים, ביניהן פרופ' עדה יונת הישראלית. בין 1981 ל-2000 היו רק 11 זוכות, המצב היה גרוע יותר בין 1961 ל-1980, אז הוענק הפרס לשבע נשים בלבד. עוד עולה מהנתונים כי בין 1941 ל-1960 קיבלו את הפרס שלוש נשים ובין 1921 ל-1940 הוענק הפרס לחמש נשים. ב-20 הראשות שהפרס הוענק - קיבלו אותו שלוש נשים, כשמארי קירי קיבלה אותו פעמיים.

 

פרופ' עדה יונת (כימיה 2009) ופרופ מארי קירי (כימיה 1903, פיזיקה 1911) (צילום: Gettyimages, ירון ברנר) (צילום: Gettyimages, ירון ברנר)
פרופ' עדה יונת (כימיה 2009) ופרופ מארי קירי (כימיה 1903, פיזיקה 1911)(צילום: Gettyimages, ירון ברנר)

 

בחלוקה לפרסים עולה כי בתחומי המדעים המצב עגום. בפרס נובל לשלום מצב הנשים הטוב ביותר – מתוך 104 זוכי הפרס, 16 הן נשים (כ-15%). 113 זוכים קיבלו את פרס נובל לספרות, 14 מתוכם נשים (כ-12%), מבין 211 הזוכים בפרס נובל לרפואה היו רק 12 נשים (כ-5.7%), בפרס נובל לכלכלה זכתה רק אישה אחת, לעומת 77 גברים (כ-1.3%). את פרס נובל לפיזיקה קיבלו שתי נשים ו-196 גברים מאז שנת 1901. (כלומר כ-1%) ואילו רק ארבע נשים זכו בפרס נובל לכימיה - האחרונה שבהן היא פרופ' יונת ממכון ויצמן – לעומת 170 גברים שקיבלו את הפרס הזה (2.3%).

 

 

אגב, פרט למרי קירי ולפרופ' עדה יונת זכו בפרס נובל לכימיה גם אירן ז'וליו-קירי, בתה של מרי, שקיבלה את הפרס בשנת 1935 יחד עם בעלה על גילוי הרדיואקטיביות המלאכותית ודורותי קרופוט הודג'קין שקיבלה את הפרס בשנת 1964. כלומר, במשך 45 שנה עד זכייתה של פרופ' יונת בפרס היוקרתי, לא קיבלה אף אישה את פרס נובל בכימיה.

 

"מעדיפים גברים זוכים"

נראה שהסטטיסטיקה העגומה שמצטיירת בכל הקשור להיסטוריה הנשית של חלוקת פרס נובל, מתיישרת עם המציאות של חוויית החיים הנשית בתחומים שנחשבו עד לא מזמן ל"גבריים" באופן מובהק, כמו מחקר, פוליטיקה ושוק העבודה. על אף שלעתים נדמה כי אפשר כבר לראות סדקים בתקרת הזכוכית, תהליכים עמוקים של שינוי לוקחים זמן - ובייחוד ככל שהדבר נוגע ליחסי כוחות בחברה.

 

"רק לפני 200 שנה התחילו לדבר על כך שנשים הן בני אדם", מסבירה ד"ר מיכל רום מהתכנית ללימודי מגדר במחלקה לסוציולוגיה באוניברסיטת בר-אילן, "שהן סובייקטים מלאים ואוטונומיים, בעלי יכולות כמו של גברים, שזו לא חיה אחרת שסוגרים אותה רק לתפקידי משפחה וטיפול. אז מבחינה היסטורית, אנחנו מדברים על שינוי עמוק שלוקח הרבה מאד זמן. לכן לא פלא שפרס כזה, שמחולק ב-115 השנים האחרונות, ושהתחילו לחלק אותו בתקופה שבה נשים עוד היו צריכות להיאבק על זכותן לבחור ולהיבחר, על זכותן לקבל השכלה ולהשמיע את הקול שלהן - מצריך שינוי עמוק מאד בכל מערכות החיים".

 

 

לטענת ד"ר רום, היבט נוסף של חוסר השוויון קשור באופן ישיר לוועדת הפרס ולתהליך קבלת ההחלטות בה. "העניין של הוועדה, הקריטריונים לזכייה, מי מחליט ואיך קובעים מה נחשב להישג שראוי לקבל עבורו פרס נובל - כולם מושפעים מאותה מציאות חברתית, תרבותית, אידיאולוגית ופוליטית. סביר להניח שמי שיושב ומחליט על הקריטריונים האלה, עושה זאת מתוך נקודת מבט שרואה לנגד עיניה את האידיאל הגברי של מה נכון, מה ראוי, מה נחשב ומה מוצלח, ובהתאם - הקריטריונים האלה יעדיפו גברים זוכים וידירו נשים. זה אותו תהליך שקורה בכל תחומי החיים, אנחנו נמצאים עכשיו ברגע היסטורי מסעיר עם מה שקורה בארצות-הברית, שלראשונה יש אישה שמועמדת לנשיאות. כל כך ברור שמה שקורה שם במערכת הבחירות לא היה קורה אם זה היה גבר בנעליה של קלינטון, שמחזיק באותם הישגים כמו שלה. אגב, גם אם היתה אישה בנעליים של טראמפ - עם המצב המשפחתי שלו ועם ההתנהלות שלו, ברור שהדברים היו נראים אחרת".

 

ד"ר רום. ""רק לפני 200 שנה התחילו לדבר על כך שנשים הן בני אדם" ()
ד"ר רום. ""רק לפני 200 שנה התחילו לדבר על כך שנשים הן בני אדם"

 

יכול להיות שחלוקת פרסים לקטגוריות שמסומנות מראש עבור גברים ונשים, כמו שיש בטקס האוסקר למשל, תוכל לסמן שינוי?

"עובדתית, הדרך הקצרה, המהירה והיעילה להגיע לשינוי ולאיזון מגדרי היא להפעיל מנגנונים של העדפה מתקנת, רואים את זה בשוק העבודה ובפוליטיקה. הבעיה כשמפעילים אסטרטגיה כזו, של לשים את הפקטור של מגדר על השולחן ולא להתעלם ממנו, היא שצריך להיזהר כי אז אנחנו עלולות ליצור גטו נשי שאומר באיזשהו מקום - 'כן, אנחנו שני דברים שונים'. צריך לעשות את זה בזהירות ולקחת בחשבון הרבה שיקולים. לא בטוח שמה שנכון לעשות בהוליווד נכון גם לגבי יתר התחומים. אלה תהליכים מאד מורכבים וייקח עוד הרבה זמן להערכתי ולצערי עד שנוכל לגרום להם לקרות. מה גם שההיסטוריה מראה שבכל פעם כשיש הישג – מיד יש תגובת נגד שלוקחת אותנו אחורה".

 

מי כן זכו בפרס היוקרתי? רשימה חלקית

 

האישה הראשונה והיחידה שזכתה בשני פרסים

מרי (Marie) קירי (1867 - 1934), פיזיקאית וכימאית ילידת פולין, בשמה המקורי מריה סקלודובסקה הייתה תלמידה מצטיינת, אך בת למשפחה ענייה מאוד, ונאלצה לעבוד כאומנת. ממשכורתה מימנה את לימודי הרפואה של אחותה בצרפת, ואחר כך הצטרפה אליה והחלה ללמוד פיזיקה, כימיה ומתמטיקה בסורבון. כך הכירה את פייר קירי, שהיה פרופסור לכימיה במוסד זה, ובשנת 1895 נישאה לו.

 

מארי קירי. האישה היחידה שקיבלה שני פרסים (צילום: Gettyimages Imagebank) (צילום: Gettyimages Imagebank)
מארי קירי. האישה היחידה שקיבלה שני פרסים(צילום: Gettyimages Imagebank)

 

לאחר ששמעה על תגלית הקרינה המסתורית של בקרל, בחרה קירי בתופעה זו (שאותה כינתה לאחר זמן "רדיואקטיביות" כנושא לעבודת דוקטורט. בעיקר, ביקשה לברר אם תכונה זו מצויה בחומרים אחרים מלבד אורניום. ב-1898 עלה בידה ובידי בעלה לבודד שני יסודות רדיואקטיביים חדשים, פולוניום ורדיום. פייר עסק בחקר תכונותיהם הפיסיקליות של החומרים, ואילו מרי בדקה את תכונותיהם הכימיות וביקשה דרכים להפיקם בצורתם הטהורה. ב-1903 קיבלה תואר דוקטור, ובאותה שנה קיבלה יחד עם בעלה ועם בקרל, את פרס נובל לפיזיקה.

 

למרות הזכייה בפרס היוקרתי, לא ניתנה לקירי משרה בסורבון - בשל היותה אישה - והיא נאלצה ללמד במכללה לנערות, עד שהותר לה לשמש כעוזרת במעבדתו של בעלה. רק עם מותו של פייר נמסרה לה משרתו, והיא נעשתה הפרופסורית הראשונה בתולדות הסורבון. ב-1910 פרסמה ספר מקיף על תופעת הרדיואקטיביות, וב-1911 זכתה שוב בפרס נובל (הפעם לכימיה, ולבדה) על הישגה בהפרדת רדיום טהור.

 

הישראלית הראשונה

בשנת 2009 זכתה בפרס פרופ' עדה יונת ממכון ויצמן יחד עם תומס שטייץ מאוניברסיטת ייל ו-וונקטרמן רמאקרישנן מאוניברסיטת קיימברידג'. מחקרה של יונת התרכז בחשיפת המבנה של הריבוזום – מבנה או אברון זעיר (קוטרו כ-20 ננומטר בלבד) בתא החי, הבנוי בדנ"א ריבוזומי וממספר רב של חלבונים, רובם אנזימים המווסתים את פעילותו ומבטיחים את תקינותו. אחד התפקידים החשובים ביותר של כל תא חי הוא בניית חלבונים ותהליך זה מבוצע על-ידי הריבוזומים, בהתבסס על הקוד הגנטי.

 

פרופ' עדה יונת. הישראלית היחידה, בינתיים (צילום: באדיבות משרד החוץ) (צילום: באדיבות משרד החוץ)
פרופ' עדה יונת. הישראלית היחידה, בינתיים(צילום: באדיבות משרד החוץ)

 

עוד קודם לזכייה בפרס נובל, זיכו מחקריה את פרופ' יונת בהכרה בינלאומית ובפרסים רבים. בשנת 2002 הוכתרה לכלת פרס ישראל בכימיה. מלבד זאת זכתה במספר פרסים יוקרתיים אחרים, ביניהם פרס וולף (2007), פרס רוטשילד (2006) פרס לוריאל-אונסקו לנשים במדע (2002), הפרס הראשון של החברה האירופית לקריסטלוגרפיה (2002) ופרס קילבי (2000).

 

הזוכה הראשונה בפרס נובל לשלום

ברטה פון זוטנר הייתה האישה השנייה שזכתה בפרס נובל והראשונה שזכתה בפרס נובל לשלום. בשנת 1905 קיבלה פעילת השלום האוסטרית את הפרס על פעילותה למען השלום ולפירוק הנשק.

 

ברטה פון זוטנר. הכירה את אלפרד נובל (צילום: מתוך אתר פרס נובל)
ברטה פון זוטנר. הכירה את אלפרד נובל(צילום: מתוך אתר פרס נובל)

 

על-פי אתר פרס נובל, בשנת 1889 היא פרסמה את הספר "הניחו את הנשק", שתורגם לכמה שפות. עוד קודם לכן, בשנות ה-70' של המאה ה-19, היא הייתה בקשר עם אלפרד נובל, כשהשניים דנו בנושאי השלום. לא מן הנמנע שנובל, שהלך לעולמו תשע שנים לפני שפון זוטנר זכתה בפרס, ביקש בצוואתו שהיא תקבל אותו.

הנזירה שזכתה בפרס נובל לשלום

 

הנזירה שסייעה לעניים

בשנת 1979 קיבלה את הפרס האם  תרזה על פעילותה ההומניטרית רבת השנים. במשך חייה הקימה למעלה מ-50 ארגוני סיוע וסעד באסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית. פעילותה הביאה לה פרסום רב והגבירה את המודעות במדינות רבות לבעיותיהם של עניי העולם. זכתה בפרסים רבים על עשייתה, ביניהם פרס נובל לשלום.

 

אמא תרזה והאפיפיור יוחנן פאולוס השני (צילום: AP) (צילום: AP)
אמא תרזה והאפיפיור יוחנן פאולוס השני(צילום: AP)

 

בשנה שעברה החליט האפיפיור שאמא תרזה, שהקדישה את חייה לטיפול בעניים ובחולים, תוכרז כקדושה.

 

2009 - שנת שיא לנשים

פרט לפרופ' עדה יונת קיבלו את פרסי נובל עוד ארבע נשים בשנת 2009. אלינור אוסטרום מאוניברסיטת אינדיאנה-בלומיגנטון הייתה לאישה הראשונה והיחידה על כה שזכתה פרס נובל לכלכלה. היא זכתה בפרס על מחקרים בתחום הניהול הכלכלי וארגון של שיתופי פעולה.

 

מי שעוד זכו בפרס ב-2009 הן הסופרת ילידת רומניה הרטה מולר שזכתה בפרס נובל לספרות, ואליזבת הלן בלקברן וקרול גריידר האמריקניות שחלקו יחד עם חוקר נוסף את פרס נובל לרפואה.

 

כל הנתונים המספריים בכתבה נלקחו מאתר פרס נובל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages, ירון ברנר
פרופ' עדה יונת ופרופ' מארי קירי, שתיים מארבע הזוכות בפרס בכימיה
צילום: Gettyimages, ירון ברנר
מומלצים